×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/17621

ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΣΑΝΣΕΡ

Αφήστε το ασανσέρ και … πάρτε τις σκάλες

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2015 7:20

 

 

Οι Λαρισαίοι δημοσιογράφοι που πριν από χρόνια επισκέφτηκαν την Κίνα στο πλαίσιο αποστολής, ακόμα θυμούνται πόσο έκπληξη τους προκάλεσε το γεγονός ότι σε πολλά πολυόροφα κτήρια και ουρανοξύστες τα ασανσέρ ξεκινούσαν όχι από το ισόγειο αλλά … από τον έβδομο όροφο!

Μπορεί για τους Κινέζους το γεγονός να φάνταζε φυσιολογικό, εξηγώντας εν πολλοίς και την σωματική τους κατατομή, για τους Ευρωπαίους όμως ήταν … εντελώς κινέζικο.

Θυμήθηκα την εξιστόρηση των συναδέλφων με αφορμή τη σημερινή πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ που γιορτάζεται με σειρά εκδηλώσεων σε 50 πόλεις 15 ευρωπαϊκών κρατών.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA) με τον τοπικό του συνεργάτη στην Ελλάδα, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ».

Μεταξύ των ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση είναι και ο δήμος Φαρσάλων που θα σταματήσει συμβολικά τον ανελκυστήρα στο Δημαρχείο της πόλης.

Παράλληλα, η ISCA και οι συνεργάτες της έχουν προσκαλέσει οργανισμούς και ιδιώτες να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία κλείνοντας εθελοντικά μερικούς από τους ανελκυστήρες στις εγκαταστάσεις τους. Με την συμμετοχή τους θα ενθαρρύνουν τους πολυάσχολους ανθρώπους να κινηθούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Όλες οι δράσεις για την Ημέρα Χωρίς Ασανσέρ είναι εθελοντικές και θα λάβουν υπόψη τους τις ανάγκες προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία και προβλήματα υγείας.

Η Ημέρα χωρίς Ασανσέρ έχει στόχο να εστιάσει την προσοχή του κοινού στην σημασία της σωματικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευεξία του και να αποδείξει πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να είναι σωματικά δραστήριοι παρά την πολυάσχολη καθημερινή ζωή τους.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ

ΓΙΑΤΙ … ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

Το 63% του ευρωπαϊκού πληθυσμού φέρεται να είναι είτε αδρανείς (20%) ή δεν φθάνουν τα συνιστώμενα επίπεδα 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας σωματικής δραστηριότητας σε εβδομαδιαία βάση (43%), το οποίο είναι ισοδύναμο με μόλις πάνω από 20 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 80% των εφήβων ηλικίας 13-15 ετών δεν επιτυγχάνουν το ημερήσιο επίπεδο τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας / έντονης σωματικής δραστηριότητα για τα παιδιά και τους νέους που συνιστάται από τον ΠΟΥ.

Η σωματική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την υγεία, αλλά επίσης με την καλή διάθεση, την δυνατότητα να μοιράζεσαι την χαρά, την διασκέδαση και τον χρόνο σου με την οικογένεια και τους φίλους. Η σωματική δραστηριότητα διαδραματίζει επίσης σημαντικό προληπτικό ρόλο σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές πτυχές της επίδρασης που μπορεί η σωματική δραστηριότητα να έχει στη ζωή μας: σωματική υγεία, ψυχική υγεία, την κοινωνική ένταξη, και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οικονομικά οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης και την τόνωση της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να έχουμε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους πολίτες.

Αξίζει να εστιάσει κανείς στα οικονομικά οφέλη που αποφέρει η σωματική δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, το άμεσο (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και το έμμεσο κόστος της έλλειψης σωματικής άσκησης στην Ευρώπη ανέρχεται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του CEBR / ISCA, η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί € 1.200.000.000 για το κόστος θεραπείας του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Εκτιμάται ότι μια μείωση 20% στην σωματική αδράνεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος του διαβήτη κατά 1,3 δισ. €.

Ευκαιρία λοιπόν, έστω και για μία μόνο μέρα, να αγνοήσουμε τα ασανσέρ και να πάρουμε τις σκάλες … για το καλό μας!

Μεν. Κατσαμπέλας

Gallery άρθρου

{gallery}17621{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass