ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛ

Γιορτή για τον Παγκόσμιο Συνδικαλισμό

* Παρουσία και συνδικαλιστών από το Σουδάν

Δημοσίευση: 17 Ιουν 2015 9:27

 

 

 

Του Δημήτρη Βάλλα

Γιορτή παρουσία και τριών Σουδανών συνδικαλιστών από το Χαρτούμ, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

Η παρουσία των συνδικαλιστών από το Χαρτούμ είχε σημειολογική σημασία καθώς η Συνομοσπονδία Εργατών της πόλης αυτής είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΣΟ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΚΛ κ. Τάσος Τσιαπλές που αναφέρθηκε συνοπτικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας...

«Η ΠΣΟ, ανέφερε, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1945, ως ώριμη ανάγκη, συντονισμού του διεθνούς εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, απέναντι στην πολύμορφη επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου και την προσπάθεια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να καθυποτάξει τη διεθνή εργατική τάξη στις επιδιώξεις και τα ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως κάνει και σήμερα.

Η ανάγκη ίδρυσής της, είχε τεθεί από διάφορα ταξικά συνδικάτα που δρούσαν στην παρανομία και κυρίως από συνδικάτα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ακόμα εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που εμπόδιζαν οι ηγέτες των βρετανικών Συνδικάτων.

Η ανάγκη ίδρυσής της, «πατούσε» πάνω στην ιστορία που είχε ήδη γράψει το εργατικό σ.κ. την περίοδο του πολέμου στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής και απελευθερωτικής πάλης των λαών σε κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και σε κοινές ενέργειες κατά των χιτλερικών.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 6/4/1945, στη διεθνή διάσκεψη εκπροσώπων εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων από 42 χώρες, που εκπροσωπούσαν 60 εκατ. περίπου εργάτες, στο Λονδίνο, στην οποία οι αντιπρόσωποι από την ΕΣΣΔ, τη Λατινική Αμερική, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την αμερικανική ομοσπονδία “Σύνοδος Εργοστασιακών Οργανώσεων» Congress of industrial Organizations (C.I.O) και διάφορες άλλες αντιπροσωπείες, ζητούσαν να συγκροτηθεί μια νέα οργάνωση και γι' αυτό στήριζαν την πρόταση που παρουσίασε η C.I.O, η οποία εκείνη την εποχή, κάτω από την επιρροή μιας ισχυρής κομμουνιστικής πτέρυγας, έπαιρνε ταξικές θέσεις και ήταν σε αντιπαράθεση με την άλλη αμερικανική συνομοσπονδία, την American Federation of Labor (AFL) Αμερικάνικη Ομοσπονδία Εργαζομένων.

Τελικά σ’ αυτή διάσκεψη, εμποδίστηκε η ίδρυση της ΠΣΟ, από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, πρωτοστατούντων των Βρετανών συνδικαλιστών, οι οποίοι προσπάθησαν να αναστήσουν την ξιπασμένη συνδικαλιστική διεθνή του Άμστερνταμ. Τελικά, έγινε συμβιβασμός και συμφώνησαν στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα συγκαλούσε νέα διάσκεψη, με στόχο να προετοιμάσει σχέδιο καταστατικού για την ΠΣΟ.

Στις 25/9 έως τις 9/10 του 1945, έγινε στο Παρίσι η διάσκεψη που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της ΠΣΟ. Πήραν μέρος 346 αντιπρόσωποι από 56 χώρες, που εκπροσωπούσαν 67 εκατ. οργανωμένους εργάτες. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν όλες οι Γενικές Συνομοσπονδίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν στις χώρες τους. Από ολόκληρο τον κόσμο, μόνο η αμερικανική αντιδραστική συνομοσπονδία AFL δεν πήρε μέρος».

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Τσαπλές τόνισε ότι η ΠΣΟ, πρέπει να ανεβάσει την αγωνιστική δράση και τον συντονισμό της πάλης σε επίπεδο ηπείρων και διεθνώς, ενάντια στο διεθνές κεφάλαιο και τα στηρίγματά του...

* Στη εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Eργατικού Συνδικάτου του Χαρτούμ κ. Abdel Moneim Mansour.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass