ΚΥΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΜΗΤΡΟΚΤΟΝΟΥ – ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ

«Αποκεφάλισα τη μάνα μου. Όμως δεν ξέρω τον λόγο…»

*Με δάκρυα στα μάτια η πρόεδρος Δικαστηρίου της Λάρισας προσπαθούσε να κάνει ερωτήσεις στον 40χρονο σχιζοφρενή

Δημοσίευση: 22 Νοε 2017 22:33

Ανατριχίλα προκάλεσε χθες σε αίθουσα του δικαστηρίου της Λάρισας η απολογία ενός 40χρονου δολοφόνου, ο οποίος πάσχει από ψυχικές ασθένειες και νοσηλεύεται σε ίδρυμα, για τον τρόπο και για την αιτία που αποκεφάλισε την ίδια του τη μάνα.

Η περιγραφή του ήταν τόσο κυνική και αφοπλιστική που έκανε την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου να μην μπορεί να συγκρατήσει για ώρα τα δάκρυά της, την ώρα μάλιστα που του έκανε ερωτήσεις για το τραγικό αυτό περιστατικό.

Συνέβη τον Δεκέμβρη του 2014 σε γειτονική πόλη, με τον δολοφόνο που πάσχει από σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας -από τα 20 του έτη- να συλλαμβάνεται ανήμερα Πρωτοχρονιάς 2015 μετά από ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών από συγγενικό πρόσωπο και να οδηγείται στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Ο πατέρας της οικογένειας είχε πεθάνει προ ετών και η μητέρα ήταν το μόνο πρόσωπο ουσιαστικά στη ζωή του που τον στήριζε και τον φρόντιζε ανελλιπώς. Στο παρελθόν ο μητροκτόνος είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Χωρίς ουσιαστική αιτία αλλά τη σκότωσε ενώ κοιμόταν.

«Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Σηκώθηκα και είπα τι να κάνω σήμερα; Πήγα και έσφαξα τη μάνα μου. Της έκοψα το κεφάλι με το μαχαίρι που κόβουμε το κρέας. Εσείς τώρα πρέπει να με τιμωρήσετε; Αν πρέπει κάντε το» είπε ο 40χρονος και περιέγραψε τη σχέση του με τη μάνα του «Μέναμε μαζί αλλά μαλώναμε. Της έλεγα πως θα τη σκοτώσω. Αυτή μου έλεγε πως θα πάω φυλακή. Την προηγούμενη νύχτα δεν πήρα τα χάπια μου. Το πρωί τη σκότωσα. Αυτή κοιμόταν και δεν αντέδρασε. Κι αυτή μωρέ γιατί δεν αντέδρασε; Γιατί; Δεν έκανε τίποτα. Καθόταν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο στήθος της και το κατάλαβε πως θα τη σκότωνα».

«…Τρεις φορές τη μέρα μου έδινε τα χάπια αυτή. Ήταν με το μπαστουνάκι. Της έπεφταν πράγματα κάτω και μαλώναμε. Τσόφλια από αυγά, ντομάτες. Μαλώναμε συχνά. Την ώρα που την έσφαξα είχε τα μάτια ανοιχτά».

«… Πέρασαν δύο ημέρες και μετά ειδοποίησα την ξαδέρφη γιατί θα άρχιζε να μυρίζει το πτώμα της μάνας μου. Έπρεπε να το κάνω».

«… Είμαι συνέχεια στα ιδρύματα. Δεν γινόμουν όμως καλύτερα εκεί. Χειρότερα γινόμουν».

*Εν τέλει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο τον έκρινε ένοχο και αποφάσισε τον περιορισμό του στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού ενώ σε περίπτωση βελτίωσης συνθηκών ψυχικής υγείας του καταδικασθέντα προσδιόρισε ποινή κάθειρξης 20 ετών και έξι μηνών για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από άτομο ελαττωμένου καταλογισμού και οπλοχρησίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ

Το προφίλ του μητροκτόνου

*Άτομο ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης που έγινε από ψυχίατρο της αστυνομίας. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Οι μητροκτόνοι συνήθως διαπράττουν το έγκλημα αρκετά χρόνια μετά την έναρξη της νόσου και αυτό υποδηλώνει, ότι θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια σχετικά μακρά περίοδος εμπειριών εξάρτησης, καταπίεσης ή ακόμη και απόρριψης από την πλευρά του γονέα πριν ο ασθενής ξεπεράσει τις φυσικές αναστολές του έναντι του γεννήτορα και τον σκοτώσει, για να δώσει τέλος σε αυτή την κατάσταση. Είναι επομένως σαφές, ότι το κοινωνικό-δημογραφικό προφίλ των πατροκτόνων-μητροκτόνων, δείχνει άτομα οικονομικά και συναισθηματικά εξαρτημένα από τους γονείς και παγιδευμένα, σε μια σχέση εξάρτησης/μίσους/αγάπης που δεν μπόρεσε ποτέ να διαρραγεί. Στους μητροκτόνους συνήθως η συμπεριφορά πυροδοτείται αιφνίδια, με απρόβλεπτη βιαιότητα και αγριότητα» για να γίνει πιο συγκεκριμένος όσον αφορά στον κατηγορούμενο ο οποίος «πάσχει από σχιζοφρένεια και διανοητική στέρηση» με συμπεριφορά «ανεύθυνη και απρόβλεπτη. Το συναίσθημα ρηχό και απρόσφορο. Η σκέψη αποδιοργανωμένη, με απεραντολογία και ασυναρτησία στην ομιλία. Υπάρχει τάση για μόνωση και η συμπεριφορά φαίνεται χωρίς σκοπό και συναισθήματα».

Ακόμα υπογραμμίζει πως η έναρξη της νόσου τοποθετείται τουλάχιστον 15 -20 χρόνια πριν ενώ τον χαρακτηρίζει ως άτομο «ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας».

Του Κ. Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass