ΜΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κτήμα της Λάρισας το ιστορικό κτίριο Μουσών

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2017 22:30

Μετά από μια ιστορικής σημασίας απόφαση, που ελήφθη ομόφωνα χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το εμβληματικό κτίριο Μουσών αποτελεί πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων.

Το ιστορικό κτίριο, στη διασταύρωση των οδών Παλαιστίνης και Φαρμακίδου, θα περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου που θα καταβάλει 460.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες.   
«Η εξαγορά είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν περίπου ένα χρόνο» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης για να υπογραμμίσει «την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να αποκτήσει αυτό το εμβληματικό κτίριο, αυτό το στολίδι της πόλης».
Το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδης σημειώνοντας ότι το κτίριο Μουσών «αποτελεί ένα διατηρητέο κτίριο, ένα έργο τέχνης. Η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στις 800.000 ευρώ, η εμπορική του αξία 480.000 ευρώ ενώ ο Δήμος θα το εξαγοράσει με 460.000 ευρώ.
Είναι ένα κτίριο που αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης. Ο Δήμος το αγοράζει προκειμένου να το αξιοποιήσει. Θα προηγηθεί η μελέτη συντήρησης του κτιρίου» σημείωσε ο κ. Μαβίδης  απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το κτίριο θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου υπερψήφισε την εισήγηση. Νωρίτερα ωστόσο επέκρινε τη δημοτική αρχή με αφορμή και το γεγονός ότι το ίδιο θέμα, δεν συζητήθηκε όπως είχε προγραμματισθεί, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση της εξαγοράς του κτιρίου, προκειμένου να είναι έγκυρη απαιτούσε  τα 2/3 των ψήφων των δημοτικών συμβούλων.
Πλειοψηφία που δεν υπήρχε την ώρα της συζήτησης καθώς αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, για να εισπράξουν την κριτική της δημοτικής αρχής.
Η κ. Καραλαριώτου λοιπόν έκανε κριτική με τη σειρά της στη δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για «τσαπατσουλιά» γιατί δεν είχε προτάξει το θέμα την προηγούμενη συνεδρίαση τονίζοντας ότι «σύμβουλοι και της πλειοψηφίας είχαν φύγει νωρίτερα από τη συνεδρίαση» προκαλώντας την αντίδραση της δημοτικής αρχής. Για να σημειώσει ακόμη ότι «δεν θα μας πείτε εσείς, πότε σας βολεύει να φεύγουμε και πότε να ερχόμαστε. Αυτά είναι αστειότητες» κατέληξε η κ. Καραλαριώτου.   
Οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κων. Καλαμπαλίκης και Εκτ.  Νασιώκας,  υπερψήφισαν την εισήγηση, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για την αξιοποίηση του κτιρίου.
Ο επικεφαλής κίνησης και δημοτικός σύμβουλος  Ντ. Διαμάντος τόνισε πως «η διάσωση του κτιρίου αποτελούσε υποχρέωση» για να υπενθυμίσει την πρωτοβουλία του ΤΕΕ Κεντρ. - Δυτ. Θεσσαλίας να καταγράψει ιστορικά κτίρια της πόλης, έρευνα που πρέπει να επικαιροποιηθεί, καλώντας τον Δήμο Λαρισαίων να επεκτείνει την πολιτική του για εξαγορά ή παραχώρηση ιστορικών κτιρίων.
Ο κ. Διαμάντος υπερψήφισε την εισήγηση όπως έπραξε και ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, Π. Κρίκης. Ο οποίος διευκρίνισε ότι «η διάσωση αυτών των κτιρίων θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική του κράτους, με πόρους χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες» θέτοντας επίσης θέμα εξασφάλισης της χρηματοδότησης για τη συντήρηση του κτιρίου.
Ο αντιδήμαρχος Έργων Γ. Σούλτης σημείωσε πως  «το δημοτικό συμβούλιο σήμερα γράφει ιστορία» σημειώνοντας ότι η Λάρισα «είχε την ατυχία των βομβαρδισμών, του σεισμού αλλά και της έλλειψης κουλτούρας με αποτέλεσμα να μην διατηρηθούν ιστορικά κτίρια».
Την αξία της απόφασης, τόνισε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απ. Σουρλατζής και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκ. Καλτσάς ενώ η δημοτική σύμβουλος Δέσπ. Αράπκουλε σημείωσε την ανάγκη, στις πρωτοβουλίες του δήμου να συμπεριληφθεί και το διατηρητέο κτίριο του Χαροκόπου, στη Γιάννουλη.
Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης διευκρίνισε ότι επί δικής του θητείας είχε εξετασθεί το θέμα της εξαγοράς του ίδιου κτιρίου αλλά εκείνη την  περίοδο δεν πωλούνταν.  Κάνοντας αναφορά στη δική του θητεία, κατέληξε σημειώνοντας την ανάγκη να διασωθεί το «Σαράι» στον Αγ. Κωνσταντίνο ενώ σημείωσε και την οικονομική αδυναμία των ΟΤΑ, όχι να αποκτήσουν αλλά να συντηρήσουν αντίστοιχα κτίρια. «Η εξαγορά είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν περίπου ένα χρόνο» διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στα όσα προηγήθηκαν προκειμένου ο Δήμος Λαρισαίων να αποκτήσει το κτίριο.
Για να υπογραμμίσει «την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής να αποκτήσει αυτό το εμβληματικό κτίριο, αυτό το στολίδι της πόλης» όπως το χαρακτήρισε ενώ με αφορμή την αναφορά του κ. Σούλτη, πρόσθεσε ότι «ιστορικά κτίρια δεν σώθηκαν στη Λάρισα ακριβώς επειδή κυριάρχησε η πολιτική του κέρδους» εστιάζοντας στην πρακτική την αντιπαροχών.
Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ακόμη ότι στην «ίδια λογική θα μπορούσαν να ενταχθούνε τα νεοκλασικά κτίρια της 31ης Αυγούστου» ενώ για τα έργα συντήρησης του κτιρίου Μουσών, σημείωσε πως θα κατατεθεί εκ νέου πρόταση στο ΒΑΑ για να προσθέσει τέλος ότι το Μπεζεστένι θα ενταχθεί σε πρόγραμμα. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ακολούθησε ξεχωριστή συνεδρίαση όπου συζητήθηκε ο νέος προϋπολογισμός όπως και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2018. Τα θέματα εισηγήθηκαν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Θαν. Αδαμόπουλος και Γ. Σούλτης ενώ το τεχνικό πρόγραμμα παρουσίασε αναλυτικά η γενική διευθύντρια του Δήμου Λίλη Γιοβρή.
Η αντιπολίτευση επέκρινε και καταψήφισε – με διαφοροποιήσεις - τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα που υπερασπίσθηκε η δημοτική αρχή ενώ, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση παραβρέθηκε επιτροπή κατοίκων της συνοικίας Τούμπα, ζητώντας να επιλυθεί το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 24ο Δημοτικό Σχολείο.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τόσο η κ. Καραλαριώτου όσο και ο κ. Τζανακούλης για διαφορετικούς λόγους επικαλέσθηκαν δημοσκόπηση που δημοσίευσε η «Ε», σύμφωνα με την οποία ο κ. Καλογιάννης δεν συγκεντρώνει ικανοποιητικά ποσοστά δημοφιλίας. Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως το δείγμα που αφορούσε στη Λάρισα δεν προσφέρεται για αξιοποίηση ασφαλών συμπερασμάτων.
ΕΛΑΦΙΑ
Η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε με την κ. Καραλαριώτου να επικρίνει τη δημοτική αρχή για θέματα δημόσια υγείας με αφορμή και τα ελάφια που φιλοξενήθηκαν στο Πάρκο των Ευχών. Με αφορμή ατύχημα στο Αίγιο, στο Πάρκο των Ευχών αφορούσε και η δεύτερη ερώτηση της κ. Καραλαριώτου και ειδικότερα, στο λούνα παρκ  και αν αυτό διαθέτει άδεια εγκατάστασης από την Επιτροπή Θεαμάτων και Κινηματογράφου. Με τον αντιδήμαρχο Οικονομίας Παν. Νταή  να επικρίνει «για τεράστιο λαϊκισμό» την κ. Καραλαριώτου η οποία, όπως είπε, «δυσκολεύεται να αποδεχθεί την επιτυχία του εγχειρήματος». Για τα 6 ελάφια, ο κ. Νταής τόνισε ότι μεταφέρθηκαν από Βοτανικό Κήπο των Τρικάλων  όπου τα επισκέπτονταν μαθητές. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέδωσε απόφαση την περασμένη Παρασκευή και την επομένη, τα ελάφια μεταφέρθηκαν ξανά στον Βοτανικό Κήπο. Για το λούνα παρκ, ο κ. Νταής τόνισε ότι έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο οργανισμό, τα μηχανήματα ελέγχθηκαν και πιστοποιήθηκαν για πρώτη φορά προσθέτοντας ότι «στη σύμβαση υπήρχε όρος να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα από ανεξάρτητο φορέα».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass