ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

Μετρούν τις πληγές τους στη Λυγαριά

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2017 22:20

Οδυνηρή υπήρξε η χθεσινή επίσκεψη τόσο των αγροτών – ιδιοκτητών των εκτάσεων με πολλές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Λυγαριάς Τυρνάβου, όσο και των εκπροσώπων του Δήμου Τυρνάβου με επικεφαλής τον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγώτη Σαρχώση και από πλευράς ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τον προϊστάμενο κ. Μιχάλη Λιόντο.

Οι εικόνες ενδεικτικές για το μέγεθος της καταστροφής στο τελείωμα του καλοκαιριού, με τους αγρότες να περιμένουν να πάρουν τη λιγοστή σοδειά απ’ ό,τι γλίτωσε από τις πολικές θερμοκρασίες του περασμένου Ιανουαρίου με -17 και -18 βαθμούς Κελσίου, αλλά και το επίσης καταστροφικό χαλάζι του περασμένου Ιουνίου.

Όσα προϊόντα γλίτωσαν στην περιοχή Λυγαριάς Τυρνάβου, όπως έγραψε χθες η «Ε» δέχτηκαν μια νέα επίθεση της φύσης, μόνο τοπικά αυτή τη φορά, η οποία αποτέλειωσε όσα άφησαν πίσω τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγουμένων μηνών.

Προχθές το βράδυ τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυγαριάς κ. Βασίλης Τσιτσιρίγγος με αγρότες επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. Άμεσα λειτούργησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την άμεση και εποικοδομητική παρουσία του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Λαδόπουλου καθώς και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης.

Ο δήμαρχος χθες το πρωί συνοδευμένος από τους αντιδημάρχους κ. Χρήστο Τσιόπα, Κωνσταντίνο Κουλιό και Γιώργο Κουτσοδήμο, τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΤ κ. Σταύρο Τσαγκαράκο, αλλά και τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αργυροπουλίου κ. Χρήστο Κουτίνα επισκέφθηκαν τη δοκιμαζόμενη Λυγαριά. Εκεί ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος και ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού Λυγαριάς κ. Βασίλης Τσιτσιρίγγος τούς υποδέχτηκαν και από κοινού επισκέφθηκαν πληγείσες καλλιέργειες και κυρίως αμπέλια. Το μεσημέρι τη Λυγαριά επισκέφθηκε και προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Λιόντος με το στέλεχος κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, όπου και εκείνοι διαπίστωσαν ως οι πλέον ειδικοί το μέγεθος της ζημιάς.

Μιλώντας στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τόνισε ότι από σήμερα Πέμπτη ανοίγει από τις υπηρεσίες του Δήμου η διαδικασία των δηλώσεων ζημιάς από τους πληγέντες αγρότες ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσής τους.

Ο κ. Στέλιος Ροντούλης

Τέλος χθες με δήλωσή του ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» στο Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στέλιος Ροντούλης έκανε στην «Ε» την ακόλουθη δήλωση: «Ένα νέο χτύπημα, αυτή τη φορά από χαλάζι, υπέστησαν οι παραγωγοί του Τυρνάβου (περιοχή Λυγαριάς) σε πλήθος καλλιεργειών, πριν ακόμη εκπνεύσει η περίοδος του καλοκαιριού. Η νέα θεομηνία προστίθεται σε μια σειρά άλλων που προηγήθηκαν, τσακίζοντας στην κυριολεξία το αγροτικό οικογενειακό εισόδημα και προκαλώντας πλείστα όσα προβλήματα στη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τα αλλεπάλληλα αυτά χτυπήματα δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Πολιτεία. Επιβάλλεται η ταχύτατη αντίδραση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Τώρα τουλάχιστον, που το ζημιογόνο αίτιο δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αμφισβητηθεί, έχουμε την εδραία πεποίθηση ότι ο ΕΛΓΑ θα πράξει στο ακέραιο το θεσμικό του καθήκον, χωρίς να εμφανιστούν τα «παρατράγουδα» του πρόσφατου παρελθόντος που υπέσκαψαν την αξιοπιστία του Οργανισμού στα μάτια των αγροτών».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass