«ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΤΑ Τ.Ε.Π. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Νέα κλινική με στόχο τη μείωση της αναμονής στα Επείγοντα

•«Είχαμε ασθενείς που παρέμεναν σε συνθήκες διαδρόμου», λέει στην «Ε» ο διοικητής των νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2017 22:00

Κλινική Επείγουσας Ιατρικής ιδρύθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία διαθέτει τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας με 20 κλίνες. «Η νέα κλινική έρχεται να αλλάξει το τοπίο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», δηλώνει στην «Ε» ο διοικητής των νοσοκομείων Λάρισας Παναγιώτης Νάνος με αφορμή και την έναρξη της λειτουργίας της.


Στόχος της διοίκησης είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΤΕΠ και να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες για τις ανάγκες των ασθενών. «Είχαμε ασθενείς που παρέμεναν σε συνθήκες διαδρόμου. Δεν γίνεται νοσηλεία σε φορεία και αναμονή σε αμαξίδια μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι» σχολιάζει.
Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται σε δύο ιατρεία. Ο ιατρός θα προχωράει σε μια πρώτη αξιολόγηση για κάθε περιστατικό, με ταχύτητα και χωρίς συνωστισμό ή πολύωρη αναμονή για κάθε ασθενή, και θα παραπέμπει τον ασθενή είτε στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας είτε στην αντίστοιχη κλινική. Στην ουσία με την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών. Όπως τόνισε ο κ. Νάνος «με τη δημιουργία δύο ιατρείων υποδοχής στα ΤΕΠ στελεχωμένα με ειδικούς ιατρούς θα αξιολογούν τα περιστατικά, τη σοβαρότητά τους και το επείγον του χαρακτήρα της νόσου».
Η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στη χώρα. «Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε και εκείνη τη δημιουργία ανάλογης κλινικής προβλέποντας μέλος ΔΕΠ για τη στελέχωσή της. Με την πλήρη ανάπτυξη, στελέχωση και λειτουργία η κλινική θα είναι κέντρο εκπαίδευσης για τους ιατρούς που θα θελήσουν να εκπαιδευτούν στη διαχείριση των ΤΕΠ και να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις που θα αναπτυχθούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που θα αναπτυχθούν στη χώρα».
Για την «ανακατασκευή» των ΤΕΠ δαπανήθηκαν 30.000 ευρώ και περίπου 5.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου του τμήματος Ημερήσιας Νοσηλείας. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δόθηκε ήδη σε χρήση από τις αρχές της εβδομάδας ενώ στις 10 Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο τμήμα Ημερήσιας Φροντίδας.
Παράλληλα, η στελέχωση προβλέπει δύο θέσεις μόνιμων ειδικών ιατρών με εξειδίκευση στα επείγοντα. Η κρίση της μίας θέσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Επίσης, προβλέπεται η μετακίνηση μιας διευθύντριας η οποία θα αναλάβει προσωρινά τη διεύθυνση της κλινικής ενώ θα αποσπαστούν και άλλοι ειδικοί ιατροί. «Η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», υπογράμμισε ο κ. Νάνος για να προσθέσει ότι «σύντομα αναμένεται από το Υπουργείο Υγείας η έκδοση σχετικής απόφασης που θα προβλέπει επιπλέον θέσεις για τη στελέχωση των κλινικών. Στις προθέσεις της διοίκησης είναι και η λειτουργία Μικροβιολογικού Εργαστηρίου για να πραγματοποιούνται ταχύτερα οι εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών. Συγχρόνως προβλέπεται η δημιουργία γραμματειακής υποστήριξης για την καλύτερη λειτουργία της κλινικής».
Τα ΤΕΠ κατά μέσο όρο επισκέπτονται 350 – 380 ασθενείς σε κάθε εφημερία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ορισμένοι εξ αυτών σύμφωνα με τη διοίκηση προέρχονται από όμορους νομούς. Αυτό σημαίνει περίπου 75.000 περιστατικά τον χρόνο για το Π.Π.Γ.Ν.Λ. Επιπροσθέτως να αναφερθεί ότι το τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας τις ημέρες που δεν θα εφημερεύει το νοσοκομείο θα δέχεται ασθενείς με χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα και «με την κίνηση αυτή θα ελαφρυνθούν οι κλινικές από τους ασθενείς ημερήσιας φροντίδας», σχολίασε ο διοικητής.
ΣΤΟ ΓΝΛ
Ανάλογη αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών προβλέπεται να γίνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. «Υπάρχει σχεδιασμός για την αναδιάταξη του χώρου και αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των ΤΕΠ στο ΓΝΛ», ανέφερε ο Π. Νάνος για να προσθέσει ότι «από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες και η εμπειρία που θα έχουμε αποκομίσει από τη νέα λειτουργία των ΤΕΠ στο ΠΠΓΝΛ θα συμβάλει και στο Γενικό Νοσοκομείο». 

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass