ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΚΕΛΙ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο 26χρονου

* Είχε μεταφερθεί από τις Φυλακές Μαλανδρίνου προκειμένου να εξετασθεί από γναθοχειρουργό στο ΠΠΓΝΛ

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2018 22:19

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταγγελίες για τον θάνατο του 26χρονου Σώζου Μαλτέζου, κρατουμένου στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας. Ο 26χρονος βρέθηκε νεκρός στο κελί του ενώ είχε μεταφερθεί στις φυλακές Λάρισας, προκειμένου να εξετασθεί από γναθοχειρουργό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με αφορμή το πρόβλημα οδοντικής φλεγμονής που αντιμετώπιζε.

Ενώ λοιπόν επρόκειτο να διακομισθεί στο ΠΠΓΝΛ, στο προγραμματισμένο ραντεβού την περασμένη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, βρέθηκε νεκρός από συγκρατούμενους, στο κελί του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», συγκρατούμενοι απορώντας για το πώς ενώ είχε περάσει η ώρα και δεν έχει ξυπνήσει, διαπίστωσαν πως ήταν ήδη νεκρός, ότι δηλαδή ο 26χρονος πέθανε στο ύπνο του.

Τον θάνατο του 26χρονου επιβεβαίωσε και πλήρωμα του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας που κλήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου στις Φυλακές Λάρισας. Από την ΕΛ.ΑΣ. αποκλείσθηκε εγκληματική ενέργεια ωστόσο διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του θανάτου. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που επρόκειτο να επισπευσθεί μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο θάνατος του 26χρονου προκάλεσε τις αντιδράσεις μελών συλλογικοτήτων που διαμαρτυρήθηκαν προχθές έξω από τις Φυλακές Λάρισας ενώ το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, με ανάρτησή του στον ιστότοπο «indymedia» επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΕΡΕΥΝΑ

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εισαγγελική έρευνα διενεργείται, τόσο στις φυλακές Λάρισας όσο και στις φυλακές Μαλανδρίνου προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου 26χρόνου κρατουμένου, όπως επίσης διερευνώνται και τυχόν πειθαρχικές ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Ο νεαρός κρατούμενος βρέθηκε νεκρός την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στο κελί του στις φυλακές Λάρισας, όπου είχε μεταφερθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας από το Μαλανδρίνο, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας (στα δόντια). Όπως αναφέρουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κρατούμενος την 29η Ιανουαρίου 2018 είχε παραπονεθεί για πόνους στα δόντια και είχε μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου, όπου του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή.

Όμως, τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί σε γναθοχειρουργό. Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας δεν υπάρχει οδοντίατρος αυτής της ειδικότητας και έτσι αποφασίστηκε η μεταγωγή του κρατούμενου από τις φυλακές Μαλανδρίνου στις φυλακές Λάρισας. Εκεί, κλείστηκε ραντεβού με γναθοχειρουργό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής έρευνας, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων που θα ρίξουν φως στα ακριβή αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τον 26χρονο.

ΛΑΕ

Με αφορμή τον θάνατο του 26χρονου, η Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του 26χρονου κρατούμενου στις φυλακές Λάρισας. Αναλυτικότερα η ΛΑΕ, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της «απαιτεί την πλήρη και διαφανή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του 26χρονου κρατούμενου Σώζου Μαλτέζου, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες κρατουμένων, πέθανε στις φυλακές Λάρισας από οδοντική φλεγμονή.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο νεαρός κρατούμενος, ο οποίος βρέθηκε νεκρός δύο μέρες μετά τη μεταγωγή του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, που δεν διαθέτουν οδοντίατρο, ζητούσε επίμονα τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ όταν μεταφέρθηκε για το πρόβλημα αυτό στις φυλακές Λάρισας, το πρόσωπό του ήταν ήδη έντονα παραμορφωμένο από το πρήξιμο της φλεγμονής.

Ο θάνατος ενός 26χρονου νέου στις φυλακές δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «φυσιολογικός». Ακόμη κι αν οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια, η μη έγκαιρη μεταφορά του σε νοσοκομείο συνιστά εγκληματική αμέλεια, αν όχι κάτι χειρότερο.

Απαιτούμε τη δημοσιοποίηση του ιατροδικαστικού πορίσματος σχετικά με τα αίτια θανάτου του Σώζου Μαλτέζου και την απόδοση των ποινικών ευθυνών που αναλογούν στους υπαίτιους για τον θάνατό του. Συγχρόνως, καταγγέλλουμε την ανάλγητη στάση της ψευδεπίγραφα «αριστερής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή προσωπικά, που, ελέω μνημονίου και της πλήρους αδιαφορίας τους για τις προεκλογικές εξαγγελίες τους σχετικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων, το μόνο που απεργάζονται πλέον για τους κρατούμενους είναι η επιδείνωση των συνθηκών της κράτησής τους διαμέσου της αυστηροποίησης του σωφρονιστικού κώδικα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass