ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ένεση ρευστότητας από το β’ πακέτο Γιούνκερ

* Καϊλή: Να επωφεληθούμε χωρίς ιδεοληψίες και ολιγωρίες από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται

Δημοσίευση: 01 Νοε 2017 22:45
Τους επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλίας ενημέρωσε χθες η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Τους επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλίας ενημέρωσε χθες η Ελληνίδα ευρωβουλευτής

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ευκαιρίες του 2ου πακέτου Γιούνκερ, που ανοίγει, όπως ειπώθηκε, τις πόρτες των επενδύσεων στην Ελλάδα επ’ ωφελεία και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε χθες σε επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Η κ. Καϊλή, ως βασική εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων 2, ευρύτερα γνωστού ως σχέδιο Γιούνκερ, ενημέρωσε εκτενώς τους φορείς που παρευρέθηκαν σε ειδική εκδήλωση στο κτίριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας για τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία για τη χώρα και τον τρόπο λειτουργίας τους και αποκήρυξε κάθε ιδεοληψία και ολιγωρία που θα μας στερήσουν αυτά τα χρήματα.

 "Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε και η β΄φάση του πακέτου και ουσιαστικά 500 δισ. θα κινητοποιηθούν για να γίνουν επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη, ενημέρωσε η κ. Καϊλή προσθέτοντας πως η Ελλάδα οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας αυτής καθώς έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έχουμε διασφαλίσει ότι θα μπορεί να πάρει όχι μόνο χρηματοδοτήσεις αλλά και το 50% της κάθε επένδυσης μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

Ελπίζω να σταματήσουν τις ιδεοληψίες και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες τόνισε καθώς ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών (investment platforms) που θα επιτρέψουν σε μικρότερης έκτασης περιφερειακά και θεματικά έργα υποδομής να ενταχθούν κάτω από τον τίτλο μιας ενιαίας επένδυσης.

Η εισηγήτρια ευρωβουλευτής να σημειώσουμε πως με τις αλλαγές που πέτυχε στη δομή του νομοσχεδίου, δεν άνοιξε μόνο τις πόρτες για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά πέτυχε να τις κάνει πιο ελκυστικές ακόμη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας διαφάνεια και ευελιξία στην πρόσβαση στα 500 δισ. ευρώ, που προβλέπει το σχέδιο. Αναφερόμενη στο είδος της επένδυσης και τους ωφελούμενους, ξεκαθάρισε πως μπορούν τα πάντα να χρηματοδοτηθούν.

" Όλοι μπορούν να επωφεληθούν, πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Κομισιόν που μπορεί να ανοίξει για την επόμενη πενταετία μεγάλο αριθμό θέσεων απασχόλησης. Η Ελλάδα σε πρώτη φάση θα ενισχυθεί με 1 δισ. αλλά αν υπάρξουν αξιόλογα επενδυτικά σχέδια και δη διασυνοριακά, μπορεί να διεκδικήσει πολλά περισσότερα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας αλλά και μεγάλες δυνατότητες για τη χώρα μας. Πλέον είναι σημαντικό τώρα να μάθουν όλοι, όχι μόνο το πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Σχεδίου ΕFSI, του Γιούνκερ, αλλά κυρίως πώς θα αναμειγνύουν αυτή τη χρηματοπιστωτική εγγύηση με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης".

Επίσης όπως εξήγησε το σχέδιο Γιούνκερ δεν θα υποκαταστήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής, κάτι που είναι κρίσιμο για οικονομίες όπως η ελληνική ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνθεσης χρηματοδοτικών εργαλείων κάτι που θα κάνει το κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης εξαιρετικά χαμηλότερο τόσο για τους ιδιωτικούς επενδυτές όσο και για τις περιφέρεις. Επιπλέον, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα μέσω των κεφαλαίων που θα δοθούν στις ελληνικές τράπεζες κάτι που πρόκειται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τομέων, από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταφορές, μέχρι την αγροτική οικονομία και την αλιεία.

 Να τονίσουμε πως στη χθεσινή ενημέρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η διοίκηση του Περιφερειακού τμήματος Θεσσαλίας του ΟΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΘΕΘ Αχ. Νταβέλης, του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, επιχειρηματίες και εκπρόσωπου φορέων.

Ανοιχτή στήριξη στον Ν. Ανδρουλάκη

Ανοικτά, ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, τάχθηκε η κ. Καϊλή, ερωτηθείσα για τις επικείμενες εσωκομματικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά.

Αναδεικνύοντας πρωτίστως τη σπουδαιότητα της διαδικασίας ανάδειξης του ηγέτη του νέου φορέα, η ευρωβουλευτής και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έκανε αναφορά στην προοδευτική αναδρομή και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η παράταξη στις κρίσιμες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας και έδωσε τη στήριξή της στον συνάδελφό της ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, ως νέου και άξιου ανθρώπου με «φρέσκια» πολιτική οπτική.

 "Θέλω να πιστεύω τόνισε χαρακτηριστικά πως η διαδικασία αφορά όχι μόνο στην Κεντροαριστερά αλλά όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε όχι ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ως εν δυνάμει κυβέρνηση που θα ηγηθεί της χώρας, μιας και ως παράταξη είχε και έχει πολιτικούς, προοδευτικούς μεταρρυθμιστές, με σημαντικό έργο. Θεωρώ ότι το να μπει η νέα γενιά μπροστά, κάτι θα σημαίνει πολιτικά. Έτσι θα μπορέσει να πείσει τον κόσμο ότι έχουμε καθαρά λόγια και λύσεις και ότι μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Στηρίζω Ανδρουλάκη, γιατί είναι νέος άνθρωπος με βαθιές πολιτικές αναφορές. Έχοντας περάσει από την πιο δύσκολη εκλογική διαδικασία που αφορά σε όλη την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται ότι τα ζητήματα δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά ευρωπαϊκά και μέσα από μια διάσταση πως η Ελλάδα πρέπει αποκτήσει ξανά τον ρόλο που της αξίζει"…

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass