ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Γιόρτασε το παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2017 22:05

«Ακέστωρ σοφώτατος, Ιερομύστα Λουκά, ζωγράφος πανάριστος, της Θεοτόκου Μητρός, εδείχθης Απόστολε, έγραψας μάκαρ, λόγους, διά πνεύματος θείου, έδωκας εννοήσαι, συγκατάβασιν άκραν, Χριστού της παρουσίας, διό πρέσβευε σωθήναι ημάς».


Γιορτάστηκε στην Ελασσόνα η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά,  παρουσία δεκάδων πιστών, στο φερώνυμο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας.
Παραμονή της εορτής, τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και ακολούθησε το πρωί της Τετάρτης, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο ιερέας π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και ο διάκονος π. Νεόφυτος. Μαζί τους συμπροσευχήθηκαν οι ιερείς π. Γεώργιος, π. Κωνσταντίνος, π. Αλέξανδρος της περιοχής και η γυναικεία αδελφότητα από μοναχές της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στη ζωή και στις αρετές του Αποστόλου Λουκά, αλλά και στην ιατρική επιστήμη, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα:
«Για την Εκκλησία μας, η τιμή στους Αγίους μας αποτελεί μία φιλάνθρωπο πράξη, που εκφράζει την αγάπη της για αυτά τα πρόσωπα, τους Αγίους που τους τίμησε ο Θεός. Ευκαιρία για να τιμήσουμε τον Θεό. Εδώ, τιμούμε τον Άγιο Απόστολο Ευαγγελιστή Λουκά, που ήταν συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης, πολύτιμος συνεργάτης και προσωπικός γιατρός του Αποστόλου Παύλου.
Οι παραδόσεις μιλούν για τον Απόστολο Λουκά, τον αγιογράφο και τον ζωγράφο. Συναντήθηκε με την Παναγία μας. Δεν κατέγραψε μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά ζωγράφισε και την εικόνα της Θεοτόκου. Ζωγράφος του λόγου για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος ευγνωμοσύνης του Παύλου προς τον ιατρό του, τον Λουκά.
Αφορμή αποτελεί η εορτή για να αναφερθούμε στην επιστήμη της ιατρικής. Ο γιατρός μας είναι έμπιστο και ξεχωριστό πρόσωπο. Ο γιατρός είναι ο ιερέας μας. Το έργο του είναι στενά συνδεδεμένο με την ψυχή μας και το σώμα μας. Έχει μεγάλη σημασία η αποστολή του ιατρού. Πόσο ιερό είναι το έργο του ιατρού. Ο γιατρός παρομοιάζεται με τον εξομολόγο ιερέα. Βλέπουμε τον γιατρό να είναι κοντά στον άνθρωπο που τον χρειάζεται. Ο γιατρός και ο ιερέας είναι οι καθημερινοί μας σύμβουλοι. Όλοι ευχόμαστε να έχουμε καλούς γιατρούς, όχι επαγγελματίες της επιστήμης αλλά ιερείς. Ο Απόστολος Λουκάς είναι προστάτης των ιατρών, των λειτουργών της ιατρικής επιστήμης. Η υγεία μας, ψυχική και σωματική, αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό που μας χαρίζει ο Θεός.
Με αυτή την πανήγυρη, στο παρεκκλήσιο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας τιμούμε την επιστήμη των ιατρών μας και προσευχόμαστε για τους ασθενείς συνανθρώπους μας, για την ανάρρωσή τους και την αποκατάσταση της υγείας τους.
Απόστολε Άγιε, και Ευαγγελιστά Λουκά, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών».
Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, δεκάδες άτομα από την περιοχή της Ελασσόνας προσκύνησαν την Εικόνα του Αγίου και γέμισαν το εσωτερικό του παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά, με «φόντο»… μια ζεστή φθινοπωρινή μέρα. Ανάμεσά τους, αυτοδιοικητικοί, η συντονίστρια του Κ.Υ. Ελασσόνας Γαρυφαλλιά Καφφέ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας Ζήσης Δότας, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass