ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο «Δωδεκάλογος» Αγοραστού για τη Θεσσαλία του αύριο

* Εκτιμά ότι θα πρέπει να περάσουμε απ’ την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2017 22:11

«Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας. Και αυτό επιτυγχάνεται με μια «παραγωγική επανάσταση» που θα οδηγεί στην αύξηση των θέσεων εργασίας και του εθνικού πλούτου».

Αν και συνδιοργανωτής με την κυβέρνηση στη διεξαγωγή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την ανάπτυξη στη Θεσσαλία, που ξεκινά αύριο στη Λάρισα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός αναμένεται στην ομιλία του να σταθεί επικριτικά στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, ζητώντας αλλαγή πολιτικής καταθέτοντας ταυτόχρονα έναν 12λογο με αυτά που πρέπει να γίνουν. Σύνθημα του Κ. Αγοραστού: Είναι ώρα να περάσουμε από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» οι τομείς στους οποίους θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο Κ. Αγοραστός στην ομιλία του, όταν θα αναφερθεί στα προβλήματα της Περιφέρειάς του, είναι η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των δύο αρχαίων θεάτρων στη Λάρισα (Α και Β) και άλλων δύο στη Μαγνησία, οι σημαντικές και επικίνδυνες ελλείψεις στον χώρο της υγείας και η κατασκευή Ογκολογικού κέντρου αδρονικής θεραπείας, η υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης (με αφορμή και την πρόσφατη διαμαρτυρία μαθητών και καθηγητών στο Περιφερειακό Συμβούλιο) και η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών, κυρίως στις ΔΑΟΚ.

Επίσης ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός θα καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο με στόχο την ανάσχεση της επενδυτικής δραστηριότητας, παραθέτοντας με αριθμούς την κατάσταση των ιδιωτικών επενδύσεων στη Θεσσαλία.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Αναφερόμενος στα έργα που πρέπει να γίνουν, ο κ. Αγοραστός θα προτάξει τα εξής: Έργα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, όπως είναι η ολοκλήρωση έργων μεταφοράς και διανομής νερού της λίμνης Κάρλας, η κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και ταμιευτήρων, εγγειοβελτιωτικά, η ολοκλήρωση ή αναβάθμιση του εθνικού δικτύου και κυρίως των συνδετήριων -μεταξύ πόλεων- δρόμων, όπως και οι αστικοί άξονες που συνδέονται με τουριστικά θέρετρα, η αναβάθμιση των λιμανιών. Ακόμη στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η ολοκλήρωση του άξονα Λάρισας – Βόλου, Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα και τέλος η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό «στο χρονικό διάστημα από τον 6ο του 2011 και έπειτα κληρονομήσαμε ένα τεράστιο αριθμό επενδύσεων των Ν. 3299/04 και Ν. 3908/11 σε εκκρεμότητα (εκτιμώμενος αριθμός περίπου 500 επενδυτικά προγράμματα). Διενεργήσαμε ελέγχους προόδου εργασιών βάσει των οποίων έγινε πληρωμή επιχορηγήσεων, τροποποιήσαμε επενδυτικά προγράμματα σύμφωνα με τις νέες οικονομικές συνθήκες. Εγκρίναμε νέες επενδύσεις στο Ν.3908/11 (80 επενδυτικά προγράμματα) και ανταποκριθήκαμε στο σύνολο των αιτημάτων των επιχειρήσεων, καταβάλλοντας ιδιαίτερη προσπάθεια και διενεργώντας 420 ελέγχους με τριμελή περιφερειακά όργανα ελέγχου, αποκλειστικά από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Διενεργήσαμε πληρωμές άνω των 46 εκατομμυρίων ευρώ σε δικαιούχους που τα επενδυτικά τους σχέδια εντάχθηκαν στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων».

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/16 για το 2016-17 υπεβλήθησαν συνολικά 45 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 59.925.648,97 ευρώ. Αναλυτικότερα: 23 επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας με προϋπολογισμό 34.673.106,10 ευρώ, 12 επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς των Νέων Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 10.401.777,49 ευρώ και 10 επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς της Ενίσχυσης Μηχανολογικού Εξοπλισμού με προϋπολογισμό 14.850.765,47 ευρώ.

Ο 12ΛΟΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Αναλυτικότερα οι προτάσεις του κ. Αγοραστού προς το κυβερνητικό επιτελείο για την ανάταση της εθνικής οικονομίας, είναι οι εξής:

Χρειαζόμαστε επειγόντως μια «παραγωγική επανάσταση» σε συνδυασμό με μια «αντίσταση ποιότητας»:

1) Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επί επτά χρόνια συνεχόμενα αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές και από την άλλη μειώνονται τα έσοδα του κράτους.

2) Μείωση του ασφαλιστικού κόστους. Ας μην κρυβόμαστε. Το μεγάλο ασφαλιστικό κόστος αυξάνει την αδήλωτη (μαύρη) εργασία.

3) Τράπεζες. Δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια ανακεφαλαιοποιήσεις και επί της ουσίας να μην έχουμε ανοικτές τράπεζες, να μην έχουμε ρευστότητα, να μην έχουμε χρηματοδοτήσεις.

4) Σταθερότητα. Όσα κίνητρα και να δοθούν αν δεν υπάρχει πολιτική, οικονομική, φορολογική και κοινωνική σταθερότητα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη.

5) Αναπτυξιακός νόμος. Στοχευμένος με χρονοδιαγράμματα και ταχύτητα

6) Ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης.

 7) Πάταξη της γραφειοκρατίας. Δεν θα έρθει κανείς να επενδύσει αν δεν απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και δεν διευκολύνουμε τις επενδύσεις.

8) Χρηματοδότηση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα που «τρέχουν» για ενισχύσεις αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων, αυτά πρέπει να γίνονται στοχευμένα και να είναι διαθέσιμα για όλους. Γιατί στην ουσία δεν υπάρχει χρηματοδότηση καθώς η χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων είναι αποτρεπτική για τους περισσότερους επενδυτές.

9) Μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών, με ιδιαίτερη προσοχή, μετά την απελευθέρωση στις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

10) Βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

11) Να σταματήσει η πολυνομία και κακονομία. Η ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας είναι εξαιρετικά προβληματική και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην ίδια την υγεία της δημοκρατίας. Νόμοι κακογραμμένοι γεμάτοι αντιφάσεις και άσχετες τροπολογίες.

12) Στρατηγική προστασίας των «κρίσιμων» υποδομών (δίκτυα μεταφοράς και διανομής ενέργειας, το δίκτυο υδροδότησης, τα συστήματα των αεροδρομίων) για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών της κοινωνίας, την υγεία, τη δασική προστασία, την ασφάλεια την κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass