ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Χωρίς… εισπράκτορες η μουσική στις επιχειρήσεις

• Γλέζος: Φέρνει προνομιακές τιμές και ηρεμία στον ταραγμένο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων…

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 22:32
Από τη χθεσινή εκδήλωση στο επιμελητήριο με ομιλητή  το γνωστό μουσικοσυνθέτη πρόεδρο της «Αυτοδιαχείρισης» Γ. Γλέζο Από τη χθεσινή εκδήλωση στο επιμελητήριο με ομιλητή το γνωστό μουσικοσυνθέτη πρόεδρο της «Αυτοδιαχείρισης» Γ. Γλέζο

Για τις νέες προνομιακές τιμές που προέκυψαν από την πρόσφατη συμφωνία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης "Αυτοδιαχείριση" που φιλοδοξεί να φέρει την ηρεμία στον ταραγμένο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και με φόντο τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε το νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού, ενημερώθηκαν χθες επιχειρηματίες του ν. Λάρισας. 

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου, χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή ωστόσο και παρουσία του γνωστού μουσικοσυνθέτη προέδρου της "Αυτοδιαχείρισης" Γιάννη Γλέζου, Λαρισαίοι επαγγελματίες που παίζουν μουσική στα καταστήματά τους και είναι υπόχρεοι πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων, όπως εστίασης και διασκέδασης, καφέ-μπαρ, παραδοσιακά καφενεία, μουσικές σκηνές, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, σχολές χορού κ.α. συζήτησαν και αποσαφήνισαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ενημερώθηκαν για τα οφέλη που προκύπτουν. Και αυτό γιατί όπως ειπώθηκε με τη συμφωνία αυτή, οι επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων που είναι υπόχρεοι πληρωμής πνευματικών δικαιωμάτων θα καταβάλλουν λιγότερα χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι δημιουργοί θα εισπράττουν περισσότερα από όσα όταν στον χώρο κυριαρχούσε η ΑΕΠΙ.
Όπως επισήμανε το μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λάρισας και πρόεδρος του τμήματος Υπηρεσιών του φορέα Καλλιόπη Τζήκα «ο αγώνας όλων των Επιμελητηρίων επί χρόνια ήταν πολυεπίπεδος και δύσκολος καθώς η πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τις επιχειρήσεις συνιστά σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Τώρα, με τη συμφωνία αυτή αποδεικνύεται ότι όπου υπάρχει διάθεση για συνεργασία και συναίνεση επιτυγχάνονται οι καλύτερες λύσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γλέζος τόνισε πως με τη συλλογική διαπραγμάτευση θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, που ύστερα από τις φοβερές πρακτικές όλων των τελευταίων χρόνων είχε καταστήσει την έννοια των πνευματικών δικαιωμάτων μισητή στους χρήστες. Καλώντας τους επαγγελματίες της Λάρισας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, επισήμανε πως η συμφωνία προέκυψε μετά από διαπραγμάτευση στη βάση να βρεθεί μια δίκαιη και συμφέρουσα για τους εμπλεκόμενους, δημιουργούς και χρήστες, συμφωνία που τους αποδεσμεύει από την ΑΕΠΙ και τους εισπράκτορές της. Σήμερα την "Αυτοδιαχείριση" απαρτίζουν 200 περίπου δημιουργοί, ενώ όπως εκτίμησε "μέχρι το τέλος του χρόνου και καθώς η ΑΕΠΙ ψυχορραγεί όλοι οι δημιουργοί θα έλθουν σε μας".
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Επιγραμματικά τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:
* Η διαπραγμάτευση ισχύει για ένα χρόνο, με συνεκτίμηση και διόρθωσή της μόνο με την αριθμητική αύξηση των μελών – δημιουργών και του γενικού ρεπερτορίου της «Αυτοδιαχείρισης» αλλά και τη συνεκτίμηση του αριθμού των συμβολαίων με τους χρήστες.
* Εκτός του πίνακα που περιέχει τα ποσά διαπραγμάτευσης, η «Αυτοδιαχείριση» θα χορηγεί δωρεάν, σε όλα τα μέλη των Επιμελητηρίων που θα συμβληθούν με τον Οργανισμό, κωδικό με 12 θεματικά μουσικά προγράμματα με υπηρεσίες streaming, 24 ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.
* Τα μέλη των Επιμελητηρίων για να ενταχθούν και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το αμοιβολόγιο της διαπραγμάτευσης, πρέπει να είναι οικονομικά ενήμερα στο Επιμελητήριο που ανήκουν, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.
* Προκειμένου να αξιοποιήσουν τα ενήμερα μέλη το όφελος της διαπραγμάτευσης, θα δίδουν τα Επιμελητήρια ενημερότητα και κωδικό τραπέζης της «Αυτοδιαχείρισης», όπου θα κατατίθενται τα χρήματα του πνευματικού προϊόντος που θέλουν τα μέλη μας να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους. Επίσης, θα τους χορηγείται κωδικός έδρας μητροπολιτικού Δήμου ή επαρχιακού Δήμου – χωριό, υπόλοιπη επικράτεια ώστε να καταθέτουν τα αντίστοιχα ποσά της διαπραγμάτευσης.
* Η «Αυτοδιαχείριση» είναι υποχρεωμένη να αποστέλλει στα μέλη των Επιμελητηρίων παραστατικό είσπραξης το οποίο θα αποτελεί και την άδεια αξιοποίησης του συγκεκριμένου πακέτου διαπραγμάτευσης.

 

 

AMOIBOLOGIO GIA PNEYMATIKA
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass