ΜΕ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

Φόρος τιμής στον μικρασιατικό ελληνισμό

* Επίσημη δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο της Λάρισας

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2017 22:09

Με επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Αχιλλίου, με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο Ηρώων τοπικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ν. Λάρισας τίμησαν χθες την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας του ελληνισμού της Μ. Ασίας.


Οι επετειακές εκδηλώσεις  που αποσκοπούσαν στο να κρατήσουν αναλλοίωτη τη μνήμη όλων μας, στα γεγονότα της δραματικής περιόδου του ξεριζωμού των Ελλήνων Μικρασιατών από το τουρκικό κράτος, ξεκίνησαν το πρωί με τη δοξολογία και την ομιλία της διευθύντριας του 18ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας Ελένης Αλεξούλη στο ιερό ναό.
Η κ. Αλεξούλη δίνοντας την ιστορική διάσταση των γεγονότων εκείνης της εποχής, έκανε λόγο για προμελετημένο έγκλημα που μεθοδεύτηκε για οικονομικούς λόγους. "Η γενοκτονία, τόνισε μεταξύ άλλων, ήταν μια σκόπιμη και συστηματική εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, της Αν. Θράκης και του Πόντου την περίοδο 1913-1923. Θεωρείται μία από τοις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες την οποία  έφερε σε πέρας με σφαγές, εξαναγκαστικό ξεριζωμό, με βασανιστήρια και στρατόπεδα θανάτου το τουρκικό κράτος. Και αν οι τούρκοι την έφεραν σε πέρας, η έμπνευση και ο σχεδιασμός της μεθοδεύτηκε από τα ξένα συμφέροντα για οικονομικούς λόγους, προκειμένου να εκδιωχθεί το εύπορο ελληνικό στοιχείο και να εγκατασταθούν εκεί οι δικές τους επιχειρήσεις".
Αναφερόμενη στην επετειακή ημέρα, τόνισε πως είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και χρέους στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. "Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται".
    Σημειώνεται πως ως "Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των ελλήνων της Μ. Ασίας από το τουρκικό κράτος" ανακηρύχθηκε η 14η Σεπτεμβρίου, με ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου το 1998, ενώ το Δεκέμβριο του 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία των ελλήνων μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων.
  Η επετειακή εκδήλωση συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, με κατάθεση στεφάνων από τις ανώτατες πολιτικές, στρατιωτικές αρχές, εκπροσώπους συλλόγων και φορέων και έκλεισε με σιγή ενός λεπτού και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικ. Παπαδόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημ. Μαβίδης, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο αρχηγός ΑΤΑ Γεωργ. Μπλιούμης, ο γεν. αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Θεσσαλίας Δημ. Κοτσιάφτης, ο περιφερειακός διευθυντής πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλίας Αχ. Τζουβάρας, εκπρόσωποι εφέδρων αποστράτων αξιωμάτων, οι πρόεδροι των τοπικών συλλόγων Μικρασιατών, Ποντίων και της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και αρκετοί φορείς του νομού. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass