ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ασφαλής δρόμος η λεωφόρος Καραμανλή

*«Βελτιώνεται σημαντικά η οδική ασφάλεια» σημειώνει ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2018 22:18

Σε ένα σύγχρονο δρόμο, από δρόμο - «καρμανιόλα» που είναι σήμερα, μετατρέπεται η λεωφόρος Καραμανλή, όπως έχει μετονομασθεί η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που διασχίζει τη Λάρισα.

Καθώς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ενέκρινε την εισήγηση του περιφερειάρχη Κων. Αγοραστού για υποβολή του έργου προς χρηματοδότηση, στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – ’20 (ΕΣΠΑ).

Πρόκειται για το τρίτο τμήμα της λεωφόρου, από τη διασταύρωση του στρατιωτικού εργοστασίου (303 ΠΕΒ) έως το ύψος εμπορικού κέντρου (Pantheon Plaza). Ενός έργου η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει στην «αναμόρφωση της εισόδου της Λάρισας» όπως τονίζει ο κ. Αγοραστός υπογραμμίζοντας το ουσιαστικότερο, ότι δηλαδή «βελτιώνονται σημαντικά, οδική ασφάλεια και μεταφορές».

Όπως είναι γνωστό έχουν προηγηθεί τα άλλα δύο τμήματα της ίδιας λεωφόρου. Το πρώτο που από καιρό παραδόθηκε στην κυκλοφορία και αφορά στο τμήμα, από το 303 ΠΕΒ έως τη γέφυρα πριν τη διασταύρωση με την οδό Βόλου. Το δεύτερο που αφορά στο τμήμα από τη διασταύρωση της οδού Βόλου μέχρι την είσοδο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο (110 ΠΜ). Να διευκρινισθεί πως για το δεύτερο τμήμα, όπου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης, το έργο είναι προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, περίπου 18 μήνες αφότου εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Η λεωφόρος Καραμανλή, διέρχεται κατοικημένων περιοχών της Λάρισας με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο και όπως είναι γνωστό, έχουν καταγραφεί αρκετά τροχαία δυστυχήματα όπως και θανάσιμες παρασύρσεις πεζών που επιχειρούσαν να διασχίσουν την παλαιά εθνική.

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

Το νέο τμήμα του έργου είναι προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ. Στην τεχνική περιγραφή, μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται πως το έργο αφορά «από τον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Σεμερτζίδη έως και την προσαρμογή στον ισόπεδο κόμβο με την Οδό Διγενή, την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων καθώς και το αντίστοιχο παράπλευρο δίκτυο. Το συνολικό μήκος της αρτηρίας ανέρχεται σε 2,39km περίπου συμπεριλαμβανομένου των προσαρμογών της στην υφιστάμενη οδό αρχή και τέλους.

Στο φυσικό αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνονται πέραν της αρτηρίας: Η βελτίωση – ανακατασκευή του ισόπεδου κόμβου της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Σεμερτζίδη με τη διαμόρφωση κυκλικού κόμβου και την κατάργηση του υφιστάμενου σηματοδοτούμενου.

 Η κατασκευή τρισκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Φερεκύδη (Χ.Θ. 4+120). Η κατασκευή τετρασκελούς ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της Λεωφόρου Καραμανλή με την οδό Αμουρίου (Χ.Θ. 4+890). Η κατασκευή εκατέρωθεν της οδού παράπλευρων οδών μονής κατεύθυνσης που συμβάλλουν στην άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών.

 Η κατασκευή οδών ήπιας κυκλοφορίας στις περιοχές διαμόρφωσης των κυκλικών κόμβων για την αποκατάσταση της πρόσβασης των παρόδιων ιδιοκτησιών από τη διακοπή του παράπλευρου οδικού δικτύου στα τμήματα αυτά».

Σημειώνεται επίσης ότι «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών και την αποφυγή ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών, έχει προβλεφθεί η δημιουργία ενός δικτύου κίνησης πεζών με την κατασκευή πεζοδρομίων πλάτους από 1,50m - 2,00m στο σύνολο του έργου, που οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑμεΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας».

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ

Στη σκοπιμότητα του έργου σημειώνεται επίσης ότι «ο ιδιαίτερα αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος που παρατηρείται στο εν λόγω οδικό τμήμα σε συνδυασμό με τα ελλιπή τεχνικά χαρακτηριστικά της διατομής σχεδόν σε όλο το μήκος του εξεταζόμενου οδικού τμήματος, όπως μικρό πλάτος οδού (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση), απουσία διαχωρισμού των αντίθετων κινήσεων και έλλειψη παράπλευρου δικτύου για τον διαχωρισμό των διερχόμενων οχημάτων επί της Π.Ε.Ο. και της τοπικής κυκλοφορίας, αλλά σύνδεσης των ιδιοκτησιών με την οδό, σε συνδυασμό με την ελλιπή οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, του κακού οδοφωτισμού αλλά και την απουσία πεζοδιαβάσεων, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο από την άποψη της οδικής ασφάλειας.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί πολλές παρόδιες ιδιοκτησίες, οι οποίες συνδέονται απευθείας με τη Λεωφόρο Καραμανλή λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου και οι προσβάσεις στις παρόδιες χρήσεις γης γίνονται ανεξέλεγκτα, βάζοντας τη ζωή των πεζών και των διερχόμενων σε κίνδυνo».

ΟΦΕΛΗ

«Με την κατασκευή του εν λόγω έργου» προστίθεται επίσης στη σκοπιμότητα «επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και συγκεκριμένα: Με την κατάργηση του σηματοδοτούμενου κόμβου και τη διαμόρφωση - κατασκευή των κυκλικών πλατειών (Roundabout) επιτυγχάνονται, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαμπερείς κινήσεις επί της παλιάς Εθνικής Οδού καθώς και η ασφαλής και άνετη εγκάρσια κίνηση οχημάτων και πεζών και υπάρχει δυνατότητα αναστροφής.

Με τη βελτίωση ενός ισόπεδου κόμβου και την κατασκευή δύο νέων επιτυγχάνεται η ασφαλής σύνδεση των συνοικιών με τον Περιφερειακό Δακτύλιο της Λάρισας, αλλά και η αποφόρτιση των υφιστάμενων οδών. Με την κατασκευή, εκατέρωθεν της οδού, παράπλευρων οδών κατεύθυνσης εξασφαλίζεται η άνετη και ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών. Οι οδοί του σχεδίου πόλης συνδέονται στις παράπλευρες οδούς που στη συνέχεια συμβάλλουν στην αρτηρία και στους κυκλικούς κόμβους. Βελτιώνεται έτσι σημαντικά η οδική ασφάλεια, αφού οι παράπλευροι οδοί συνδέονται στην αρτηρία μέσω λωρίδων εισόδου και εξόδου, ενώ μέσω των κυκλικών κόμβων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανακατεύθυνση όπως και η δυνατότητα αναστροφής.

Με τη δημιουργία του δικτύου κίνησης πεζών, στο σύνολο του έργου, εξασφαλίζεται καλύτερη εξυπηρέτηση των πεζών, ανεμπόδιστη κίνησή τους και αποφυγή περιπορείας ή και ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης εγκάρσιας διάβασης της αρτηρίας και των παράπλευρων οδών. Το δίκτυο πεζών οριοθετείται με την κατασκευή σε κατάλληλα σημεία διαβάσεων πεζών με πρόβλεψη για ΑμεΑ και σηματοδότηση των πεζοδιαβάσεων της κεντρικής αρτηρίας. Με την κατασκευή στάσεων λεωφορείων επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των αστικών συγκοινωνιών και κατ’ επέκταση η ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Μην τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και Συστημάτων Ασφάλισης Οχημάτων στα πεζοδρόμια και την κεντρική νησίδα εξασφαλίζεται η ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass