ΒΑΓΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Όχι απλό μουσείο αλλά εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα

* Θα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη για το Μουσείο Αγρότη που βρίσκεται στα… συρτάρια εδώ και πολλά χρόνια

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2017 22:35

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ιδρύματος με εκπαιδευτικό αλλά και ερευνητικό χαρακτήρα, που θα εξυμνεί τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του αγροτικού κινήματος στο Κιλελέρ, έγινε μόλις προχθές με απόφαση στη Βουλή μετά την υπερψήφιση τροπολογίας που κατατέθηκε.

Για τα επόμενα δύσκολα βήματα, τον ρόλο και τη συμβολικότητα της δημιουργίας του Μουσείου Αγροτικού Κινήματος, μιλάνε στην «Ε» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά και ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος. Και οι δύο στάθηκαν στον ρόλο που θέλουν να έχει το συγκεκριμένο έργο και αυτό που σκοπεύουν είναι να δημιουργηθεί ένας «ζωντανός οργανισμός» που θα εξελίσσεται και θα εκπαιδεύει τις νέες γενιές μαθητών αλλά και αγροτών.

«Δεν θέλουμε να είναι κάτι ξεπερασμένο. Το φαντάζομαι σαν ένα εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα – μουσείο. Πιο πολύ το φαντάζομαι σαν ένα χώρο που θα διδάσκεται η ιστορία του αγροτικού ελληνικού κινήματος με οπτικοακουστικά μέσα, προβολές, ντοκιμαντέρ, ταινίες» τονίζει η κ. Βαγενά όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι του πολυδιάστατου αυτού Μουσείου και προσθέτει πως «πρέπει να περάσουν όλα τα σχολεία της χώρας για να μάθουν τι έγινε με αυτό το περίφημο αγροτικό κίνημα και πώς οι αγρότες απόκτησαν δικαίωμα πάνω στη γη τους».

Όσον αφορά για το δεύτερο κομμάτι λέει: «Πρέπει να γίνει ερευνητικό γιατί θα βοηθήσει και στην πρακτική πλευρά. Για να μπορεί να σταθεί και οικονομικά. Μην είναι σαν ένα ακόμα μουσείο. Όντας ερευνητικό κέντρο μπορεί να επιδοτείται. Να γίνονται έρευνες πάνω στις σύγχρονες καλλιέργειες και να εξασφαλίζει χρήματα. Να έχουν χώρο οι νέοι αγρότες για να μπορούν να ενημερώνονται» υπογραμμίζει λέγοντας πως θα είναι πολυδιάστατο καθώς αναφέρει πως «η ιστορία για μένα δεν είναι νεκρό πράγμα. Η ιστορία είναι το εφαλτήριο από το παρελθόν για να κοιτάμε το μέλλον και το παρόν».

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικά με την υπάρχουσα μελέτη για το Μουσείο του Αγρότη σημειώνει ότι «για τον χώρο υπάρχει μελέτη εδώ και 20 χρόνια. Όταν ξεκίνησα αυτό το θέμα με τον Δήμο Κιλελέρ μου είπαν για τη μελέτη για το Μουσείο του Αγρότη. Δυστυχώς όμως όπως και πολλές άλλες μελέτες είναι στα συρτάρια. Είναι μια μελέτη που θα επικαιροποιηθεί για ένα πολύ όμορφο κτίριο. Ήδη χθες (σ.σ. προχθές) πριν περάσει η τροπολογία στη Βουλή, το Δ.Σ. του Δήμου Κιλελέρ παραχώρησε το οικόπεδο αυτό».

Η κ. Βαγενά επισημαίνει ότι ο Δήμος Κιλελέρ έπραξε σωστά για το γεγονός πως «έθετε ως προϋπόθεση να γίνει εθνικό αυτό το μουσείο αν είναι να προχωρήσει. Αυτό πετύχαμε στη Βουλή τώρα. Να μπει στην κατηγορία των Εθνικών Μουσείων. Αυτό σημαίνει πως έχει ένα διαφορετικό πρεστίζ και μια άλλη δυνατότητα. Χρηματοδότησης και κύρους. Ταιριάζει στο αγροτικό κίνημα να έχει εθνικό χαρακτήρα».

Για το οικονομικό κομμάτι και για το πώς θα γίνει το Μουσείο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. «Ένα από τα προγράμματα που έχουμε στο μυαλό μας είναι αυτό του Leader του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς τη χρηματοδότηση της κατασκευής του κτιρίου».

Επιπροσθέτως στάθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Κιλελέρ κ. Απόστολο Κοντογιάννη.

ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

«Εκπαίδευση, διάδραση, ζωντάνια». Αυτές αναφέρει ως αρχές του Δήμου Κιλελέρ για τη δημιουργία του Μουσείου, ο δήμαρχος κ. Νασιακόπουλος μιλώντας στην «Ε». «Στόχος μας είναι όχι απλά να γίνει ένα ακόμα μουσείο. Μπορούμε και πρέπει να ανανεώσουμε το ενδιαφέρον των αγροτών για το Κιλελέρ που έμεινε ως μοναδικό φαινόμενο αγροτικού κινήματος στην παγκόσμια ιστορία. Οι εκδηλώσεις για το Κιλελέρ θα πρέπει να ενώνουν τον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα όμως στόχος θα είναι η ενημέρωση των παιδιών γύρω από το ζήτημα όπως και η εκπαίδευση των νέων αγροτών γύρω από ζητήματα που τους απασχολούν» λέει χαρακτηριστικά.

Για το πού θα γίνει το Μουσείο ο κ. Νασιακόπουλος αναφέρει πως θα γίνει στο σημείο που βρίσκεται το Μνημείο του Αγρότη καθώς θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα. «Θα πρέπει να αναδειχθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του δήμου. Δεν θα υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε όλη την Ευρώπη. Ένα μουσείο ζωντανό που θα μιλάει για την ιστορία του αγροτικού κινήματος μέχρι το πώς μπορεί να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους και τις καλλιέργειές τους οι νέοι αγρότες» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Είναι μια ενέργεια που ξεκίνησε σε συνεργασία με την κ. Βαγενά σε άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια, το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την τοπική κοινότητα του Κιλελέρ. Όλοι μαζί θα το πραγματοποιήσουμε».

 

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass