ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΘΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Οι 207 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα

* Αναλυτικά οι ειδικότητες, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2017 22:07

Στην αυριανή, έκτακτη, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας θα τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Λαρισαίων για να συσταθούν οι μόνιμες θέσεις προσωπικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας.

Πρόκειται για 207 θέσεις εργατών καθαριότητας αλλά και οδηγών και χειριστών μηχανημάτων (κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) που θα καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό – μέσω ΑΣΕΠ – σύμφωνα και με τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη, μετά την πολυσυζητημένη, 11ήμερη κινητοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα.

Ο Δήμος Λαρισαίων, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο προκειμένου εμπρόθεσμα να δηλώσει τις ανάγκες σε προσωπικό και παράλληλα να υπογράψει νέες συμβάσεις για να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αφού το μισό προσωπικό είναι συμβασιούχοι.

Η τροπολογία Σκουρλέτη, που έκρινε ουσιαστικά και την τύχη της κινητοποίησης των συμβασιούχων, από το μέσα της εβδομάδας που πέρασε, αποτελεί νόμο του κράτους και πλέον οι δήμοι με βάση το άρθρο 24 του προσφάτως ψηφισθέντα νόμου 4479/2017 αναμορφώνοντας τον ΟΕΥ θα πρέπει να καταρτίσουν τους προσωρινούς πίνακες με τις θέσεις προσωπικού.

Σημειωτέον ότι η εγκύκλιος Σκουρλέτη με «οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου» που αφορά σε «πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα», αποστάλθηκε από προχθές Παρασκευή σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δήμους.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Στο μεταξύ οι Δήμοι θα πρέπει να καλύψουν με νέες συμβάσεις τις θέσεις προσωπικού, το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου του 2018 οπότε – θεωρητικά – θα έχουν ολοκληρωθεί και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, όπως δεσμεύθηκε ο κ. Σκουρλέτης.

Οι θέσεις αυτές – για το ενδιάμεσο διάστημα – θα καλυφθούν από τους ήδη συμβασιούχους στην καθαριότητα, όχι με ανανέωση συμβάσεων αλλά με νέες συμβάσεις «εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Συνδρομή εξαιρετικών λόγων δημόσιας υγείας, που επιβάλλουν την κατεπείγουσα και αδιάλειπτη, μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων, κάλυψη αντίστοιχων οργανικών αναγκών, οι οποίες δεν είναι εποχικού ή πρόσκαιρου χαρακτήρα και, έχει ληφθεί η απόφαση τροποποίησης του ΟΕΥ για τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ή έχει υποβληθεί (πριν ή και μετά την έναρξη ισχύος της εν θέματι διάταξης) αίτημα κάλυψης ήδη υφισταμένων οργανικών θέσεων» όπως σημειώνεται στην προχθεσινή εγκύκλιο Σκουρλέτη.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Από την ίδια εγκύκλιο αναμένεται να αποσαφηνισθεί πώς και μέχρι πότε θα συνεχίσουν να εργάζονται οι σημερινοί συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου Λαρισαίων, με ημερομηνία κλειδί την 7η Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.

Με εξαίρεση 16 εργαζομένους οι συμβάσεις των οποίων δεν εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο Λάρισας και για άλλους 10 που επίσης δεν αμείβονται με ανάλογη απόφαση, για όλους τους άλλους συμβασιούχους στην καθαριότητα του Δήμου Λαρισαίων θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο πως θα συνεχίσουν να εργάζονται αλλά με νέες συμβάσεις, όπως προαναφέρθηκε.

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Στο μεταξύ, «μονόδρομο» για τους ίδιους συμβασιούχους εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα ασφαλιστικά μέτρα αφού τίθεται θέμα για τη μισθοδοσία τους από την 7η Ιουνίου, ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ. με βάση την οποία οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους, κρίθηκαν αντισυνταγματικές) μέχρι και σήμερα.

Ετσι, προκειμένου να μην υπάρξει «κενό» στη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ο Δήμος Λαρισαίων θα πρέπει αύριο να αναθεωρήσει τον Οργανισμό δηλώνοντας τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και παράλληλα, με βάση την εγκύκλιο Σκουρλέτη να συνάψει νέες συμβάσεις.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της αναμόρφωσης του Οργανισμού, μετά από εισήγηση του δημάρχου Λάρισας Απ. Καλογιάννη επρόκειτο να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο έπειτα από αίτημα της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ και, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για το θέμα, η συζήτηση θα γίνει αύριο Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω και του επείγοντος του θέματος.

ΕΡΓΑΤΕΣ

Αναλυτικότερα όπως σημειώνεται στην εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων «για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας οι συνολικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό είναι:

Α) σε εργάτες ΥΕ καθαριότητας 271 άτομα, ως εξής: Για τον καθαρισμό σε καθημερινή βάση του ευρύτερου κέντρου της πόλης μας (κεντρικός δακτύλιος), που συμπεριλαμβάνει οδούς μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων (σύμφωνα με τον ορθό σχεδιασμό απαιτούνται κατ' ελάχιστον 40 εργάτες καθαριότητας). Για τον καθαρισμό των Δημοτικών Κοινοτήτων 10 εργάτες καθαριότητας.

Για τον καθαρισμό όλων των πλατειών του κεντρικού δακτυλίου σε καθημερινή βάση (απαιτούνται κατ' ελάχιστον 15 εργάτες καθαριότητας). Για τον καθαρισμό των κεντρικών μόνο σημείων, των εκτός δακτυλίου συνοικιών, κυρίως πλατειών και πάρκων (απαιτούνται συνολικά κατ' ελάχιστον 40 εργάτες καθαριότητας).

Για την πλύση των κάδων 14 συνοδοί πλυντηρίων κάδων, καθώς για την πλύση των οχημάτων και 2 πλύντες οχημάτων. Για τον καθαρισμό όλων των σιντριβανιών (απαιτούνται κατ' ελάχιστον 6 εργάτες). Για τον καθαρισμό των Λαϊκών αγορών (απαιτούνται 4 εργάτες). Για τα λοιπά συνεργεία (απαιτούνται κατ' ελάχιστον 14 εργάτες).

Για την κάλυψη των αναγκών σε εργάτες του τομέα αποκομιδής απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων ανακύκλωσης, καθώς και πλύσης οδών, απαιτούνται 126 συνοδοί απορριμματοφόρων/φορτηγών/υδροφόρων.

ΟΔΗΓΟΙ

Β) Σε ΔΕ οδηγούς απορριμματοφόρων, πλυντηρίων, κλπ οχημάτων 98 άτομα.

Για την κάλυψη των αναγκών σε οδηγούς του τομέα αποκομιδής και συνεργείων απαιτούνται συνολικά 41 οδηγοί (ήτοι αναλυτικά 10 για νυκτερινή αποκομιδή, 18 για ημερήσια αποκομιδή, 1 για απορριμματοφόρο λαϊκών, 2 για τα απορριμματοφόρα του κέντρου, 2 για απογευματινό απορριμματοφόρα, 3 για μεταφορά προσωπικού και 5 για μεταφορά συνεργείων σιντριβανιών, κάδων, συλλογής ΑΗΗΕ και μεταφοράς σημάτων).

Για την κάλυψη των αναγκών του τομέα αποκομιδής ανακυκλώσιμων απαιτούνται 15 ΔΕ Οδηγοί. Για την κάλυψη των αναγκών σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα συλλογής βιοαποδομήσιμων τροφίμων σε πρώτη φάση ανάπτυξης του συστήματος απαιτούνται 9 ΔΕ Οδηγοί.

Για τα προγράμματα συλλογής ογκωδών και μπάζων σε τρεις βάρδιες απαιτούνται 8 ΔΕ Οδηγοί. Για την πλύση κάδων απορριμμάτων απαιτούνται συνολικά 10 ΔΕ Οδηγοί.

Για την κάλυψη των αναγκών σε προγράμματα συλλογής πράσινων απορριμμάτων σε πρώτη φάση ανάπτυξης του συστήματος απαιτούνται 8 ΔΕ Οδηγοί. Για την πλύση οδών, πλατειών κλπ απαιτούνται 7 ΔΕ Οδηγοί σε τρεις βάρδιες.

ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ

Γ) Σε ΔΕ χειριστές σαρώθρων 8 άτομα: Για τον καθαρισμό οδών σε τρεις βάρδιες με αυτοκινούμενα σάρωθρα απαιτούνται 8 χειριστές σαρώθρων.

Δ) σε ΔΕ χειριστές μηχανημάτων έργου και ανυψωτικών -γερανοφόρων 9 άτομα: Για τη χρήση του φορτωτή σε τρεις βάρδιες καθώς και τις εργασίες απομάκρυνσης οχημάτων και μεταφοράς κάδων 9 χειριστές μηχανημάτων (5 χειριστές φορτωτή και 4 χειριστές των ανυψωτικών οχημάτων).

Ε) σε ΔΕ Διοικητικών για την υποστήριξη όλων των εργασιών διοικητικού χαρακτήρα 4 άτομα.

ΣΤ) σε ΥΕ εργάτες Γενικών Καθηκόντων για τις μεταφορές υλικών, αναλώσιμων κλπ 6 άτομα».

ΘΕΣΕΙΣ

«Έχοντας υπόψη» προστίθεται στην εισήγηση «το υπηρετούν μόνιμο προσωπικό στην Υπηρεσία μας, αλλά και τις ανωτέρω ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας μας σε 7ήμερη βάση και την κάλυψη των απαραίτητων βάσει νόμου ρεπό και αναρρωτικών αδειών, οι ανάγκες σε πρόσληψη νέου προσωπικού έχουν ως ακολούθως:

(Ειδικότητα) ΥΕ Εργάτες Καθαριότητας: (Υπηρετούντες Μόνιμοι και Αορίστου) 132 θέσεις, (Ελλείψεις προσωπικού / Απαιτήσεις νέων προσλήψεων) 139 θέσεις, (Συνολικά απαιτούμενοι) 271 θέσεις.

ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων: 0, 6, 6. ΔΕ Οδηγοί: 48, 50, 98. ΔΕ χειριστές σαρώθρων: 5, 3, 8. ΔΕ χειριστές μηχανημάτων έργου (φορτωτή και γερανοφόρων): 2, 7, 9. ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων: 2, 2, 4. ΔΕ Εποπτών Καθαριότητας: 10, 0, 10. ΥΕ Επιστατών: 5, 0, 5. ΠΕ Χημικών Μηχανικών: 2, 0, 2. ΠΕ Μηχανολόγων Μηχ/κων: 2, 0, 2. ΠΕ Πολιτικών Μηχ/κων: 1, 0, 1. ΠΕ Χημικών: 1, 0, 1.

Το σύνολο αφορά σε 210 υπηρετούντες (Μόνιμοι και Αορίστου) σε 207 ελλείψεις προσωπικού / απαιτήσεις νέων προσλήψεων) και 417 συνολικά απαιτούμενους» καταλήγει η εισήγηση.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass