ΠΑΛΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Η γιορτή ξεκινά από την Ερμού

• Αναβιώνει σήμερα το έθιμο

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2017 22:30
Είναι από το αρχείο του Λαρισαίου προέδρου έμπορων συνταξιούχων Ευάγγελου Βοζαλή από την Ερμού παραμονές πρωτοχρονιάς τη δεκαετία του 1950 Είναι από το αρχείο του Λαρισαίου προέδρου έμπορων συνταξιούχων Ευάγγελου Βοζαλή από την Ερμού παραμονές πρωτοχρονιάς τη δεκαετία του 1950

Κόσμος, κομφετί, γέλια και ευχές λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Ο δρόμος της Ερμού, το μικρό αυτό δρομάκι στο κέντρο της Λάρισας έπαιρνε ζωή και γέμιζε με τις φωνές των παιδιών και με τα χαμόγελα των μεγάλων κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Λογής λογής παιχνίδια για αγόρια και κορίτσια, για μικρά αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά έπαιρναν τη θέση τους πάνω στους πάγκους των μικροπωλητών που είχαν προνοήσει ήδη από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας να τοποθετηθούν μπροστά από τις βιτρίνες των καταστημάτων. Ξημέρωνε παραμονή πρωτοχρονιάς και όλα ήταν στη θέση τους. Από το 1960 έως και το τέλος της δεκαετίας του ’80 η Ερμού ήταν δρόμος που διέρχονταν από αυτόν αυτοκίνητα. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς οι πάγκοι των μικροπωλητών ήταν οι μισοί πάνω στο πεζοδρόμιο και οι άλλοι μισοί στον δρόμο, η κυκλοφορία των οχημάτων επιτρεπόταν μέχρι και το μεσημέρι. Από το μεσημέρι και μετά ο δρόμος έκλεινε και η γιορτή συνεχιζόταν.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας θέλοντας να συνδέσει το παλιό με το καινούριο κάνει μια προσπάθεια να αναβιώσει αυτό το έθιμο στην οδό Ερμού, του παραδοσιακά εμπορικού δρόμου της πόλης.
Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, οι Λαρισαίοι απολάμβαναν τη βόλτα τους και τα ψώνια τους καθώς και τη χαρά της μικρής γιορτής που διοργάνωναν οι έμποροι στον δρόμο αυτόν. Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά φέτος, ύστερα από πολλά χρόνια, ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας καλεί τους Λαρισαίους να συμμετάσχουν και να χαρούν με τις οικογένειές τους στη γιορτή που θα φέρει τον τίτλο «Η Ερμού όπως παλιά». Οι έμποροι που δραστηριοποιούνται χρόνια στον συγκεκριμένο πεζόδρομο θυμούνται τη γιορτή της παραμονής της πρωτοχρονιάς και μέσω των ιστοριών τους κάνουν ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή. Το χρυσοχοείο «Σάπκας» μετρά 122 χρόνια ζωής, ο κ. Πάνος Σάπκας μιλά στην «Ε» για τη γιορτή της παραμονής πώς τη βίωνε εκείνος ως νέος έξω από το κατάστημά του, «από το βράδυ της προπαραμονής μικροπωλητές έστηναν τους πάγκους με τα παιχνίδια. Η περιοχή γέμιζε από κόσμο που έρχονταν για να κάνουν τις αγορές τους αλλά και τη βόλτα τους. Τα παιδιά πετούσαν κομφετί, οι μεγάλοι αγόραζαν παιχνίδια και καζαμίες για τη νέα χρονιά».
Όλοι τους χρόνια έμποροι στην Ερμού, στον εμπορικό δρόμο της πόλης. Οι περισσότεροι έχουν να θυμούνται ιστορίες από τη γιορτή της παραμονής. Ο κ. Ιωάννης Γαβριάς ήταν υπάλληλος στην Ερμού από το 1962 και αργότερα απέκτησε το δικό του κατάστημα, «ξυπνούσαμε και βλέπαμε την Ερμού γεμάτη από πάγκους με παιχνίδια», αναφέρει για να προσθέσει στη συνέχεια φέρνοντας στο μυαλό του τα χρόνια εκείνα «δεν μπορούσες να περάσεις από τον κόσμο. Εδώ γινόταν η καθιερωμένη βόλτα, έδιναν ραντεβού οι παρέες». «Θυμάμαι», λέει «ήταν το ’68 που ήμουν φαντάρος. Πήρα άδεια, πήγα σε μια αποθήκη με παιχνίδια και έστησα τον δικό μου πάγκο. Το κέρδος μου ήταν 1.500 δραχμές όταν ο μισθός τότε ήταν 2.000 δραχμές».
Σήμερα μετρά 89 χρόνια το κατάστημα του κ. Κωνσταντίνου Γώγου, η σύζυγός του Μαρία αναπολώντας εκείνη την εποχή τη χαρακτηρίζει ως «ρομαντική εποχή, αθώα. Βγαίναμε τη βόλτα μας και τα αγόρια μάς πετούσαν χαρτοπόλεμο. Όταν η γιορτή τελείωνε, πηγαίναμε στα πάρτι σε κέντρα διασκέδασης στην οδό Φαρσάλων. Με τα πόδια πηγαίναμε ως εκεί, με τα πόδια γυρίζαμε. Φορούσαμε τα καλά μας και πίναμε βερμούτ». Στην Ερμού αναφέρει ο κ. Γώγος οι μεγάλοι αγόραζαν πασατέμπο και τα παιδιά καραμελωμένο φιρίκι και μαλλί της γριάς. Τις δικές του εικόνες από εκείνη την εποχή παρουσιάζει και ο κ. Βασίλης Ντίνας, ο οποίος εκτός από το παζάρι και τα προϊόντα στους πάγκους των μικροπωλητών μιλά για το παιχνίδι των νεότερων που δεν ήταν άλλο τότε από το «παρ’ τα όλα».
Η γιορτή θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 11 το πρωί και έως τις 4 το απόγευμα, με μουσική, χορό, διασκέδαση, κεράσματα, διαγωνισμούς και πολλές εκπλήξεις. Παράλληλα κρατώντας το έθιμο, ο Άγιος-Βασίλης θα μοιράζει στους επισκέπτες παραδοσιακούς καζαμίες ενώ ο Μάγος θα μοιράζει στα παιδιά χαρτοπόλεμο και φρου φρου.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων καθώς και το χορευτικό συγκρότημα Independence θα πλαισιώσουν επίσης τη γιορτή. Ξωτικά και νεράιδες θα δίνουν ρυθμό και κέφι για τους μικρούς Λαρισαίους, ενώ ζεστό κρασί, καφές και γιορτινά κεράσματα θα υπάρχουν για όλους. Η γιορτή θα κορυφωθεί με διαγωνισμό με δύο μεγάλα δώρα, ένα παιδικό ποδήλατο και ένα διήμερο ταξίδι για δύο άτομα.
«Η Ερμού όπως παλιά» είναι μια διοργάνωση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και τη συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass