ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ 361 Π.Α.Π. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Πέτρα καρτερίας και στύλος της υπομονής» ο Άγιος Ευστάθιος

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2017 12:40

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοί οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ιὼβ παμμάκαρ δεύτερον». Και η πόλη της Ελασσόνας τίμησε, την περασμένη Τετάρτη, τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 Π.Α.Π. 

Αρχικά, στο εσωτερικό του ναού τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο ιερέας π. Ευστάθιος Πετρίδης και ο διάκονος π. Νεόφυτος.

Στο Θείο Κήρυγμα, ο αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Ευστάθιο, που ήταν «πέτρα καρτερίας και στύλος της υπομονής», τονίζοντας χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα: «Υπέμενε καρτερικά και αγόγγυστα πολλές θλίψεις και πολλά βάσανα στη ζωή του. Ο Ευστάθιος ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ειδωλολάτρης αλλά άνθρωπος με αγαθή καρδιά. Έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατα του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε τα πάντα. Τα υπέμενε όλα με δύναμη, με καρτερία, με υπομονή. Η υπομονή είναι βασική αρετή, για την ζωή μας. Η ζωή των Αγίων μας δεν είναι εύκολη, είναι ένας διαρκής αγώνας. Τα μαρτύρια του Αγίου Ευσταθίου ήταν πολλά και βασανιστικά. Ο Άγιος(με την οικογένεια του) βασανίστηκε μέχρι θανάτου και μαρτύρησε, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα, όπως τους ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Ο Άγιος ήταν στρατιωτικός, ένας ικανότατος αξιωματικός. Όλες οι τάξεις των ανθρώπων είναι στην χορεία των Αγίων της Εκκλησίας μας. Υποψήφιοι Άγιοι ήμαστε όλοι μας. Μέσα από το Ευαγγέλιο βλέπουμε τα διδάγματα του Κυρίου. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, με άσκηση και αγώνες. Αγαπάμε τον Θεό όταν αγαπάμε αυτόν τον κόσμο, τον άνθρωπο. Να μας εμπνέουν οι αγώνες και οι αρετές του Αγίου και να έχουμε την ευλογία ως κοινωνία, ως οικογένεια, ως έθνος».
Ακολούθησε η καθιερωμένη Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο και μικρή δεξίωση, όπου προσφέρθηκαν καφές, αναψυκτικά, γλυκίσματα και εδέσματα.

Παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Λέκκας, Ευάγγ. Παναγιώτου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου ΜΕΡΥΠ συνταγματάρχης Αναστάσιος Χατζής, ο συνταγματάρχης Υλικού Πολέμου της 1ης Στρατιάς Αναστάσιος Μαυρομάτης, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ – αντισυνταγματάρχης Χρυσοβάλαντης Αργυρίου, ο διοικητής Λόχου Στρατοπέδου Αστέρ. Τσιτσιβάς, ο διοικητής 2ου Λόχου Πυρομαχικών της 361 ΠΑΠ Δαμασίου Παναγ. Γεωργατσίδης, ο ταγματάρχης του 4ου Λόχου Πυρομαχικών της 361 ΠΑΠ Φαρσάλων Παύλος Μάντζιος, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου Κων. Τσούκας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, η δασάρχης Ελασσόνας Ζωή Φτίκα, ο πρ. δήμαρχος Ολύμπου Κ. Σιαμάτρας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 361 ΠΑΠ και αρκετοί επισκέπτες.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass