ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ

Τα ντεσιμπέλ οδηγούν στο αυτόφωρο

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2018 22:26

Προσαγωγές μπροστά στα μάτια όλων, εγκλεισμοί σε κρατητήρια μαζί με άτομα που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, με μεγάλες ποινές που ξεκινούν από 5.000 ευρώ κάθε φορά, και μια κατάσταση «καταπιεστική, ανυπόφορη και υποτιμητική», όπως λένε ιδιοκτήτες καταστήματος.

Αιτία της αντίδρασης των ιδιοκτητών καφέ και μπαρ είναι οι συχνές «επισκέψεις» των αρμόδιων αρχών στα καταστήματά τους με το ντεσιμπελόμετρο ανά χείρας και την προσαγωγή στα κρατητήρια. Διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μέτρηση, η εφαρμογή του νόμου και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται.

Σχεδόν καθημερινά με τη μεγαλύτερη κίνηση να καταγράφεται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος οδηγούνται στο αυτόφωρο, στα δικαστήρια και καλούνται να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

«Πρόκειται για μια παρωχημένη τακτική γιατί ήταν πλημμέλημα και ορθώς έγινε πταίσμα, επανέφεραν όμως τον συγκεκριμένο νόμο κάνοντάς τον πάλι πλημμέλημα χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή του συγκεκριμένου αδικήματος με το κοινό ποινικό αδίκημα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας Γιάννης Μπιώτης συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για ένα αδίκημα που είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και αντιμετωπίζεται με διοικητικό πρόστιμο το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ. Κινούμαστε σε κατεύθυνση επαναπταισματοποίησης του αδικήματος. Δεν μπορούν σοβαροί επιχειρηματίες και οικογενειάρχες να διώκονται με τέτοιο τρόπο».

Καταστηματάρχες της πόλης υποστηρίζουν ότι τα πρόστιμα είναι δυσβάσταχτα, όπως και η εφαρμογή του νόμου, να καλούνται δηλαδή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά και να περνούν τη διαδικασία του αυτοφώρου. «Καταπιεστική και ανυπόφορη», χαρακτηρίζουν αυτή την κατάσταση ενώ συμπληρώνουν ότι «είναι υποτιμητική αν και καταβάλλεται προσπάθεια του κλάδου μας να καταφέρει να συντηρήσει τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2010 ψηφίστηκε νόμος, που με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων μετέτρεψε όλες τις παραβάσεις της Υγειονομικής Νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης και της υπέρβασης των ντεσιμπέλ, σε πταισματικές. Επομένως δεν ακολουθούνταν η αυτόφωρη διαδικασία.

Λίγα χρόνια αργότερα μετατράπηκαν ξανά οι εν λόγω παραβάσεις της υγειονομικής νομοθεσίας σε πλημμέλημα. Που σημαίνει ότι προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή σε όποιο αναψυκτήριο ή εστιατόριο ή καφετέρια διαπιστωθεί να παίζει μουσική πάνω από τα 80 ντεσιμπέλ και το δικαστήριο καταδικάσει τον κατηγορούμενο, η χρηματική ποινή θα είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ. «Ζητήσαμε από τις εισαγγελικές αρχές της πόλης την επιείκεια προς τους συναδέλφους μας και θα έρθουμε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα», σημειώνει ο πρόεδρος των καταστηματαρχών προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε θα οδηγήσει στο κλείσιμο καταστημάτων «θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά καταδικασμένων και καταχρεωμένων επιχειρηματιών».

Το μέτρο εφαρμόζεται εντατικά εδώ και έναν χρόνο ενώ οι έλεγχοι έγιναν ακόμα πιο συχνοί από τις γιορτές μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι «οι επιχειρήσεις μας στηρίζουν την οικονομία της πόλης, έχουμε επενδύσει στον καφέ και στη διασκέδαση, προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες και απασχολούνται χιλιάδες άνθρωποι. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά τότε και οι πελάτες μας φεύγουν δυσαρεστημένοι από τα καταστήματά μας, δεν αφήνουν τον κόσμο να διασκεδάσει και τα μαγαζιά να δουλέψουν».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass