ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ

Nα μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφιά στην Πόλη!

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2015 22:14 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαϊ 2015 22:28

«Αν δεν κινηθούμε αποφασιστικά και συστηματικά η Τουρκία θα συνεχίσει ακάθεκτη την εφαρμογή του σχεδίου της για τη ‘’γενοκτονία της ιστορικής μνήμης’’, μετατρέποντας κι άλλους βυζαντινούς ναούς σε μουσουλμανικά τεμένη και εν τέλει και την ίδια την Αγία Σοφία της Πόλης, που είναι και ο απώτερος σκοπός των εγκεφάλων του σχεδίου. Η απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Εξωτερικών, δυστυχώς, δεν μας καθησυχάζει καθώς είναι εμφανές ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ενεργειών του. Ελπίζω, να μη βρεθούμε σύντομα προ οδυνηρών εκπλήξεων». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε σχετική ερώτησή του για τις προθέσεις του τουρκικού κράτους να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Πόλη σε τζαμί -μετά το συμβάν με την προκλητική ανάγνωση του κορανίου στον ιστορικό ναό- και τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί η Ελλάδα για να τις αποτρέψει.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εξωτερικών ότι: «η χρήση μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας –όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ– κατά τρόπο που δεν αρμόζει στον ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα τους, δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες περί σεβασμού και προστασίας των μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, τις οποίες συνυπογράφει η Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό τονίζεται τόσο διμερώς όσο και σε διεθνές επίπεδο, ιδίως σε διεθνείς οργανισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι, προσφάτως, με αφορμή έκθεση αφιερωμένη στην επέτειο γέννησης του Μωάμεθ, πραγματοποιήθηκε ανάγνωση του κορανίου από ιμάμη εντός του Ναού-Συμβόλου της Ορθοδοξίας, 85 χρόνια μετά την λειτουργία του ως Μουσείου. Παράλληλα, αλλεπάλληλες ήσαν οι δημόσιες δηλώσεις Τούρκων ανώτατων πολιτικών και θρησκευτικών παραγόντων για την πρόθεσή τους να κάνουν την Αγία Σοφιά τζαμί, μετά τις βυζαντινές εκκλησίες, αφιερωμένες και αυτές στην Αγία του Θεού Σοφία, στην Νίκαια Βιθυνίας, στην Τραπεζούντα και τώρα στην Αδριανούπολη που μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass