ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΕΝΓΕ

Οργή για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Δημοσίευση: 30 Νοε 2017 22:09

«Έκτρωμα» χαρακτηρίζουν τον νόμο που ελαστικοποιεί όπως υποστηρίζουν τις εργασιακές τους σχέσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ο νόμος για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» καταργεί όπως καταγγέλλουν τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών. Για τον λόγο αυτό βρέθηκαν χθες στη Λάρισα η πρόεδρος και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέντζιου και Πάνος Παπανικολάου, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τις διοικήσεις της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ ακολούθησαν συνελεύσεις στο Γενικό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό.
Στις συναντήσεις οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας να επισημαίνει ότι με τον νέο νόμο ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και απειλείται η ασφάλεια του ασθενούς και να τονίζει ότι το νέο ωράριο εργασίας είναι εξαντλητικό για όλους ενώ και οι απολαβές «κουτσουρεμένες» παρά τα όσα υποστηρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας περί αυξήσεων. Σε δηλώσεις της σημείωσε ότι «ψηφίστηκε ένα νομοθετικό έκτρωμα, που διαλύει κάθε ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές ευρωπαϊκές οδηγίες και ανοίγει τον δρόμο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όχι μόνο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και για τους άλλους εργαζόμενους. Για αυτό τον λόγο λέμε ότι είναι μια υπόθεση που αφορά στο σύνολο των εργαζομένων καθώς θα έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στους γιατρούς αλλά και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισήμανε ότι ο νέος νόμος αναγκάζει τους γιατρούς να εργάζονται για 12 συνεχόμενες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ άλλαξαν και τα δεδομένα για τις εφημερίες ετοιμότητας, με τους γιατρούς να είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα. «Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, με προσωπικό εξουθενωμένο, γιατρούς λάστιχο με αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Οι εφημερίες ετοιμότητας θα είναι απεριόριστες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Έχουμε τη διαίρεση του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό. Έτσι όπως θα εφαρμοστεί θα έχουμε σοβαρή απώλεια των ήδη κουτσουρεμένων εισοδημάτων μας, των μισθών που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαφήμιζε ως αυξημένο».
Οι γιατροί θα διεκδικήσουν την υπογραφή της νέας κλαδικής συμφωνίας με το διεκδικητικό πλαίσιο της ομοσπονδίας, «για πενθήμερο, εξάωρο, τριαντάωρο. Σταθερό, ημερήσιο χρόνο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης». Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Λάρισα η πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ είχαν συνάντηση με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν υπήρξε από τη διοίκηση καμιά ουσιαστική δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων», σημείωσε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass