ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ

Μηνύματα αγάπης στα Εισόδια της Θεοτόκου Ελασσόνας

Δημοσίευση: 26 Νοε 2017 22:23

Με μηνύματα αγάπης και πίστης αλλά και με θρησκευτική λαμπρότητα και επισημότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών η Ελασσόνα γιόρτασε τη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον φερώνυμο ιερό ναό της συνοικίας Αμπελοκήπων («Βαροσίου»), στην παλαιότερη ενορία της πόλης.

Ανήμερα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Πτολεμαΐδος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ και Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν: ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου («Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς των ενοριών της πόλης με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του εορτάζοντος ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο. Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό) όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, που με ευλάβεια προσκύνησε την ανθοστόλιστη Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Ο «οικοδεσπότης» μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, υπογράμμισε με νόημα:

«Σήμερα, που τιμούμε το πρόσωπο της Παναγίας στην παλαιότερη ενορία της πόλης της Ελασσόνος, έχουμε τη χαρά την πανήγυρη του ιερού ναού Εισοδίων της Θεοτόκου να λαμπρύνει με την παρουσία του ο μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, που διακονεί στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, σε ένα ιστορικό μαρτυρικό Πατριαρχείο. Η Αφρική έχει πολλά προβλήματα και εκεί οι κληρικοί δίνουν συνεχή αγώνα για τη διάδοση του Ευαγγελίου σε αυτούς τους λαούς, σε περιοχές που συμβαίνουν και τραγικά γεγονότα. Δύναμη είναι η πίστη τους».

Στο Θείο Κήρυγμα ο προσκεκλημένος μητροπολίτης Πτολεμαΐδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Εμμανουήλ επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα μεγάλο γεγονός, σήμερα ζούμε αυτό το θαύμα. Πολλές φορές τα κηρύγματα και τα λόγια υπερβαίνουν την έννοια του θαύματος. Άπιαστο, απλησίαστο είναι η πίστις. Με το βίωμα και την καρδιά μας. Πίστις είναι να πιστεύεις το απίστευτο. Η Εκκλησία καλεί τους ανθρώπους να ζουν το μυστήριο του θαύματος. Η αγάπη είναι ένα δύσκολο άθλημα και δύσκολο κατόρθωμα. Απέχουμε χιλιόμετρα και μίλια από την κατάσταση της ψυχής που λέγεται αγάπη. Σήμερα εκκλησιάζεται όλη η ύπαρξή μας. Δεν υπάρχει εγώ, υπάρχει το συν του Χριστού. Μέσα στην Εκκλησία γινόμαστε προσευχή και τότε είμαστε Εκκλησία. Η Εκκλησία δεν ασχολείται με τα κοινωνικά, όλη αυτή την κοινωνική αναστάτωση, την πλάνη. Η Εκκλησία προσεύχεται.

Δεν υπάρχει αλήθεια χωρίς αγάπη. Η αλήθεια του Θεού κρύβεται μέσα στην αγάπη. Γιατί ο Θεός αγάπη εστί. Η αγάπη καλλιεργεί και δυναμώνει την πίστη. Πίστη χωρίς αγάπη δεν έχει κανένα νόημα. Εκκλησία και Θεός είναι μόνο αγάπη. Αγάπη ανυπόκριτη και πίστη καθαρή. Εύχομαι να ζυμώνεται εδώ το προζύμι της πίστης και της αγάπης. Η αγάπη θα σώσει τον κόσμο. Η ζωή μας να καθίσταται ζωή ευλογίας, πίστης, αγάπης».

Ακολούθησε, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, η τέλεση μνημοσύνου για τον αείμνηστο κληρικό – ήρωα Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεόφυτο Σάρρο (εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943) και για όλα τα θύματα της Κατοχής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο για το έργο που επιτελεί, τη διακονία του και τη συνεχή προσφορά του στην Εκκλησία και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ι. Μητρόπολης (τη χειροθεσία έκανε ο μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ).

Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Γεώργ. Γιαννούλας και Ευάγγ. Παναγιώτου, ο δημοτικός σύμβουλος Αναστ. Γκατζιούρας, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, μέλη της διοίκησης του Μορφωτικού Συλλόγου Βαροσίου και του Φιλοπτώχου της ενορίας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Δημ. Δριστέλας, το μέλος της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Λάρισας Αθ. Μπαρλαγιάννης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελασσόνας, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass