ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ

«Κόντρα» για αποθεματικά και έργα

Δημοσίευση: 01 Νοε 2017 22:12

Με πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την ταμειακή κατάσταση και τη διαρκή αύξηση των αποθεματικών του Δήμου αλλά και για τα σχεδιαζόμενα και εκτελούμενα έργα εγκρίθηκε χθες βράδυ, κατά πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός και ο απολογισμός του Δήμου Λαρισαίων για το 2016.


Επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι ένας «υγιής οικονομικά δήμος που πλέον έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων από ιδίους πόρους αλλά και της επέκτασης της κοινωνικής πολιτικής μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, επέκριναν τη δημοτική αρχή για «ανύπαρκτη διοίκηση», «χάσιμο χρόνου» όπως και για σκόπιμη συσσώρευση αποθεματικών προκειμένου «τα έργα να γίνουν προεκλογικά» όπως χαρακτηριστικά τόνισε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου.


Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Θάνο Αδαμόπουλο να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για το οικονομικό έτος 2016. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως τα έσοδα το 2016 ανήλθαν σε 96.396.022,76 ευρώ, τα έξοδα το 2016 ανήλθαν σε 70.324.385,52 ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο που μεταφέρεται στο 2017 ανέρχεται σε 26.071.637,24 ευρώ. Ποσό που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 28 εκατ. ευρώ (από 18 εκατ. ευρώ στις 31/12/15).
«Τα συμπεράσματα» κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος είναι πως ο Δήμος Λαρισαίων «αποκτά οικονομική σταθερότητα, είναι ισχυρός οικονομικά, ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις, πληρώνει έγκαιρα προμηθευτές και εργολάβους, είναι σε θέση να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, είναι σε θέση να εκτελεί σήμερα έργα 15 εκατομμυρίων ευρώ από ιδίους πόρους, έχει τη δυνατότητα να δημοπρατήσει νέα έργα και προμήθειες μεγάλης αξίας από ίδιους πόρους και είναι σε θέση να κάνει μείωση δημοτικών τελών».
Η κ. Καραλαριώτου στην τοποθέτησή της τόνισε πως «η δημοτική αρχή δεν έκανε έργο το 2016 γιατί υπήρχε αδυναμία διοίκησης και γιατί είναι αντιμέτωπη με ιδεολογικές αγκυλώσεις». Προσθέτοντας ότι «η ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τροχοπέδη» στην υλοποίηση έργων για να επικρίνει τη δημοτική αρχή για «παλαιοκομματικές πρακτικές με σκοπό να έρθετε με έργα, προεκλογικά το 2018 και το 2019, μοιράζοντας καθρεφτάκια με έναν εργολάβο στο κέντρο».
Επέκρινε επίσης τη δημοτική αρχή για μη τήρηση της υπόσχεσης περί μείωσης των δημοτικών τελών λέγοντας ακόμη ότι «το 2016 ήταν μια ακόμη χαμένη χρονιά για την πόλη από μια δημοτική αρχή χαμηλών προσδοκιών» με την κ. Καραλαριώτου να καταψηφίζει την εισήγηση.
Αντίθετα την εισήγηση υπερψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, Αθαν. Μαμάκος. Κάνοντας ωστόσο λόγο για «λογιστικά τερτίπια με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων αφού ο προϋπολογισμός υλοποιήθηκε στο 80%» κατέληξε ο κ. Μαμάκος προσθέτοντας ότι «η δημοτική αρχή επιτελεί έναν ρόλο διαχειριστή».
«Ο φετινός ισολογισμός ελάχιστα διαφέρει από αυτόν του 2015» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας προσθέτοντας ότι «χάσατε χρόνο μιλώντας για μνημόνια. Η καθυστέρηση δεν είναι υπέρ των πολιτών». Ψηφίζοντας παρών ο κ. Νασιώκας σημείωσε επίσης τη «σκοπιμότητα» για υλοποίηση έργων «ενόψει εκλογών».
Τον ισολογισμό καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για «διαρκή κοροϊδία με τα ανταποδοτικά τέλη» αλλά και «ως Σκρουτζ που αυξάνει συνεχώς τα χρήματα στο θησαυροφυλάκιο» προσθέτοντας ότι «ο συμπολίτης πληρώνει κεντρικά αλλά και τοπικά χωρίς να έχει αντίστοιχα οφέλη».
«Ο σημερινός απολογισμός της δημοτικής αρχής “πρώτη φορά αριστερά” είναι αντιλαϊκός» τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης. Για να προσθέσει πως «αυξάνει τη φορομπηχτική πολιτική, τονίζει την ανυπαρξία έργων που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και έχει στρατηγική στόχευση να εξυπηρετήσει το κεφάλαιο».
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Καλογιάννη ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «ο Δήμος Λαρισαίων σήμερα είναι υγιής οικονομικά που πλέον έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων από ιδίους πόρους αλλά και της επέκτασης της κοινωνικής πολιτικής μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών», θέμα που βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης.
«Ο μηδενισμός δεν ανήκει στη Λάρισα» τόνισε ο κ. Καλογιάννης απαντώντας στην κ. Καραλιαρώτου προσθέτοντας ότι «η Συμπαράταξη έχει προοδευτικό πρόσημο, είναι μια παράταξη αυτοδιοικητική, πολυσυλλεκτική. Η προσπάθεια της κ. Καραλαριώτου να μας ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τής κόστισε στις εκλογές».
«Δεν μπορεί να θεωρείται ανύπαρκτο έργο» συμπλήρωσε ο δήμαρχος «τα έργα 10 εκατ. ευρώ το 2016 και άλλα 12 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ. Πάτε στις 5 συνοικίες που γίνονται έργα της ΔΕΥΑΛ. Επίσης αυτό που λέγεται ότι “κρατάμε” 26 εκατ. ευρώ για έργα πριν τις εκλογές ή από ασχετοσύνη το λέει κάποιος ή από σκοπιμότητα αφού δεν είναι δυνατό να απορροφηθούν 26 εκατ. ευρώ σε μια χρονιά».
Με τον κ. Καλογιάννη να υπογραμμίζει ολοκληρώνοντας την ομιλία του πως «θα γίνουν έργα 40 εκατ. ευρώ, 40 εκατ. ευρώ θα έχουν συμβασιοποιηθεί και διαψεύσετε με όταν θα ολοκληρωθεί η θητεία μας».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων ο Μαρ. Ξηρομερίτης ο οποίος τόνισε πως «ο Δήμος Λαρισαίων δεν έχει καταλάβει τι είναι κοινωνική πολιτική αφού δεν στηρίζονται νέοι και δεν υπάρχουν υποδομές στήριξης νέων».
Για να εστιάσει επίσης στην ταύτιση της δημοτικής αρχής με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας, απευθυνόμενος στον κ. Καλογιάννη ότι «έχω φωτογραφία σας με τον Αλ. Τσίπρα στο εκλογικό σας κέντρο». «Αν έχετε τέτοια φωτογραφία θα ήθελα να μου τη δώσετε» απάντησε ο κ. Καλογιάννης ρωτώντας με τη σειρά του τον κ. Ξηρομερίτη «μήπως κάνετε λάθος;».
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Μετά την ονομαστική ψηφοφορία, ακολούθησε δεύτερη συνεδρίαση όπου συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, μεταξύ των οποίων και η τροποποίηση του κανονισμού παραχώρησης σχολικών γυμναστηρίων σε αθλητικούς συλλόγους, ως προς τα τέλη χρήσης των σχολικών γυμναστηρίων από Αθλητικούς Συλλόγους της Λάρισας, η έγκριση της μελέτης προσωρινής κυκλοφοριακής ρύθμισης για τα έργα στην οδό Ηπείρου κ.λπ.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Θεματικού Πάρκου Χριστουγέννων, που θα λειτουργήσει στο πάρκο του Αλκαζάρ, την περίοδο των εορτών. Στο πλαίσιο της συζήτησης η κ. Καραλαριώτου με ερωτήσεις επέμενε σε θέματα διαδικασιών (διαγωνισμοί κ.λπ.), προκηρύξεων αλλά και κόστους.
Με τον αντιδήμαρχο Οικονομίας Παν. Νταή να σημειώνει πως όλα θα γίνουν με διαγωνιστικές διαδικασίες ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαγωνισμοί για τις κατασκευές, τον διάκοσμο και τη διαφημιστική προβολή. Διευκρινίζοντας επίσης ότι στην Οικονομική Επιτροπή θα διαμορφωθούν οι όροι εκμίσθωσης, τιμών κ.λπ.
Στην τοποθέτησή της η κ. Καραλαριώτου «χαιρέτησε την απόφαση του δήμου να υλοποιήσει τη διοργάνωση» ότι πρόκειται «για μια σημαντική απόφαση» και πως «σωστά επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος». Για να χαρακτηρίσει ωστόσο «μεγάλο φάουλ της δημοτικής αρχής που δεν έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να κατατεθούν προτάσεις».
Η απόφαση του Δήμου να λειτουργήσει το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο επικροτήθηκε τέλος και από άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν ωστόσο επιμέρους παρατηρήσεις ως προς τη διοργάνωση ενώ την εισήγηση καταψήφισε η παράταξη του ΚΚΕ, με τον δημοτικό σύμβουλο Γ. Παζιάνα να σημειώνει την αντίθεση της παράταξης «στις επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα του τουρισμού».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass