ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη

Δημοσίευση: 08 Νοε 2017 22:29

Εκδήλωση προς τιμή του πρώτου πεσόντα αξιωματικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στη Βασιλειάδα Καστοριάς.


Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Καστοριάς με τη συνδρομή του Παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), που για δεκαετίες έχει τον ρόλο του άτυπου συνδιοργανωτή.
Όπως σημειώνεται από την ΕΑΑΑ «η συμμετοχή, όπως κάθε χρόνο, ήταν πολύ μεγάλη, καθώς 3 λεωφορεία με 140 μέλη παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση ενώ είχε προηγηθεί οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο.
Στις 3 Νοεμβρίου, δύο λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Λάρισα με αρχικό προορισμό το στρατιωτικό νεκροταφείο της Κοζάνης όπου βρίσκεται ο τάφος του Ευάγγελου Γιάνναρη. Ο τόπος ταφής παρέμεινε άγνωστος για δεκαετίες και το Παράρτημα Λάρισας θεώρησε χρέος την αναζήτησή του, όπου μετά από έρευνα εντοπίστηκε στην Κοζάνη.
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα υποσμηναγού με τη συγκίνηση να είναι έκδηλη σε όλους τους παρόντες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΑ, Κων. Λιούτα.
Επόμενος προορισμός η πόλη της Κορυτσάς και τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος». Την ξενάγησή μας στην Κορυτσά είχε αναλάβει ο ομογενής αναπληρωτής διευθυντής του σχολείου, Θεμιστοκλής Μπάμπουλλας. Τους επισκέπτες υποδέχτηκε ο διευθυντής του σχολείου κ. Ζαφείρης Γεωργιάδης. Το ΔΣ με χρήματα-προσφορά των μελών της Ένωσης παρέδωσε χρήσιμα δώρα για τις ανάγκες του σχολείου. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσημη υποδοχή στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία, την εκπαίδευση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους λειτουργία. Ελληνίδες μαθήτριες του σχολείου τραγούδησαν τραγούδια με εθνικό περιεχόμενο με τα συναισθήματα να πλημμυρίζουν τις καρδιές των επισκεπτών.
Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χωριό Μπομποστίτσα όπου υπάρχει Μνημείο των Ηρώων πεσόντων στις επιχειρήσεις του 1940/41. Έγινε κατάθεση στεφάνου από τον αντιπρόεδρο του Παραρτήματος, Κων. Τσιτσώνη.
Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πόλη του Πόγραδετς και την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε τη Μονή του Οσίου Ναούμ που βρίσκεται στα Σκόπια. Χτισμένο τον 10ο αιώνα όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής Αχρίδος, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Το μεσημέρι επιστροφή στην Κορυτσά για ξενάγηση στην πόλη. Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου. Είδαμε το σπίτι του νομπελίστα ποιητή μας Σεφέρη και περπατήσαμε στο δρόμο που έκανε παρέλαση ο νικηφόρος Ελληνικός Στρατός μετά την κατάληψη της πόλεως το 1940.
Αργά το απόγευμα φτάσαμε στην πόλη της Καστοριάς όπου και διανυκτερεύσαμε. Την επόμενη το πρωί αναχωρήσαμε για τη Βασιλειάδα. Μετά τη δοξολογία που έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών, κατοίκων του χωριού και μαθητών, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που φέρει το όνομα του ήρωα Υποσμηναγού. Ο Δήμος Καστοριάς το 2017 τοποθέτησε αναθηματική πλάκα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στους ήρωες, υποσμηναγό Ευάγγελο Γιάνναρη και Αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα».
Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό: Ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο υιός του τραυματισθέντος κυβερνήτη του αεροσκάφους Νικόλαος Τζάντας, ο γραμματέας της ΕΑΑΑ Κων. Αναγνωστάκης, ενώ τον πανηγυρικό της εκδήλωσης εκφώνησε το μέλος της ΕΑΑΑ/Παραρτήματος Λάρισας, Κων. Παναγιώτου.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της ΠΑ, Παν. Καραδημητρίου, τις πολιτικές, στρατιωτικές αρχές, την ΕΑΑΑ, ΕΑΑΑ Παράρτημα Λάρισας, συλλόγους, φορείς και σχολεία της τοπικής κοινότητας. Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο πνευματικό κέντρο της κοινότητας Βασιλειάδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass