«ΡΑΔΙΟΠΕΙΡΑΤΕΣ», ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

Μια ζωή στην… παρανομία

* Μιλά στην «Ε» ένας από τους τελευταίους «παραβάτες» των ερτζιανών

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2015 7:47
Ο Νίκος ο Δυναμίτης με το μικρόφωνο στο… στούντιο Ο Νίκος ο Δυναμίτης με το μικρόφωνο στο… στούντιο

TYΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Πρωτοπόροι της σημερινής ελεύθερης ραδιοφωνίας οι ραδιοπειρατές οι οποίοι ζώντας μέσα σε καθεστώς παρανομίας, συλλήψεων και κατασχέσεων πρόσφεραν ψυχαγωγία με τον δικό τους τρόπο.

Στη δεκαετία του 1960, δειλά -δειλά και αργότερα στις δεκαετίες του 1970 και στις αρχές του ΄80 πιο θαρραλέα, πλάι στο μονοπώλιο του κρατικού ραδιοφώνου, κάποιοι φίλοι της μουσικής, αλλά και των ερτζιανών, στα μεσαία κύματα με απλούς πομπούς εκπομπής, ακόμα και με εμβέλεια μόνο στο χωριό και σε μια συνοικία της πόλης, άνοιγαν τον δικό τους ραδιοσταθμό. Τότε πήραν και την ονομασία «ραδιοπειρατές».

Στόχος η μουσική, η ψυχαγωγία, αλλά και η επικοινωνία.

Οι «ραδιοπειρατές» ήταν νέοι άνθρωποι. Ήταν οι σταρ της περιοχής και της εποχής τους…

Στην περιοχή του Τυρνάβου και του Αμπελώνα ήταν πολλοί και δυναμικοί. Μεταξύ αυτών οι «Άγγελος ο Αντερσον», «Ναπολέων 503 Αμπελώνας», «Ο Τάκης ο Γκρούβι», «Γιώργος Σαν Τζόρτζιο», «Τάσος ο Πήγασος», «Νίκος Γαλαξίας», «Κώστας Κανάλι 558 Αμπελώνας» , «Νίκος ο Δυναμίτης» και πολλοί άλλοι.

Συναντήσαμε στον Τύρναβο τον κ. Νίκο Γκανή ή αλλιώς «Νίκο τον Δυναμίτη» έναν από τους ελάχιστους «ραδιοπειρατές» που συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω των μεσαίων κυμάτων και να προσφέρουν πρόγραμμα με λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι.

Για λόγους ευνόητους δεν αποκαλύπτουμε την έδρα του ραδιοσταθμού που εκπέμπει στα μεσαία στους 1.360 χιλιόκυκλους.

Οι εποχές άλλαξαν, η Ελεύθερη Ραδιοφωνία είναι γεγονός, αλλά το «Ράδιο Δυναμίτης» συνεχίζει.

Ο κ. Νίκος Γκανής εξηγεί το γιατί: « Είναι ένα χόμπι, μια αγάπη παράνομη και όπως όλες οι παράνομες αγάπες είναι και οι πιο γλυκές.

Ξεκίνησα τον ραδιοφωνικό σταθμό το 1977 σε ηλικία 13 χρόνων. Από τα μεσαία κύματα ακουγόμουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμα και μέχρι τη μακρινή Φινλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες μέχρι την άκρη της Γης.

Στόχος, των παράνομων δυστυχώς, ερασιτεχνών του ραδιοφώνου δεν ήταν το χρήμα, αλλά η προσφορά διασκέδασης μέσω της μουσικής στο κοινό, αλλά και ό,τι ήθελε προκύψει... Καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Ο κ. Γκανής σημειώνει ότι πριν την Ελεύθερη Ραδιοφωνία οι «ραδιοπειρατές» ήταν καθημερινά στο στόχαστρο της αστυνομίας. Κατασχέσεις, συλλήψεις, αυτόφωρα.

Σήμερα όλα αυτά είναι παρελθόν με πολλές και ευχάριστες αναμνήσεις ακόμα και μέσα από το αυτόφωρο της αστυνομίας.

Το «Ράδιο Δυναμίτης» συνεχίζει να εκπέμπει παίρνοντας και το ρίσκο της παρανομίας, κάποιες ώρες της ημέρας σε ανάμνηση των παλιών καιρών, της αγάπης για το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο, το τραγούδι και τους εναπομείναντες ακροατές των μεσαίων κυμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass