ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΘΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ –ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ- ΜΙΑ ΑΡΧΗ…

Οι αναστοχασμοί και οι νέοι στόχοι του 2018

*«Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ημερομηνίες ορόσημα που να συμβολίζουν ένα νέο ξεκίνημα», αναφέρει στην «Ε» ο ψυχοθεραπευτής Γ. Γιαννούσης

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2018 22:55

«Θα χάσω κιλά!», «Θα κόψω το κάπνισμα», «Θα προσπαθήσω να έχω καλύτερη ποιότητα ζωής», «Θα δώσω τέλος σε αυτή την ψυχοφθόρα σχέση» …, κάθε αρχή νέου έτους ξεκινά με «θα», σαν να ξορκίζουμε ό,τι κακό έφυγε και να αναζητούμε τι μας διέφυγε από αμέλεια, απροσεξία ή συνειδητά, το οποίο θα μπορούσε να μας προσφέρει καλύτερη ζωή.

Έτσι τις πρώτες μέρες του 2018, οι περισσότεροι αναστοχάζονται και το επόμενο βήμα είναι να θέσουν νέους στόχους.

Αν και στην ουσία, για τους περισσότερους δεν έχει αλλάξει τίποτα από την πριν της 1ης Ιανουαρίου καθημερινότητα, παρόλα αυτά υποσυνείδητα γεννάται η ανάγκη να αλλάξουν κάτι και σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή, οικογενειακό θεραπευτή κ. Γιώργο Γιαννούση, αυτό συμβαίνει δύο φορές το χρόνο: «κάθε Σεπτέμβριο και κάθε αρχή νέου έτους».

Τι κάνει όμως τους ανθρώπους να θέτουν ημερομηνίες ορόσημα, ενώ κάθε στιγμή μπορούν να αναστοχαστούν για την πορεία της ζωής τους και των στόχων τους;

Ο κ. Γιαννούσης, δηλώνει στην «Ε»: «Η γενέθλια ημέρα, το φθινόπωρο, όπως και η εποχή μετά την Πρωτοχρονιά είναι οι συνήθεις περίοδοι που βάζουμε στόχους και ξεκινάμε αλλαγές στη ζωή μας. Αυτό καταδεικνύει πως οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ημερομηνίες ορόσημα που να συμβολίζουν ένα νέο ξεκίνημα.

Κυρίως γιατί έχουν την ανάγκη να βάζουν ένα χρονικό σημείο έναρξης μιας προσπάθειας και η Πρωτοχρονιά είναι ένα τέτοιο κοινά συμφωνημένο συμβολικό πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Ως εκ τούτου οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε μια διαδικασία απολογισμού και προγραμματισμού της νέας χρονιάς, θέτοντας στόχους όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, η καλύτερη διαχείριση των χρημάτων, η αναζήτηση συντρόφου, κ.α.

Δεν είναι όμως μια ατομική απόφαση, αλλά μια συνθήκη που έρχεται απ’ έξω, ως μια πολιτισμική αναγκαιότητα, αλλά οι άνθρωποι την ακολουθούν επειδή έχουν ανάγκη να παροτρύνουν τους εαυτούς τους και να ανακαλύψουν εκ νέου τις δυνατότητές τους. Επομένως οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους και σε αυτό οφείλεται το υψηλό ποσοστό αποτυχίας.

Δημιουργείται συνεπώς μια πολύ πιεστική κατάσταση που κορυφώνεται κατά την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, επειδή σκεφτόμαστε τι πρέπει να αλλάξει.

Και η έμφαση είναι στο τι θα αλλάξει και όχι στο πώς θα αλλάξει.

Όταν το τι θα αλλάξω, δεν συνδυάζεται με το πώς, είναι πολύ πιθανό να αποτύχουμε.

Ένας άλλος λόγος αποτυχίας είναι πως οι άνθρωποι δεν αποχωρίζονται εύκολα τις συνήθειες και πολλές φορές προτιμούν τη βεβαιότητα της δυστυχίας, παρά τη δυστυχία της αβεβαιότητας.

Επειδή το να πετυχαίνουμε στόχους θέλει δέσμευση, προσπάθεια και κόπο, καλό είναι οι στόχοι μας να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, ρεαλιστικοί, να μας κάνουν νόημα και να μας δίνουν χαρά.

Η δική μου ευχή είναι ο καθένας φέτος να προσπαθήσει να γίνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass