ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «Κάτω τα χέρια από το ΤΣΜΕΔΕ»

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2015 19:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

 

 

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «βάζει στο χέρι» τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ και όλων των ταμείων, τα λεφτά για συντάξεις και απαιτεί συναίνεση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανεπιστημονική Μηχανικών επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Την ίδια στιγμή, όμως, που κυβέρνηση και εκπρόσωποι της θέλουν να αξιοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα για τη πληρωμή του χρέους, χιλιάδες μηχανικοί παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με πενιχρές συντάξεις και αβάσταχτες εισφορές.

Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη για τους μηχανικούς (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους), αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, η Πανεπιστημονική Μηχανικών (που στηρίζεται από το ΚΚΕ) στην κατεύθυνση άμεσης απάντησης και κινητοποίησης των συναδέλφων μηχανικών, κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της παραπάνω εξέλιξης  και κάλεσε όλες τις πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου των μηχανικών και τις διοικήσεις ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ να πάρουν άμεσα θέση ενάντια στη πρόθεση της κυβέρνησης διακηρύττοντας: Κάτω τα χέρια σας από το Ταμείο.

Στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και  της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας, που τέθηκε το ψήφισμα της Πανεπιστημονικής, καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις. Από τις παρατάξεις της ΝΔ (ΔΚΜ) και του ΠΑΣΟΚ(Δημ.Συμπαράταξη) μέχρι τους κυβερνητικούς «αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ- Αριστερή Συμπαράταξη Ανατροπής (πρώτη φορά Αριστερά) και τις υπόλοιπες «ανεξάρτητες» παρατάξεις της ΕΛ.ΕΜ και των Ενεργών Μηχανικών (ΠΑΣΟΚ). Η «αριστερή» παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΔΚΜ, ενώ «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους» ότι «δεν πρέπει να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΤΣΜΕΔΕ για αξιοποίηση», ταυτόχρονα  εγκαλούσαν την Πανεπιστημονική ότι αφού διαφωνεί με την «αξιοποίηση», να προτείνει με ποιον άλλο τρόπο θα επενδυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου, ώστε να είναι «αποδοτικά».

Δεν καταλάβαμε καλά. Θέλετε ή δεν θέλετε «αξιοποίηση» των ταμειακών διαθέσιμων;

Βέβαια, ξέρουν πολύ καλά το ρόλο τους. Τα ίδια μας έλεγαν, άλλωστε και για τα ομόλογα παλιότερα, την κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας, την αγορά μετοχών («καλή ώρα» της Attica Bank) και πάει λέγοντας. Από «έξυπνες», «ευέλικτες» και «αποδοτικές» επενδυτικές «προτάσεις» ο λαός μεν έχει χορτάσει αέρα κοπανιστό, οι μονοπωλιακοί όμιλοι δε άφθονα δις για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Ταυτόχρονα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η Διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης για αξιοποίηση των ταμειακών διαθέσιμων. Βέβαια, η όποια «άρνηση» φορέα να «συμπράξει» στη νέα αφαίμαξη επιφυλάσσει πιθανές ποινικές ευθύνες για τις διοικήσεις των φορέων. Η κυβέρνηση μπορεί να τους κατηγορήσει για «απιστία» εφόσον δεν αποδέχονται το «συμφέρον» επιτόκιο του εσωτερικού δανεισμού. Στη παραπάνω διαπίστωση της Πανεπιστημονικής αρκέστηκαν να πουν ότι «δε θα περάσει η απόφαση της κυβέρνησης» καλλιεργώντας για ακόμη μια φορά την αναμονή στους συναδέλφους μηχανικούς.

Τέλος, μπροστά στα αιτήματα του ψηφίσματος αρκέστηκαν να πουν ότι είναι «δίκαια». Η αιτιολογία (με διαφορετικές διαβαθμίσεις) από όλες τις παρατάξεις για την καταψήφιση του ψηφίσματος της Πανεπιστημονικής ήταν ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα κείμενο με το συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό: γιατί είναι ένας λίβελος του ΚΚΕ ενάντια στη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), γιατί διαφωνούμε με την αποδέσμευση από την Τράπεζα Αττικής (ΠΑΣΟΚ, Ενεργοί Μηχανικοί), γιατί δε συμφωνούμε με την αποδέσμευση από την ΕΕ (όλοι εν χορώ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΚΜ, Ενεργοί Μηχανικοί, ΕΛΕΜ). Συμφωνώντας  όλοι τελικά ότι «οφείλουμε να βγάλουμε ένα ψήφισμα ομόφωνο» που θα έχει στο απυρόβλητο τη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της. σε κάθε χώρα είτε αυτές είναι «αριστερές» είτε σοσιαλδημοκρατικές είτε νεοφιλελεύθερες.

Προειδοποιούμε λοιπόν, παλιούς και νέους «διαπραγματευτές» για μια ακόμη φορά: Κάτω τα χέρια σας από το Ταμείο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass