ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ:

Αναβίωσαν τα «Ρουκατζάρια» στους Γόννους

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2018 22:37

Πραγματοποιήθηκε και στους Γόννους η καθιερωμένη πανηγυρική θεία λειτουργία και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο κεντρικό ρέμα του χωριού. Εκεί, οι κολυμβητές αψήφησαν το κρύο και τις όποιες άσχημες καιρικές συνθήκες κι έπεσαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Μετά τον αγιασμό των υδάτων ακολούθησαν τα «Ρουκατζάρια».

Στην τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Καρατέγος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Λιούπας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Πρόκειται για ένα τοπικό έθιμο των Γόννων που διατηρείται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τα Χειμερινά Διονύσια της αρχαιότητας, τους Ρογκάτορες (Ρουγκατζάρια=ζητιάνοι), της ρωμαϊκής εποχής, τους Λογκατζάρηδες της τουρκοκρατίας. Για να καταλήξει στο σήμερα.

Στοχεύει στην από κοινού προσπάθεια των νέων να αποσπάσουν φιλοδώρημα και να το προσφέρουν. Να δώσουν επίσης το αίσθημα της ελπίδας στους κατακτημένους από τους Τούρκους. Επίσης συμβολικά προσφέρουν προστασία με τη μεταμφίεσή τους.

Στους Γόννους τα ξεχασμένα κάλαντα των Φώτων έδωσαν μια ολοζώντανη γιορτή στην κωμόπολη, μετά τον αγιασμό των υδάτων από τους ιερείς πατέρες Ιωάννη Τζίτζιο και Παύλο Καστανάρα. Ενώ τον σταυρό ανέσυρε από τα νερά ο Γεώργιος Κίτσιος.

Από τον Μορφωτικό Σύλλογο – Λαογραφικό Μουσείο Γόννων στο Γαϊτανάκι – Ρουγκατζάρια υπό την επίβλεψη της χοροδιδασκάλου κ. Βασιλικής Κουκουθάκη - Μπαμπαλιούτα παρουσίασαν το έθιμο τα παιδιά: Δημήτρης Εμμ. Σάρρος, Δημήτρης Στ. Σάρρος, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Κώστας Σιώζος, Ευγενία Σάρρου, Κατερίνα Σάρρου, Μαρία Παπαιωάννου, Βασιλική Κωστή, Γιώτα Παπαβασιλείου, Αγγελική Κατσιούλα, Εύη Κανταρίνου, Γουλιάνα Τσούρα, Χριστίνα Χριστοδούλου, Σιόντα Δήμητρα και Κωνσταντίνος Σιόζος.

Στα λουγκατζάρια συμμετείχαν οι Χρήστος Ντόντος - παππούς, Αστέριος Ζυγομήτρος γιαγιά, Ηλίας Τσιούρβας γιατρός. Καβουκάδες οι: Παναγιώτης Καναβούρας και Κώστας Τσιούρβας. Ληστές: οι Γιώργος Μπαρμπαγιάννης, Γιάννης Καραβασίλης, Πασχάλης Αλεξόπουλος, Ελευθέριος Τσιούρβας, Σταύρος Χριστοδούλου και Ρέντη Τζελάλη.

Οργανοπαίχτες ήταν οι Χρήστος Τσουλούφος, Αστ. Ριζούλης και Θάνος Μαυρογιάννης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος - Λαογραφικό Μουσείο Γόννων, με μπροστάρη τον ακούραστο πρόεδρο κ. Βασίλη Καραβιδέ και όλο το διοικητικό συμβούλιο, σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΠΕΠΤ του Δήμου Τεμπών.

ΓΟΝΝΟΙ

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass