ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΗ

Ένα σπίτι για τους «χρωμοσωμούληδες»

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2018 22:14
Το οίκημα της οδού Λ. Κατσώνη θα διαμορφωθεί σε στέγη για παιδιά με Σύνδρομο Down Το οίκημα της οδού Λ. Κατσώνη θα διαμορφωθεί σε στέγη για παιδιά με Σύνδρομο Down

Το προσεχές φθινόπωρο θα είναι έτοιμη η στέγη του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down Θεσσαλίας «Ο Κύκνος», που θα φιλοξενείται σε κληροδότημα του Γηροκομείου Λάρισας, επί της οδού Λάμπρου Κατσώνη.

Το σπίτι των «χρωμοσωμούληδων» είναι η πρώτη δομή τέτοιας μορφής που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και θα περιλαμβάνει χώρο προσωρινής διημέρευσης, χώρους δραστηριοτήτων, αίθουσα προβολών, αναψυκτήριο, πωλητήριο και έναν μεγάλο εξωτερικό χώρο αναψυχής, όπου θα δημιουργηθεί και μπαχτσές και θα είναι ανοιχτό 365 ημέρες τον χρόνο. Κυρίως, όμως, θα αποτελεί το «καταφύγιο» παιδιών και ενηλίκων με σύνδρομο Down, μέσα στο οποίο θα μπορούν να εργαστούν και να απασχοληθούν σε ασφαλές περιβάλλον και με αξιοπρέπεια.

«Η στέγη μας θα είναι ανοιχτή σε όλους» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κύκνος» και δημοτικός σύμβουλος Ντίνος Διαμάντος. «Σε άτομα με Down, με οποιαδήποτε αναπηρία και σε άτομα χωρίς αναπηρίες. Όλοι θα μπορούν να έρχονται εκεί να συμμετέχουν στις δράσεις μας, αλλά και να προσφέρουν με όποιον τρόπο εκείνοι επιθυμούν. Πιστεύουμε πολύ στον εθελοντισμό και είμαστε ευτυχείς, που σε όλα μας τα βήματα πάντα είχαμε δίπλα μας τους συμπολίτες μας» τονίζει ο πρόεδρος του «Κύκνου». Η συγκεκριμένη δομή, που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα είναι ανοιχτή προς το σύνολο της κοινωνίας, προς όποιον ψάχνει να βρει τρόπο να απασχοληθεί και να προσφέρει.

ΣΤΕΓΗ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

Πέρα από τις δράσεις που θα γίνονται καθημερινά, όπως σεμινάρια και μαθήματα παντός είδους, θα λειτουργεί καφέ, στο οποίο θα απασχολούνται άτομα με σύνδρομο Down, όπως και πωλητήριο στο οποίο θα διατίθενται αντικείμενα που φτιάχνουν τα άτομα που απασχολούνται στη στέγη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις αλλά και από άλλες δράσεις, θα αναχρηματοδοτούν τη στέγη, ενώ μέρος αυτών θα πηγαίνει και στο Δημοτικό Γηροκομείο. Επίσης, στον μεγάλο κήπο του χώρου, όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες, θα φτιαχτεί και ένας μικρός λαχανόκηπος όπου τα παιδιά θα μπορούν να καλλιεργούν φρούτα και ζαρζαβατικά. Σταδιακά και εφόσον ξεκινήσει η λειτουργία της στέγης θα εντάσσονται συνεχώς νέες δράσεις, για όλους. Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι τα άτομα με σύνδρομο Down να αποκτήσουν δεξιότητες, να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα, να εργαστούν, να νιώσουν μέρος του κοινωνικού συνόλου, να νιώσουν την ευχαρίστηση της προσφοράς και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια.

Το πιο σημαντικό στοιχείο που θα προσφέρει αυτή η στέγη, όμως, είναι η δυνατότητα διημέρευσης, που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Ένα παιδί ή κάποιος ενήλικας με σύνδρομο Down θα μπορεί να φιλοξενηθεί στον χώρο, σε ένα περιβάλλον οικείο και γνώριμο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που για κάποιον λόγο η διαμονή εκτός σπιτιού είναι απαραίτητη και η στέγη των «χρωμοσωμούληδων» προσφέρει λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμάντο η στέγη αυτή ήταν μια ανάγκη των μελών του Συλλόγου και εκ μέρους τους απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη όσο και σε όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της παραχώρησης του χώρου εκ μέρους του Γηροκομείου, όπως ο πρόεδρος του ιδρύματος Παύλος Τσούμας, η ταμίας Κατερίνα Ζιαζιά, η νομικός Λιάνα Μπρότση και η γενική γραμματέας του Δήμου κ. Βάσω Μόσιαλου, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει τη συμβολή του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στην ένταξη του έργου στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, από όπου και θα χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτιρίου. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι» σημειώνει «αντιλήφθηκαν ότι η δημιουργία αυτού του χώρου αποτελεί μια πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα, με προστιθέμενη αξία για το σύνολο της πόλης και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και όχι μόνο για τον «Κύκνο».

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα, σύμφωνα με τον κ. Διαμάντο. Η κοινωνία, όπως λέει, δεν είναι ανεκτική απέναντι σε άτομα με αναπηρίες, και όχι μόνο με Down. «Σε ό,τι αφορά εμάς έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου παιδιά έχουν υποστεί εκφοβισμό και άδικες συμπεριφορές, όχι μόνο από συμμαθητές που μέχρι ενός σημείου μπορεί να είναι αναμενόμενο λόγω του αυθορμητισμού που διακατέχει τα παιδιά, αλλά και από γονείς ή εκπαιδευτικούς. Έχουμε επιλέξει σκοπίμως να μην φέρουμε αυτά τα περιστατικά στο φως της δημοσιότητας, όμως δυστυχώς έχουν καταγραφεί, κι αυτό δεν είναι τιμητικό για την κοινωνία μας. Σαφώς, όμως, πρέπει να τονίσω ότι σε πολλές περιπτώσεις ο αποκλεισμός ξεκινά από τις ίδιες τις οικογένειες που έχουν το άτομο με σύνδρομο Down, που επιλέγουν να κρυφτούν. Στόχος μας με αυτή τη στέγη είναι να βγουν από το σπίτι και να ξέρουν ότι υπάρχει για εκείνους ένα μέρος όπου υπάρχει η ίδια ασφάλεια που υπάρχει και στο σπίτι, ενώ παράλληλα είναι και μια μοναδική ευκαιρία κοινωνικοποίησης».

Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος η στέγη θα ανοίξει τις πόρτες της το φθινόπωρο, ενώ οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι ως τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις δράσεις τους στο ευρύ κοινό, και γιατί όχι να συμμετάσχουν και στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass