ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Όργανο σε «τσιπ» αντί πειραμάτων σε ζώα

Τι είπε ο διευθυντής στο Κέντρο Εναλλακτικών Μελετών σε Ζώα (CAAT) του πανεπιστημίου John Hopkins και καθηγητής κ. Thomas Hartung

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2018 22:53

Παρουσία σημαντικών επιστημόνων και διακεκριμένων ερευνητών ξεκίνησε στη Λάρισα χθες το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Τοξικολογίας που διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τοξικολογία" του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Λίγο πριν την έναρξη των ομιλιών, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», όπου και λαμβάνει χώρα το Συμπόσιο, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εργασίες του Συνεδρίου αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο της Τοξικολογίας. Ξεχώρισε η τοποθέτηση τον καθηγητή κ. Thomas Hartung που είναι διευθυντής στο Κέντρο Εναλλακτικών Μελετών σε Ζώα (CAAT) του πανεπιστημίου John Hopkins ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη οργάνου σε τσιπ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί απομίμηση της δομής οργάνων, ώστε να μην χρειαστεί να γίνονται πειράματα σε ζώα.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου κ. Δημήτριος Κουρέτας ο οποίος είναι και καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας και Διευθυντής του Προγράμματος Τοξικολογία, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, όπως και στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πιστοποιημένο από Ευρωπαϊκά όργανα, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Έλληνες αλλά και από υποψηφίους από χώρες του εξωτερικού, για να το παρακολουθήσουν. Σημαντικός αριθμός αποφοίτων έχει βρει δουλειά σε εταιρίες του χώρου είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιώργος Κόλλιας - βιολόγος, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την πλευρά του επισήμανε για τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου πως «θα αναζητήσουμε τις νέες προοπτικές που διανοίγονται στον χώρο της βιοϊατρικής και της τοξικολογίας, ενώ θα δοθεί ώθηση στους ίδιους τους φοιτητές να δουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Τέλος ο κ. Thomas Hartung που είναι καθηγητής στο Bloomberg School of Public Health αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη σχετική νομοθεσία (πειραμάτων σε ζώα).

Την επίσημη έναρξη του συμποσίου κήρυξε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Οι εργασίες της σημερινής ημέρας αρχίζουν στις 9 πρωί και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι.

                                                                                              Κ. Γ.

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ, Η ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πειράματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας

Για το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν λίγες ημέρες στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, όταν αποκαλύφθηκε ότι όμιλοι χρησιμοποιούσαν όχι μόνο πιθήκους αλλά και ανθρώπους σε πειράματά τους με στόχο να διαπιστώσουν αν τα καυσαέρια των ντιζελοκινητήρων είναι επιβλαβή στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ερωτήθηκαν στη συνέντευξη Τύπου τόσο ο κ. Κόλλιας όσο και ο κ. Hartung.

«Η εμπειρία μου είναι πως ιδιαίτερα στη Γερμανία υπάρχουν τρόποι με τους οποίους κανείς ρυθμίζει τον τρόπο και τη μέθοδο και την οδό που θα πάρει άδεια. Θέλω να πιστεύω πως σε αυτή την περίπτωση υπήρχε ένας φάκελος που αδειοδότησε αυτές τις μελέτες. Από την άλλη ξεσπούν περιπτώσεις και πιστεύω να μην είναι μία από αυτές, οι οποίες δεν έχουν άδειες. Θα πρέπει η κοινωνία να ευαισθητοποιείται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις και να ζητάει εξηγήσεις για το πώς κανείς ρυθμίζει αυτού του είδους τα πειράματα» είπε ο κ. Κόλλιας.

Από την πλευρά του ο κ. Hartung υπογράμμισε πως είναι ένα θέμα για το οποίο τον έχουν ρωτήσει και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι τονίζοντας πως «Είναι πολύ συγκεκριμένη η νομοθεσία. Σε καμιά περίπτωση δεν χρειάζεται να έχουν γίνει τέτοια πειράματα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass