Εξόρμηση των Καρδιοπαθών στο Πήλιο

Δημοσίευση: 22 Νοε 2017 16:00

Μια πραγματικά ανοιξιάτικη ημέρα απόλαυσαν τα μέλη και οι φίλοι του Συνδέσμου Καρδιοπαθών "Ο Άγιος Αχίλλιος" την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, των Νυμφών, των Δρυάδων και των Νηριίδων, καλοκαιρινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και με ανακοίνωσή τους περιγράφουν την εξόρμησή τους:

"Ένα από τα καταπράσινα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας. Απολαύσαμε ένα υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο. Ένας πίνακας ζωγραφικής με όλες τις αποχρώσεις που δημιουργεί η φύση με τη βοήθεια του Πλάστη Δημιουργού και ο θαυμασμός φθάνει στο κατακόρυφο. Προορισμός μας η Ζαγορά στο Αν. Πήλιο, που δεσπόζει σε μεγάλη έκταση με τις τέσσερις συνοικίες της και τις εκκλησίες της σε μια καταπράσινη πλαγιά, που στη ρίζα της υπάρχει ο μοναδικός δρόμος, Βόλος - Ζαγορά - Χορευτό.

Κεφαλοχώρι που γνώρισε περίοδο ακμής κατά τον 17ο-18ο αι., χάρη στην ανάπτυξη της μεταξοκαλλιέργειας και τις βιοτεχνίες μάλλινων υφασμάτων (σκουτιά και τις υπέροχες καπότες). Τα παραγόμενα προϊόντα τους τα διοχέτευαν με τα περίφημα ζαγοριανά καράβια στις αγορές του εξωτερικού. Σμύρνη - Πόλη - Σικελία - Βενετία, ακόμη και Γερμανία - Παραδουνάβιες χώρες, μέχρι τη μακρινή Ολλανδία.

Το εμπόριο έφερε πλούτο. Κτίσθηκαν στη Ζαγορά αρχοντικά - βρύσες - εκκλησιές - σχολεία (Ελληνομουσείο), όπου φοίτησαν ο Ρήγας Φεραίος - ο Άνθιμος Γαζής - ο Γρ. Κωνσταντάς - ο Αλ. Πάντος, ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου κ.ά.

Ξακουστή ήταν η ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, πρότυπο όλης της Ελλάδας, που ιδρύθηκε το 1712, με σπάνιες εκδόσεις, που στέλνονταν από τους Ζαγοριανούς του εξωτερικού για την πνευματική ανάπτυξη του τόπου τους και είναι και σήμερα μοναδικές.

Στην κεντρική εκκλησία του χωριού τον Άγιο Γεώργιο, μας υποδέχθηκε ο π. Νικόλαος Παπανικολάου και μας μίλησε σχετικά με τον ναό που κτίστηκε το 1762. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο - ο άμβωνας και το δεσποτικό, επιχρυσωμένα με φύλλα χρυσού με ωραίες παραστάσεις, μοναδικές, καθώς και εν περιλήψει για το ιστορικό της Ζαγοράς.

Με μεγάλη εγκαρδιότητα μας υποδέχθηκαν και οι κυρίες του Συνεταιρισμού Γυναικών Ζαγοράς και μας ενημέρωσαν για την ίδρυση και τη λειτουργία του Συνεταιρισμού.

Γύρω από το χωριό οι πλαγιές και οι ρεματιές κατάφυτες από μηλιές - κερασιές - ελιές. Δύσκολος τόπος. Θαυμάσαμε την προσπάθεια που καταβάλλουν για να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους.

Δημιούργησαν όλοι μαζί τον Συνεταιρισμό "Ζαγορίν" για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων τους.

Συγχαρητήρια στους δραστήριους και ακούραστους κατοίκους της Ζαγοράς.

Γυρίσαμε με πολλές ωραίες εντυπώσεις, αλλά και προβληματισμένοι για την αντοχή και το κουράγιο των κατοίκων της για την επιβίωσή τους".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass