ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Απόβαση Βολιωτών ψαράδων στη Λάρισα

Ένταση και λιποθυμία για τα καταδυτικά πάρκα

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2015 9:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:19

Του Γιώργου Ρούστα

Η δυναμική και μαζική παρουσία αλιέων της Μαγνησίας στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) στη Λάρισα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στις περιοχές τους, δυναμίτισε το κλίμα, καθώς οι ψαράδες απαίτησαν την απόσυρση προηγούμενης απόφασης του Σώματος για την προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με 4 Δήμους της Μαγνησίας.

Φωνές, απειλές και μια λιποθυμία ηλικιωμένου ψαρά, ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του ενώ φωνασκούσε κατά των καταδυτικών πάρκων συνέθεσαν το εκρηκτικό σκηνικό της χθεσινής συνεδρίασης του ΠΣ. Μάλιστα στον ηλικιωμένο προσέτρεξαν για την παροχή των Α’ Βοηθειών οι γιατροί –περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Τσιλιμίγκας, Βασ. Αναγνωστόπουλος, Βασ. Πινακάς, ενώ μόλις συνήλθε από το λιποθυμικό επεισόδιο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Μάλιστα η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οργισμένοι οι αλιείς της Μαγνησίας απαιτούσαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποσύρει την προηγούμενη απόφαση για την προγραμματική σύμβαση που αφορούσε στην τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας στους ενδιαφερόμενους –για τα καταδυτικά πάρκα- Δήμους της Μαγνησίας, κάνοντας λόγο για ελλιπή διαβούλευση και για κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Αλιευτικών Συλλόγων Μαγνησίας, της Κίνησης Πολιτών Σούρπης και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Δράση» Βόλου η βιώσιμη ανάπτυξη για την περιοχή τους δεν θα έρθει μέσα από τα καταδυτικά πάρκα, τα οποία θα δεσμεύσουν τον φυσικό πλούτο της περιοχής και θα κάνουν δύσκολο το έργο των ψαράδων. Όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Μαγνησίας υποστήριξαν ότι «δεν υπήρξε εμπεριστατωμένη ενημέρωση του Σώματος από τους μελετητές», άφησαν αιχμές εναντίον τους για παραπλάνηση, ενώ εξίσου αιχμηροί ήταν και κατά του δημάρχου Νοτίου Πηλίου, ο οποίος τους αποφεύγει και δεν συζητά μαζί τους το θέμα.

Στην προτροπή του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει μια ειδική, ξεχωριστή συνεδρίαση στον Βόλο, στην οποία θα παραστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και πάλι οι αλιείς της Μαγνησίας αντέδρασαν, φωνάζοντας ότι «θέλουν εδώ και τώρα ακύρωση και πάγωμα όλων των διαδικασιών, καθώς ο χρόνος τρέχει και κάποιοι προωθούν στο παρασκήνιο τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στην περιοχή τους».

Ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΙΑ Στάθης Ντούρος, ο οποίος με εισήγησή του είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στο ΠΣ, ανέφερε ότι «το Σώμα θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα κατά της ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών και να μην μεταθέτει για άλλη φορά, σε μια συνεδρίαση που θα γίνει συζήτηση, αλλά ίσως να μην υπάρχουν αποφάσεις». Σε περίπτωση αναβολής της συζήτησης, για να γίνει η σχετική διαβούλευση στον Βόλο, ζήτησε να δεσμευθεί το προεδρείο αυτή να γίνει άμεσα και όχι να προσδιοριστεί απλά στο μέλλον.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη διευκρίνισε ότι η προγραμματική σύμβαση που ενέκρινε το ΠΣ αφορά στην παροχή τεχνικής υποστήριξης στους δήμους που εμπλέκονται με τα πάρκα και σε καμία περίπτωση αυτή η σύμβαση δεν είναι δεσμευτική για την δημιουργία καταδυτικών πάρκων.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος επέστρεφε από την Αθήνα, όπου είχε μεταβεί για επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης για το θέμα της φτώχειας (ανθρωπιστικής κρίσης) και των βοσκοτόπων. Λίγο πριν αποχωρήσουν οι αλιείς από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενώ είχαν αποσπάσει τη δέσμευση του προεδρείου ότι η επόμενη συνεδρίαση για τα πάρκα θα γίνει στον Βόλο και θα έχει τη μορφή της ανοικτής διαβούλευσης, κατέφθασε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι θέλει η τοπική κοινωνία. Κατέκρινε δε τους όψιμους υπερασπιστές των ψαράδων, οι οποίοι σπεύδουν να καπηλευθούν το θέμα και αναφέρθηκε στα έργα της Περιφέρειας για την στήριξη της αλιείας.

ΕΝΤΑΣΗ ΙΙ

Ωστόσο από την αρχή της συνεδρίασης και πριν ανοίξει το θέμα των καταδυτικών πάρκων τα πνεύματα ήταν οξυμένα στο Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της Οικολογικής Θεσσαλίας Νίκος Πουτσιάκας αναρωτήθηκε καταρχήν «γιατί τα ψηφίσματα για τις υποθέσεις των διοδίων και για τα μήλα άργησαν να εκδοθούν και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, κατόπιν σχετικών δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, ενώ λείπουν από τα ψηφίσματα οι διαφοροποιήσεις των παρατάξεων». Σχετικά με τις προσλήψεις που θα κάνει η Περιφέρεια, ζήτησε να μάθει και τις ειδικότητες και όχι απλά τον αριθμό που γνωστοποιήθηκε, ενώ για το πρόγραμμα RIS 3 που αφορά στην Καινοτομία διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε η διαβούλευση στη Δυτική Θεσσαλία.

Στον κ. Πουτσιάκα απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης (και εκτελών χρέη περιφερειάρχη, καθώς απουσίαζε ο Κ. Αγοραστός), υποστηρίζοντας πως «τα ψηφίσματα αναρτήθηκαν έγκαιρα και εάν ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Πουτσιάκας) επιθυμεί να τονίσει τη διαφοροποίησή του, ας βγάλει μια ανακοίνωση η παράταξή του. Για τις ειδικότητες που ζήτησε η Περιφέρεια να προσλάβει τον παρέπεμψε στη Διεύθυνση Διοικητικού-Οικονομικού για να ενημερωθεί λεπτομερώς.

Ένταση υπήρξε και μεταξύ του προεδρείου του ΠΣ και των συμβούλων της «Συμφωνίας Ευθύνης» κ. Κ. Καραμπάτσα, Κ. Τύμπα, οι οποίοι ζήτησαν να ενημερώνονται γραπτώς για τις εισηγήσεις των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, με τον πρόεδρο του ΠΣ Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους να χαρακτηρίζει «πισωγύρισμα για τον θεσμό την αποστολή των θεμάτων και των εισηγήσεων με τα ΕΛΤΑ». Δέχτηκε όμως να ικανοποιήσει το αίτημα όσων συμβούλων το επιθυμούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass