ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ:

Αυτή είναι η αλήθεια για τις οφειλές των σχολικών επιτροπών στη ΔΕΗ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2018 22:33

Άμεση υπήρξε από τη δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών η αντίδραση στη χθεσινή παρέμβαση - επιστολή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Γιώργου Μανώλη για τις οφειλές των σχολικών επιτροπών στη ΔΕΗ.

«Για το θέμα της οφειλής των Σχολικών Επιτροπών προς τη ΔΕΗ, μόνο ψέλλισμα δεν ήταν η απάντηση της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων κ. Ζησάκη. Άλλωστε η απάντησή της είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του Δ.Σ.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής στην οποία σημειώνεται: «Το σύνολο των κατανομών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων στον Δήμο Τεμπών είναι ετησίως 160.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι η δαπάνη για την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται ετησίως στα 70.000 ευρώ, καταλαβαίνετε ότι συνειδητά τόσα χρόνια δεν έχουμε πληρώσει κανένα λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί προέκυπταν συνεχώς κτιριακές ανάγκες. Έτσι ήταν αδύνατο να αποπληρώσουμε τα χρέη. Ο Δήμος προφανώς θα πρέπει να επιχορηγήσει τις Σχολικές Επιτροπές με κάποιο ποσό για να αντιμετωπιστούν αυτές οι οφειλές».
Πράγματι με απόφαση Δ.Σ. στις 27/02/2018 ο Δήμος Τεμπών επιχορηγεί τις σχολικές επιτροπές εκτάκτως και σε πρώτη φάση με το ποσό των 30.000 ευρώ. Αν θα πρέπει να κινηθεί κάποια διαδικασία απόδοσης ευθυνών, ίσως θα έπρεπε να κινηθεί κυρίως προς την κατεύθυνση εκείνων που περικόπτουν δραματικά τους πόρους των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων αυτών. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2011, η επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχει μειωθεί στο 50%, ενώ η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Στο αν η Δημοτική Αρχή οδηγεί τον Δήμο με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία - όπως θα επιθυμούσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία των ισολογισμών – απολογισμών του Δήμου Τεμπών, όπου σε αυτούς αποτυπώνεται μία πολύ καλή εικόνα με μείωση οφειλών και δημιουργία πλεονασμάτων. Σχετικά με την οφειλή της ΔΕΥΑΤ προς τον Δήμο, να σημειώσουμε ότι αυτή αντιστοιχεί στο κόστος ενέργειας των αντλιοστασίων άρδευσης και μόνο, αφού είναι γνωστό ότι η υπηρεσία της άρδευσης μεταφέρθηκε από τον Δήμο Τεμπών στην ενιαία ΔΕΥΑΤ τον Απρίλιο του 2015. Για το ποσό αυτής της οφειλής η ΔΕΥΑΤ έχει προχωρήσει σε διακανονισμό στον οποίο είναι συνεπής, και στο μέλλον ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της θα προβεί σε ολοσχερή εξόφληση.
Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα τύπου LED μέσω της σύναψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μόνο για λόγους εντυπωσιασμού δεν γίνεται- όπως γνωρίζει άλλωστε ο συγγραφέας της ανακοίνωσης-. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αντικατάσταση θα γίνει για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, ποιοτικής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού και μεγάλης εξοικονόμησης χρημάτων, τόσο σε ό,τι αφορά στη δαπάνη προς τη ΔΕΗ όσο και στο κόστος συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου δημοτικού φωτισμού. Η μελέτη βιωσιμότητας – σκοπιμότητας της παραπάνω επένδυσης αποδεικνύει ότι πέραν της ποσοτικής και ποιοτικής βελτίωσης του δημοτικού φωτισμού, η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων ανέρχεται στο ποσό των 500.000 ευρώ. Άρα η ωφελιμότητα της παραπάνω επένδυσης είναι υπαρκτή και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η οικονομία που θα επιτευχθεί θα επιστρέψει ανταποδοτικά στους δημότες μας μέσω της μείωσης των τελών Ηλεκτροφωτισμού».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Κλείνοντας να τονίσουμε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση μέσω του Τύπου, γιατί θεωρούμε ότι μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή οφείλει να τοποθετείται έγκαιρα και έγκυρα στα αρμόδια όργανα. Στα όργανα αυτά εισηγούμαστε, αναπτύσσουμε πολιτικό διάλογο και διαμορφώνουμε πολιτικές».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass