Οι μαθητές αυξάνονται, τα σχολεία «ασφυκτιούν»!

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2017 22:55

Σχολεία της Λάρισας αντιμετωπίζουν πρόβλημα να καλύψουν τον μεγάλο αριθμό μαθητών τους και «ασφυκτιούν».


Τα κτίριά τους, αν κάποτε μπορούσαν να καλύψουν με άνεση τις ανάγκες της κοινωνίας στην εκπαίδευση των παιδιών, σήμερα θεωρούνται μικρά για το μέγεθος του μαθητικού πληθυσμού που τείνει αυξανόμενο.
Δύο από αυτά είναι το Μουσικό Σχολείο Λάρισας και το Γυμνάσιο Γιάννουλης, τα οποία ζήτησαν από τον Δήμο Λάρισας την κατασκευή νέων αιθουσών και το αίτημά τους είναι σε εξέλιξη.
Και για τα δύο έχει συνταχθεί τεχνική μελέτη κατασκευής λυομένων αιθουσών στους αύλειους χώρους τους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων. Η προκήρυξη ανάθεσης του έργου για το πρώτο σχολείο, έχει ανακοινωθεί και αναμένεται να διεξαχθεί ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στο δημαρχείο Λάρισας.
Ειδικότερα:
ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, που βρίσκεται στη Νέα Πολιτεία, επί των οδών Τ. Λειβαδίτη και Καΐρη, ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 και λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Από το 1999 λειτουργεί και ως Μουσικό Γενικό Λύκειο με όλες τις κατευθύνσεις.
Το αίτημα του σχολείου ήταν η τοποθέτηση τριών επιπλέον αιθουσών διδασκαλίας στον αύλειο χώρο του σχολείου. Ο Δήμος Λαρισαίων μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων πραγματοποίησε αυτοψία στον αύλειο χώρο του σχολείου, ώστε να βρεθεί η κατάλληλα θέση για την τοποθέτηση των λυομένων αιθουσών. Στη συνέχεια έγινε σχεδιασμός, συντάχθηκε ανάλογη μελέτη, τεύχος δημοπράτησης και πραγματοποιήθηκε η διαδικασία έγκρισής τους από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων για την εκτέλεση και τους όρους διακήρυξης της προμήθειας των αιθουσών.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνουν αρχικά οι απαιτούμενες διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, ώστε να κατασκευαστεί βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα με γείωση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν οι αίθουσες και στη συνέχεια θα εκτελεστούν οι προμήθειες των αιθουσών.
Σύμφωνα με την προκήρυξη από τον Δήμο Λαρισαίων, το έργο έχει συνολική προϋπολογισθείσα αξία: 74.400,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η προμήθεια θα βαρύνει τις πιστώσεις του Δήμου Λαρισαίων από ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών.
Αν η διενέργεια του διαγωνισμού δεν καταστεί δυνατή την καθορισμένη ημερομηνία για λόγους ανωτέρας βίας, θα διεξαχθεί στις 30/06/2017.
Ο συνολικός χρόνος παράδοσης και τοποθέτησης των υλικών από τον ανάδοχο του έργου, ορίζεται σε ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης.
Σύμφωνα με τη μελέτη: «Η κάθε αίθουσα έχει διαστάσεις 6μ Χ6,75μ και εμβαδόν 40,50μ2. Το συνολικό εμβαδόν και των τριών αιθουσών είναι 3Χ40,50=121,50μ2. Οι προκατασκευασμένες μονάδες θα είναι μονώροφες με μεταλλικό σκελετό. Τα εξωτερικά τοιχώματα των αιθουσών και η οροφή θα αποτελούνται από τραπεζοειδούς διατομής θερμομονωτικά πάνελ πετροβάμβακα, πάχους 80mm. Εσωτερικά οι τοίχοι και οι οροφές θα επενδυθούν με γυψοσανίδα πάχους 12mm για την αισθητική αρτιότητα των αιθουσών. Τα κουφώματα θα είναι αλουμινίου λευκού χρώματος ενώ σε όλη την κύρια όψη των αιθουσών θα υπάρχει προστέγασμα πλάτους 1,20μ. Η θέρμανση – ψύξη των αιθουσών θα γίνεται με κλιματιστικά. Οι αίθουσες θα τοποθετηθούν στη Νότια πλευρά του οικοπέδου επί της οδού Θεόφιλου Καΐρη».
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
Αντίστοιχα αίτημα του Γυμνασίου Γιάννουλης είναι η τοποθέτηση δύο επιπλέον διδακτικών αιθουσών στον αύλειο χώρο, λόγω αυξημένων αιτήσεων εγγραφής νέων μαθητών.
Πραγματοποιήθηκε η ίδια διαδικασία με το Μουσικό Σχολείο, και συγκεκριμένα αυτοψία και ακολούθως σύνταξη μελέτης από το Τμήμα  Τμήματος Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων του Δήμου Λάρισας.
Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται να γίνουν αρχικά οι απαιτούμενες διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου, ώστε να κατασκευαστεί βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα με γείωση, πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν οι αίθουσες και στη συνέχεια θα εκτελεστεί η προμήθεια των αιθουσών.
Η μελέτη προβλέπει ότι: «Η κάθε αίθουσα έχει διαστάσεις 6μΧ6,75μ και εμβαδόν 40,50μ2. Το συνολικό εμβαδόν των δύο αιθουσών είναι 2Χ40,50=81,00μ2. Οι αίθουσες θα τοποθετηθούν στη βορειανατολική πλευρά του οικοπέδου. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της προμήθειας είναι 49.600,00 (με Φ.Π.Α.) και ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Η τοποθέτηση των αιθουσών θα γίνει αφού συνταχθούν όλες οι απαιτούμενες αρχιτεκτονικές, στατικές και η/μ μελέτες και εκδοθεί άδεια δόμησης». Να σημειωθεί ότι οι συντάκτες των τευχών διακήρυξης με τις τεχνικές προδιαγραφές και υπεύθυνοι για την ολοκλήρωση των προμηθειών είναι οι εξής: κ. Χρυσοβαλάντου Μακρογιαννούδη, υπάλληλος του Τμήματος Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων, επιβλέπουσα, κ. Ιωάννης Τελίδης, υπάλληλος του Τμήματος Η/Μ Έργων και Συντηρήσεων, επιβλέπων κ. Αικατερίνη Ιωαννίδου, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Σχολικών και Δημοτικών Κτιρίων, κ. Βασιλική Μπουμπίτσα, Προϊσταμένη του Τμήματος Η/Μ Έργων και Συντηρήσεων και ο κ. Αθανάσιος Πατσιούρας, Αν. Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass