ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Ολα αντιμετωπίζονται με την αγάπη»…

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2018 22:54
Ο Εμμανουήλ και η Μαρία Σάρρου με δύο από τα παιδιά τους, στην αποφοίτηση της πολύτεκνης μητέρας από το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015 Ο Εμμανουήλ και η Μαρία Σάρρου με δύο από τα παιδιά τους, στην αποφοίτηση της πολύτεκνης μητέρας από το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2015

Εννέα παιδιά έχει η οικογένεια του Εμμανουήλ Σάρρου. Το μεγαλύτερο γεννήθηκε το 2001 και σήμερα φοιτά στη β’ τάξη του Λυκείου και το μικρότερο σύντομα θα γίνει ενός έτους. Οι θυσίες είναι πολλές, λέει ο πάτερ-φαμίλιας, αλλά η αγάπη περισσεύει κι αυτό τους δίνει δύναμη, ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές εποχές, να συνεχίζουν τη ζωή με χαμόγελο, λέγοντας ότι είναι ευχή Θεού να έρθουν κι άλλα παιδιά.

«Τα παιδιά τα φέρνει ο Θεός. Και αν μας φέρει κι άλλο, θα είναι χαρά μας» λέει ο πολύτεκνος πατέρας κ. Εμμανουήλ Σάρρος. Σε καιρούς δύσκολους, αυτός και η οικογένειά του δεν το βάζουν κάτω. Αυξάνονται και πληθύνονται ακολουθώντας τις διδαχές της Ορθόδοξης πίστης. Φυσικά, οι δυσκολίες είναι πολλές και καθημερινές.

Όπως λέει το πλάνο, όταν παντρεύτηκαν με τη σύζυγό του, δεν ήταν να αποκτήσουν τόσα παιδιά. Ο ίδιος προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια, έχει άλλα τρία αδέρφια, ενώ η σύζυγός του Μαρία έχει μόνο μία αδερφή. «Δεν είπαμε ούτε θα κάνουμε πολλά, ούτε θα κάνουμε ένα ή δύο. Αυτά τα πράγματα δεν προγραμματίζονται, συμβαίνουν. Σε εμάς ο Θεός έδωσε τόσα παιδιά και είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Προφανώς δεν λέω ότι όλα είναι ρόδινα. Όταν όμως μια οικογένεια είναι ενωμένη, βρίσκονται λύσεις σε όλα τα προβλήματα, όποια κι αν είναι αυτά».

Όντως παραδέχεται οι δυσκολίες είναι αρκετές. Οι μετακινήσεις της οικογένειας είναι περιορισμένες, γίνονται συντονισμένα και κατόπιν προγραμματισμού. Κάποια μέλη μετακινούνται με αυτοκίνητο, κάποια με το λεωφορείο και όλο και κάποια πατέντα βρίσκεται προκειμένου να μεταβούν κάπου. Τα οικονομικά είναι περιορισμένα καθώς μόνο ο πατέρας εργάζεται και η μητέρα είναι στο σπίτι για να μεγαλώνει τα παιδιά. Βεβαίως, υπάρχουν και θετικά. Η οικογένεια ζει στους Γόννους και η καθημερινότητα σε ένα χωριό είναι πιο εύκολη. Δηλαδή, οι μετακινήσεις στο χωριό δεν χρειάζονται όχημα, τα παιδιά παίζουν έξω ελεύθερα και δεν είναι αναγκασμένα να είναι συνέχεια σε ένα διαμέρισμα. Επιπλέον, υπάρχει βοήθεια και από τους παππούδες, που είναι εκεί για να στηρίζουν και έμπρακτα και ηθικά την προσπάθεια των παιδιών τους.

Η πιο αξιέπαινη όλων, όμως, είναι η μητέρα της οικογένειας, Μαρία Σάρρου. Όχι μόνο γιατί έφερε στον κόσμο εννέα παιδιά, αλλά έχοντας ήδη επτά, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, πέρασε στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον προβλεπόμενο χρόνο, των τεσσάρων ετών. Μάλιστα, όπως λέει, πέντε μέρες μετά την τελευταία εξεταστική απέκτησε το όγδοο παιδί της. Ένα πραγματικό παράδειγμα ατσαλένιας θέλησης, που αποδεικνύει ότι όποιος πραγματικά θέλει να πετύχει τον στόχο του μπορεί να το κάνει, παρά τα όποια εμπόδια και τις αντιξοότητες.

Φυσικά, ο κ. Σάρρος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην απουσία του κράτους και την έλλειψη βοήθειας προς τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη περικοπή των επιδομάτων. «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι μεγάλο και η πολιτεία δεν κάνει κάτι για να στηρίξει την ελληνική οικογένεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολύτεκνους. Προσωπικά, δεν ζητάω τίποτα από κανέναν. Πρέπει να αντιληφθούμε, όμως, ότι είμαστε μια χώρα γερασμένη. Τα νέα παιδιά δεν παντρεύονται, δεν κάνουν παιδιά και λογικό είναι όταν παίρνουν πενιχρούς μισθούς. Κατά τη γνώμη μου προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσει το κράτος. Να βρει κίνητρα προκειμένου οι νέοι αυτής της χώρας να δημιουργήσουν οικογένειες», καταλήγει τονίζοντας με κάθε τρόπο την ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας για ανανέωση.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass