ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

«Κλειδώνουν» μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη

* Τι προβλέπεται για καφέ, τράπεζες και κοινότητες

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2017 22:05

Μετά τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου σε ευπαθείς ομάδες μέσω της ΔΕΥΑΛ, ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά σε σημαντικές – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - μειώσεις των ανταποδοτικών τελών που αφορούν στον επαγγελματικό κόσμο.

Μειώσεις που προαναγγέλθηκαν από τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα τονίζοντας ότι θα «γίνουν για πρώτη φορά».

Με τον κ. Καλογιάννη να υπογραμμίζει σε χθεσινό του άρθρο στην «Ε» πως «τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες αποτελούν κοινωνικό πόρο που η σωστή διαχείρισή του μπορεί να επιστρέψει στους πολίτες τα ωφελήματα, τα κέρδη της διαχείρισης».

 Οι σχεδιαζόμενες μειώσεις, που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομίας Παν. Νταή αναμένονται μεγάλες, σε αυτή τη φάση αφορούν κυρίως τον επαγγελματικό κόσμο, οι φορείς του οποίου πρόκειται να προσκληθούν – ίσως και σήμερα - από το Δήμο Λαρισαίων για να συζητήσουν την εξέλιξη. Σε μικρότερη έκταση αφορά στην οικιακή χρήση, όπου εξισώνονται τα τέλη που πληρώνουν κάτοικοι των πρώην Δήμων Γιάννουλης και Κοιλάδας, με αυτά των κατοίκων της Τερψιθέας.

«Τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μας» σημειώνει στην «Ε» ο κ. Νταής «συμμαζέψαμε τα οικονομικά του Δήμου. Έτσι σήμερα έχουμε, πέρα από το εκτεταμένο πρόγραμμα έργων από ιδίους πόρους που με βάση τις προκηρύξεις ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, πλέον τη δυνατότητα να πάμε σε μεγάλη μείωση των ανταποδοτικών τελών προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης».

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Λαρισαίων, το 2016 από τα ανταποδοτικά τέλη είχε έσοδα ύψους 15,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τις σχεδιαζόμενες μειώσεις στα τέλη αναμένεται να έχει απώλεια στα έσοδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως και με το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ έτσι και με τη μείωση των τελών, η δημοτική αρχή δίνει προτεραιότητα στην «κοινωνική πολιτική».

«Το μέτρο αφορά στους επαγγελματίες» προσθέτει ο κ. Νταής, «θέλουμε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, τόσο στους υφιστάμενους επαγγελματίες όσο και χιλιάδες άνεργους νέους για να ασκήσουν μια δραστηριότητα. Ο Δήμος Λαρισαίων στο μέτρο του δυνατού δίνει τον τόνο για να συμβάλει στο πλαίσιο της πολιτικής του με τη μείωση των δημοτικών τελών» σε μια περίοδο μάλιστα που ο επαγγελματικός κόσμος ταλανίζεται από υπερφορολόγηση και εισφορές.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Τα ανταποδοτικά τέλη (που οι δημότες πληρώνουν μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων) αφορούν σε υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και διαχωρίζονται σε τέλη για οικιακή και για επαγγελματική χρήση, ενώ η χρέωση είναι διαφορετική επίσης, καθώς η πόλη διαχωρίζεται σε δύο ζώνες.

Η Α’ Ζώνη περιλαμβάνει την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρ. Πολυτεχνείου, Βόλου Σιδ. Γραμμές, Λαγού και Πηνειού ποταμού, όπου οι επαγγελματίες πληρώνουν 4,61 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.

Η Β’ Ζώνη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης αλλά και τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Λαρισαίων όπου τα τέλη (για τους επαγγελματίες) ανέρχονται σε 3,88 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου τα τέλη ανέρχονται 4,92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.

ΝΕΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα απόφαση, πρόβλεψη υπάρχει για όλους τους νέους επαγγελματίες που θα αναπτύξουν κάποια επιχειρηματική δράση (με εξαίρεση καφετέριες, εστίαση) καθώς για τα δυο πρώτα έτη προβλέπεται απαλλαγή τους από τα ανταποδοτικά τέλη.

ΚΑΦΕ

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και της εστίασης γενικότερα, θα υπάρξει μια μικρή μείωση των τελών (από 4,92 σε 4,61 ευρώ το τ.μ.) με δεδομένο ότι στην ίδια κατηγορία μειώθηκαν πρόσφατα, κατά 15%, τα τέλη χρήσης χώρου (τραπεζοκαθίσματα).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η απόφαση για μείωση των τελών εξαιρεί Τράπεζες, Εμπορικά Κέντρα, Σούπερ Μάρκετ, Κλινικές, Τηλεπικοινωνίες, ΔΕΚΟ, πολυκαταστήματα κ.α. όπου θα παραμείνει η ίδια χρέωση (4,61 ευρώ το τ.μ.).

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Στα ανταποδοτικά τέλη για οικιακή χρήση, οι κάτοικοι σε περιοχές της Α’ Ζώνης πληρώνουν 2,20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ετησίως), ενώ της Β’ Ζώνης πληρώνουν 1,64 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ετησίως). Στη Δημοτική Κοινότητα της Τερψιθέας, όπως και τους οικισμούς του Κουλουρίου και της Αμφιθέας πληρώνουν 1,06 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ετησίως), στις Δημοτικές Κοινότητες Γιάννουλης και Φαλάνης πληρώνουν 1,35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ετησίως). Τέλος, στις Τοπικές Κοινότητες Κοιλάδας, Αμυγδαλέας και Ελευθερών πληρώνουν 1,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (ετησίως).

Με τη νέα απόφαση οι κάτοικοι των πρώην δήμων Γιάννουλης και Κοιλάδας θα πληρώνουν εφεξής 1,06 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όσο δηλαδή και οι κάτοικοι της Τερψιθέας, με σκοπό την ενίσχυση των πολιτών που κατοικούν περιφερειακά της πόλης.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Ο Δήμος Λαρισαίων με αφορμή την απόφαση για μείωση των τελών, το πιθανότερο και σήμερα, θα απευθύνει πρόσκληση για συζήτηση στους εκπροσώπους του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα Οικονομικό, Τεχνικό και Γεωτεχνικό Επιμελητήρια, καθώς και οι Δικηγορικός, Ιατρικός και Φαρμακευτικός Σύλλογοι.

Με την ολοκλήρωση των επαφών, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση που θα αποσταλεί προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η διαδικασία της έγκρισης της απόφασης είναι χρονοβόρα, αλλά πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η μείωση των τελών να εμφανισθεί στους λογαριασμούς το ερχόμενο φθινόπωρο.

ΧΡΕΩΣΗ

Η απόφαση για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών στον επαγγελματικό κόσμο δεν περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση την αντίστοιχη μείωση των τελών στην οικιακή χρήση, με εξαίρεση κατοίκους των πρώην δήμων Γιάννουλης και Κοιλάδας, αφού σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως είναι γνωστό η επιβάρυνση των τελών σήμερα στη χώρα μας υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο κάθε οικίας ή επαγγελματικής στέγης και όχι με βάση το «πόσο» ρυπαίνει ο κάθε πολίτης, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου γίνεται μεγαλύτερος διαχωρισμός των οικιακών απορριμμάτων, της αξιοποίησής τους (παραγωγή ενέργειας κλπ) με διαφορετικά μοντέλα.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass