ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ»

Αποτυπώθηκε το κοίλο μέρος του Θεάτρου

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 21:11 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Σεπ 2017 21:42

Ένα μικρό δείγμα της μελέτης αναστήλωσης που υλοποιείται με χρηματοδότηση του σωματείου «Διάζωμα» είχαν την ευκαιρία να δουν τις προηγούμενες ημέρες τα μέλη της επιτροπής εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου.

Το σημείο αναφοράς της πόλης, το θέατρό της, δεν παρεκκλίνει από την τροχιά ανάδειξης στην οποία έχει ενταχθεί και μέρα με τη μέρα, εδώλιο το εδώλιο, παίρνει μορφή, αλλάζει, ξαναγεννιέται.
Στο πλαίσιο παρουσίασης μέρους της επιστημονικής μελέτης του «Διαζώματος» που πραγματοποιεί ο αρχιτέκτων μηχανικός Νίκος Χατζηδάκης, ο ενθουσιασμός για το αποτέλεσμα ήταν φανερός από τα μέλη της επιτροπής στον Δήμο Λαρισαίων.  
«Παρουσιάσαμε τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα, την καταγραφή δηλαδή όλων των μαρμάρων, την αρίθμηση όλων των καθισμάτων», δηλώνει στην «Ε» ο Νίκος Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι «τώρα είμαστε στη διαδικασία της σύνθεσης. Είναι σαν να έχουμε στα χέρια μας ένα παζλ και πρέπει να βρούμε τα σωστά κομμάτια». Μέσα στο γραφείο πια για να ολοκληρώσει τη σύνθεση του έργου, υπογραμμίζει ότι «η καταγραφή ήταν μια δύσκολη διαδικασία λόγω των καιρικών συνθηκών. Τον χειμώνα με την παγωνιά το χέρι δεν πιάνει για να γράψει, από την άλλη ο καύσωνας του Ιουλίου ήταν δύσκολος για όσους εργάζονταν έξω. Τώρα όμως είμαστε στο στάδιο της σπαζοκεφαλιάς, της σύνθεσης», λέει και γελά. Ως μέλος του «Διαζώματος» ο κ. Χατζηδάκης έχει εκπονήσει μελέτες για αρκετά αρχαία θέατρα της χώρας, ζητώντας του να σχολιάσει αυτό της Λάρισας, τον βαθμό δυσκολίας του και τις απαιτήσεις που έχει, υποστηρίζει ότι «πρόκειται για ένα πολυτελές θέατρο, καλοφτιαγμένο, με σπάνιο λευκό μάρμαρο, που όμοιό του στην Ελλάδα δεν υπάρχει».
Σε σύγκριση με άλλα αρχαία θέατρα ανά τη χώρα η δυσκολία στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας «έγκειται στο μεγάλο μέγεθός του και στο πλήθος των επιγραφών στα εδώλια», σχολιάζει για να προσθέσει όμως ότι «αυτή η δυσκολία αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για να δουλέψεις σε ένα τέτοιο έργο. Είναι μια πρόκληση. Η εργασία και το αποτέλεσμα στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας σε αποζημιώνει, σε ανταμείβει».
Την ικανοποίησή της για την πορεία των εργασιών και το αποτέλεσμα των μελετών εξέφρασε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια. «Ήταν εντυπωσιακό», είπε για το δείγμα της μελέτης του «Διαζώματος» που παρουσιάστηκε στην επιτροπή παρακολούθησης, «μετρήθηκαν όλα τα χαράγματα και οι επιγραφές των εδωλίων. Μπορεί τώρα να γίνει πιο εύκολα η τοποθέτηση των εδωλίων που είχαν μετακινηθεί. Επίσης, είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και τον Οκτώβρη αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης».
Τον ενθουσιασμό τους για την πορεία των εργασιών εκφράζουν όλοι οι άνθρωποι του Αρχαίου Θεάτρου που χρόνια εργάζονται για αυτό, για την ανάδειξή του. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Δημήτρης Καραγκούνης αναφέρει ότι η μελέτη του «Διαζώματος» αποτυπώνει όλο το κοίλο μέρος του θεάτρου. Έχουν καταγραφεί 27.000 τοπογραφικά σημεία και με την ολοκλήρωση της μελέτης θα έχουμε την πλήρη αποτύπωση του μνημείου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, μια μεγάλη και καλή δουλειά από μια ομάδα ατόμων που εργάζονται για το θέατρο, καθώς είμαστε τέσσερις αρχιτέκτονες, ένας τοπογράφος και ένας πολιτικός μηχανικός». Με την ολοκλήρωσή της τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για έγκριση, όπως είναι γνωστό η μελέτη θα επιταχύνει τον σχεδιασμό του Δήμου Λαρισαίων προκειμένου να καταστεί το μνημείο λειτουργικό. «Επόμενο στάδιο είναι η ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια», σημείωσε.
Τέλος, παράλληλα με την επιστημονική μελέτη του «Διαζώματος» βρίσκονται σε εξέλιξη υποέργα τα οποία συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του θεάτρου.
Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass