ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΛΙΤΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Γιορτή σπόρων έρχεται στη Λάρισα

* Θα μοιραστούν δωρεάν παραδοσιακοί σπόροι λαχανικών, κηπευτικών, ενώ θα απαντηθούν και όλα τα ερωτήματα των νέων καλλιεργητών

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2015 11:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

Του Κ. Γκιάστα

Ο πρώτος «σπόρος» στη Λάρισα μπήκε πριν από λίγους μήνες και φαίνεται πως έπιασε και μάλιστα για τα καλά. Οι φίλοι της οικοκοινότητας Πελίτι αποδείχθηκαν πως είναι αρκετοί στην περιοχή και συνέστησαν άμεσα τοπική ομάδα στη Λάρισα. Χωρίς να χάσουν χρόνο λοιπόν αποφάσισαν να διοργανώσουν και κάτι που θα κάνει τη δράση τους πιο γνωστή προσελκύοντας ακόμα περισσότερους φίλους των παραδοσιακών καλλιεργειών. Γι' αυτό τον λόγο την Κυριακή 29 Μαρτίου διοργανώνει την πρώτη του μεγάλη γιορτή σπόρων, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Η τοπική ομάδα Πελίτι, που συστήθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο με πρωτοβουλία του Λαρισαίου κ. Γιάννη Τσιουρή (φωτ.), έχει ήδη διοργανώσει μικρές δράσεις ευαισθητοποίησης και συσπειρώνει γύρω από το Πελίτι έναν μεγάλο αριθμό Λαρισαίων ενδιαφερόμενων. Η συνάντηση της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί και θα διαρκέσει έως το μεσημέρι. Οι διοργανωτές θα διανείμουν δωρεάν στη συνάντηση παραδοσιακούς σπόρους λαχανικών και κηπευτικών και θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις νέων καλλιεργητών.

«Το Πελίτι είναι μία μεγάλη ομάδα οικοκοινότητας και αλληλεγγύης που έχει στόχο την καταγραφή, τη διάσωση και τη διάδοση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και για τον σκοπό αυτό οργανώνει συχνά συναντήσεις και εκδηλώσεις στις οποίες οι καλλιεργητές, αλλά και άνθρωποι που καλλιεργούν με αγάπη τη γη, μπορούν να πάρουν σπόρους, να φέρουν νέους, να γνωριστούν μεταξύ τους ή απλά να ανταλλάξουν πληροφορίες» μάς λέει ο υπεύθυνος της τοπικής ομάδας, κ. Τσιουρής, που συνεχίζει «Όλες οι δραστηριότητες του Πελίτι έχουν έναν απόλυτα εθελοντικό χαρακτήρα και η προσφορά των σπόρων είναι επίσης πάντα δωρεάν".

Όμως ζητήσαμε από τον κ. Τσιουρή να μας μιλήσει για την προσωπική του εμπειρία από την ενασχόλησή του με τους παραδοσιακούς σπόρους.

«Άρχισα να ασχολούμαι με την κηπουρική πριν από 6 χρόνια, όταν μετακόμισα στην Τερψιθέα Λάρισας. Εκεί μπόρεσα και έφτιαξα με πολύ μεράκι τον δικό μου κήπο. Στην αρχή με φυτά έτοιμα, από τη λαϊκή. Στην προσπάθειά μου να κρατήσω σπόρους από εκείνα τα φυτά για την επόμενη χρονιά, με ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσα. Και ότι είμαι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να αγοράζω φυτά. Μέχρι τότε δεν ήξερα τι είναι τα υβρίδια. Η ανάγκη όμως να είμαι αυτόνομος και ανεξάρτητος με έκαναν να αρχίσω να ψάχνω για παλιούς σπόρους. Στην αρχή βρήκα μόνο καλαμπόκι, ντόπιο, από τη θεία μου στη Μαγούλα Καρδίτσας. Όλοι μου έλεγαν ότι δεν υπάρχουν πλέον παλιοί σπόροι».

Για τη γνωριμία του με το Πελίτι αναφέρει: «Ήταν τυχαία αλλά και καθοριστική για τη μετέπειτα ερασιτεχνική μου ενασχόληση με την κηπουρική. Η πρώτη γνωριμία έγινε στην 2η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών. Εκεί βρήκα όλους τους σπόρους που έψαχνα, που κάποιοι μου έλεγαν ότι δεν υπάρχουν».

Για το πόσο έχει επηρεάσει τη μετέπειτα πορεία του στο χώρο λέει: «Από τη 2η χρονιά άρχισα να φυτεύω μόνο παραδοσιακές ποικιλίες. Έχω τους δικούς μου σπόρους, πολλούς απ’ τους οποίους καλλιεργώ για 4η χρονιά στον κήπο μου. Η καλλιέργεια που κάνω είναι ως επί το πλείστον «παραδοσιακή». Δηλαδή δεν χρησιμοποιώ καθόλου σκευάσματα. Σπανίως, ψεκάζω με «τσουκνίδα», με καυτερή πιπεριά ή με σαπουνόνερο. Πλέον καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας σε ζαρζαβατικά από τον κήπο μας. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας «τι είναι ο σπόρος» και πόσο σημαντικό είναι για τον άνθρωπο να έχει «ελεύθερη πρόσβαση» σε αυτόν. Τα παιδιά μας πλέον ξέρουν από γεύσεις και έχουν μάθει να σέβονται τη φύση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass