Η τοξικολογία "κλειδί" για τη σύγχρονη γεωργία

* Τονίσθηκε σε επιστημονικό συμπόσιο

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2018 15:20

"Η τοξικολογία αποτελεί "κλειδί" για τη σύγχρονη γεωργία,

την προστασία περιβάλλοντος και καταναλωτών" τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Τοξικολογίας στη Λάρισα.

Το συμπόσιο διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τοξικολογία" του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ χθες ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου, διευθυντής του προγράμματος Τοξικολογίας, καθηγητής Δημ. Κουρέτας υπογράμμισε τη μοναδικότητα του προγράμματος ενώ σε επίκαιρα θέματα αναφέρθηκαν με εισηγήσεις τους, καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Τις εργασίες του συμποσίου κήρυξε ο κ. Κόκκαλης ο οποίος, αφού συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διοργάνωση αναφέρθηκε στην άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της τοξικολογίας με τη σύγχρονη γεωργία αλλά και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας και της υγείας του εργαζόμενου και καταναλωτή.

Για να επισημάνει μεταξύ άλλων ότι "τα πορίσματα της τοξικολογίας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιολόγησης της οικοτοξικότητας των γεωργικών φαρμάκων τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής στο νέο αγροδιατροφικό μοντέλο που προωθεί η Κυβέρνηση με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας, αλλά και της υγείας του εργαζομένου και καταναλωτή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίζει την υγιεινή των τροφίμων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από το στάδιο της πρωτογενούς παραγωγής έως το πιάτο του καταναλωτή".

Ο κ. Κόκκαλης αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τόνισε ότι "είναι πολλές και όλες συνεργούν στη δημιουργία νέων προτύπων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθεί το νέο αγροδιατροφικό μοντέλο με δράσεις όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων, η οποία εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2017, η χρήση φαρμάκων νέας γενιάς, οι διαρκείς έλεγχοι, οι τεχνικοί έλεγχοι λειτουργικής κατάστασης των ψεκαστικών μηχανημάτων, η πιστοποίηση των ψεκαστών γεωργικών φαρμάκων, η εκπαίδευση των αγροτών και η ολοκληρωμένη διαχείριση, έχοντας στόχο την αποφυγή της κακής χρήσης των γεωργικών σκευασμάτων, τη μείωση του κινδύνου ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα και τελικώς την παραγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές ουσίες.

Η ψηφιακή γεωργία που αποτελεί εξέλιξη της γεωργίας ακριβείας συνίσταται στην παροχή εργαλείων για τη βέλτιστη διαχείριση των εισροών (λιπάσματα, νερό, σπόροι, φάρμακα) ώστε χωρίς σπατάλες να ανταποκρίνεται στον κατάλληλο χρόνο, στις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας".

Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε παράλληλα "τη βούληση για στροφή της αγροτικής παραγωγής της χώρας στην ποιότητα, στην εξασφάλιση αγοράς διατροφικής επάρκειας και αειφορίας της αγροτικής παραγωγής με αξιοποίηση των ντόπιων ποικιλιών και του παραδοσιακού τρόπου διατροφής".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass