ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΗ» ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Αλ. Μπατζανούλης μαινόμενος…

* «Καυγάς» στο Δημοτικό Συμβούλιο για το «Χατζηγιάννειο» -Κριτική από την αντιπολίτευση για «ανεξέλεγκτη» παραχώρηση δημοτικών χώρων

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

Στην εφημερίδα «Ελευθερία» επιχείρησε χθες αναίτια, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας του δήμου Λαρισαίων Αλέξ. Μπατζανούλης να μεταφέρει τις ευθύνες για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να παραχωρηθεί το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο στον φυσίατρο Κων. Μουρούτη (κεντρικό ομιλητή εκδήλωσης με θέμα «Το Πάθος του Θεού για Ζωή: Η Σταύρωση του Χριστού υπό το ιατρικό πρίσμα») εκδήλωση που προκάλεσε την δημόσια αντίδραση της Μητρόπολης Λάρισας.

Παρότι η Μητρόπολη Λάρισας ήταν αυτή που, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τους Λαρισαίους να μην παραστούν στην εκδήλωση σημειώνοντας πως «είναι εκδήλωση που αντίκειται στα δόγματα της Ορθοδοξίας», παρότι η «Ε» με αναλυτικό της ρεπορτάζ, χθες, παρέθετε τις απόψεις τόσο των διοργανωτών όσων και του αντιδημάρχου Παιδείας, όπου αποσαφηνιζόταν η «παρεξήγηση» στον πρόσκληση ως προς τη συνδιοργάνωση, ο κ. Μπατζανούλης διαστρέβλωσε χθες την αλήθεια επιμένοντας ότι «το θέμα το δημιούργησε η “Ελευθερία”, αυτοί έγραψαν για “αφορισμένη εκδήλωση” και όχι η Μητρόπολη».

Ακόμη και στη δευτερολογία του, μετά την κριτική της αντιπολίτευσης για το καθεστώς διάθεσης του Χατζηγιάννειου, ο κ. Μπατζανούλης τόνισε πως «από τώρα και στο εξής θα είμαι πολύ προσεκτικός για να μην δημιουργηθούν προβλήματα, τη λέω την αμαρτία μου» επέμενε πως «αυτό έγινε από τα πρωτοσέλιδα, κανένας από τη Μητρόπολη δεν διαμαρτυρήθηκε σε εμάς…»!

Όπως είναι γνωστό, συμπολίτης ζήτησε και έλαβε από τον κ. Μπατζανούλη, ως αρμόδιο αντιδήμαρχο, την άδεια χρήσης του Χατζηγιάννειου Πνεματικού Κέντρου προκειμένου ο φυσίατρος και Διδάκτωρ Προληπτικής Υγείας – Νευροεπιστημών και Διευθυντής στο Ινστιτούτο Νέα Ζωή Κων. Μουρούτης να αναπτύξει το θέμα «Το Πάθος του Θεού για Ζωή: Η Σταύρωση του Χριστού υπό το ιατρικό πρίσμα».

Η διοργάνωση προκάλεσε την αντίδραση της Μητρόπολης Λάρισας που με ανακοίνωσή της («Ε» 18/03/15) καλούσε τους Λαρισαίους να μην παραστούν στην εκδήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο κύριος Μουρούτης, σχετιζόμενος με το Ινστιτούτου «Νέας ζωής», με τις περίεργες διδασκαλίες του, ουδένα ωφελεί, αλλά αντίθετα χωρίς να ομολογεί την Ορθόδοξη Πίστη διδάσκει αλλότρια, τα οποία παραπέμπουν μάλλον σε διδασκαλίες θεοπασχίτικες και αποκρυφιστικές».

Στην πρόσκληση ωστόσο της «Νέας Ζωής» σημειωνόταν ότι η εκδήλωση συνδιοργανωνόταν από την Αντιδημαρχία Παιδείας, κατά μια πρακτική που καθιέρωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, όπου ο δήμος Λαρισαίων φέρεται ως συνδιοργανωτής αφού παραχωρεί δωρεάν την αίθουσα του Χατζηγιάννειο.

Με αφορμή τις αντιδράσεις και με δεδομένο ότι δεν είναι σύνηθες η εκκλησία να καλεί δημοσίως πολίτες να παραστούν σε μια εκδήλωση, η «Ε» (σ.σ. άσχετα από την ουσία της αντιπαράθεσης ομιλητή και Μητρόπολης) επανήλθε χθες στο θέμα, δίνοντας βήμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, να παραθέσουν τις απόψεις τους, μέσω των οποίων αποσαφηνιζόταν εμφανώς εκ μέρους του συμπολίτη κ. Γ. Παπαδόπουλου ότι «εγώ διοργανώνω την εκδήλωση, ο Δήμος δίνει δωρεάν την αίθουσα».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το θέμα μεταφέρθηκε ωστόσο στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Καλαμπαλίκης, με αφορμή το δημοσίευμα της «Ε», ζήτησε ενημέρωση για «το θέμα με τον Μουρούτη».

Παρότι ο δημαρχεύων Γ. Σούλτης (σ.σ. ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης απουσίαζε στην Αθήνα) διευκρίνισε εξ αρχής πως «εκ παραδρομής, ο διοργανωτής θεώρησε ότι είμαστε συνδιοργανωτές» ο κ. Μπατζανούλης λαμβάνοντας τον λόγο, αναίτια επιχείρησε να «χρεώσει» στην «Ε» τον θόρυβο γύρω από την εκδήλωση.

«Την αίθουσα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπατζανούλης «την δίνουμε σε όλους στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών. Αυτός μας έβαλε ως συνδιοργανωτές. Από την σκοπιά της «Ελευθερίας» είχαν πάρει φόρα και ήθελαν να δημιουργήσουν θέμα.

Πήρα τηλέφωνο τον δήμαρχο, πήρα τηλέφωνο την εφημερίδα, τον κ. Τσαντήλα, τον κ. Κατσανάκη καθ΄ ότι ο συντάκτης απουσίαζε, επέμεναν ότι η εφημερίδα θα κάνει το ρεπορτάζ και φαίνεται ότι δεν είμαστε συνδιοργανωτές. Συμπολίτης την έκανε την αίτηση, δίνουμε την αίθουσα δωρεάν σε ιδιώτες, εκτός από τους επαγγελματίες. Το θέμα το δημιούργησε η “Ελευθερία”, αυτοί έγραψαν για “αφορισμένη εκδήλωση” και όχι η Μητρόπολη».

Στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που ακολούθησαν, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ρώτησε αν «δίνετε την αίθουσα δωρεάν σε έναν ιδιώτη γιατρό να κάνει επίθεση στη Μητρόπολη για bullying; Αυτό είναι απαράδεκτο».

«Εγώ δεν κάνω λογοκρισία» απάντησε ο κ. Μπατζανούλης «η “Ελευθερία” ήθελε να ανακατέψει την κατάσταση». «Εγώ» τόνισε η σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη «όταν ζήτησα την αίθουσα το 2012 που ήμουνα υποψήφια βουλευτής πλήρωσα 300 ευρώ».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος ζήτησε από τη δημοτική αρχή «να καταθέσει εγγράφως το πλαίσιο διαχείρισης δημοτικών χώρων και τους όρους διάθεσης» για να ρωτήσει «αν εξετάζει ο δήμος το περιεχόμενο των εκδηλώσεων. Ένας επαγγελματίας μπαίνει τζάμπα;» αναρωτήθηκε ο κ. Διαμάντος καταθέτοντας επιστολή της συμβούλου της παράταξης Κατερίνας Ζιαζιά στην οποία σημειώνεται ότι «πιθανώς ως πόλη στεκόμαστε στο κέντρο αντιπαραθέσεων ξένων προς τη φιλοσοφία και την ορθόδοξη πίστη της πλειοψηφίας των δημοτών» θέτοντας παράλληλα θέμα διαχείρισης δημοτικών χώρων.

Ο κ. Καλαμπαλίκης επανήλθε λέγοντας ότι «δεν με έπεισε ο κ. Μπατζανούλης, η ανακοίνωση λέει πως είστε συνδιοργανωτές» ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Εκτ. Νασιώκας τόνισε πως «δεν χρειάζεται ένταση» για να αναρωτηθεί αν υπάρχει «επίσημη ανακοίνωση του δήμου. Υπάρχει ένας διάτρητος τρόπος διαχείρισης των αιθουσών. Και εγώ συμφωνώ να δίνονται χωρίς λογοκρισία. Να κάνουμε εμείς της δουλειά μας και τα Μέσα Ενημέρωσης τη δική τους δουλειά».

«Είναι δυνατόν» αναρωτήθηκε ο σύμβουλος Μάρ. Ξηρομερίτης «να δίνεται επίσημο βήμα χωρίς να ελέγχεται αν θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου;».

«Το Χατζηγιάννειο» τόνισε ο σύμβουλος Μιχ. Τσακίρης «δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Να το παραδεχθείτε, μόλις παρενέβη η Εκκλησία, το πήρατε πίσω. Γιατί δωρεάν παραχώρηση σε ιδιώτη;».

«Ποιος πήρε την απόφαση ότι δίνεται παντού το Χατζηγιάννειο;» αναρωτήθηκε η σύμβουλος Κατερίνα Ζιαζιά ενώ ο δημαρχεύων Γ. Σούλτης σε μια ακόμη προσπάθειά του να κατεβάσει τους τόνους τόνισε πως «δεν καταλάβαμε πως δημιουργήθηκε το θέμα. Μπορεί να μας ξέφυγε κάτι, μπορεί να γίνουν και λάθη.

Όταν είναι εμπορική εκδήλωση θα πληρώσουν χρήματα για την παραχώρηση, οι ομάδες πολιτών, οι συλλογικότητες, οι διανοητές, ελεύθερα. Το διέψευσε και ο κ. Μπατζανούλης για τη συνδιοργάνωση».

Η συζήτηση του θέματος έκλεισε με τον κ. Μπατζανούλη να απαντά στις ερωτήσεις σημειώνοντας ότι «η προηγούμενη δημοτική αρχή χρέωνε 300 ευρώ την παραχώρηση της αίθουσας και όποιος γινόταν συνδιοργανωτής δεν πλήρωνε. Το έπαιζε «τζάμπα». Εκτός από φορείς κλπ εδώ και 6 μήνες το Χατζηγιάννειο δίνεται σε όλους. Από τώρα και στο εξής θα είμαι πολύ προσεκτικός για να μην δημιουργηθούν προβλήματα, λέω την αμαρτία μου». Για να επανέλθει ωστόσο στην «Ε» λέγοντας ότι «αυτό έγινε από τα πρωτοσέλιδα, κανένας από τη Μητρόπολη δεν διαμαρτυρήθηκε σε εμάς».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Κατά τα άλλα η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με θέματα εκτός και μη της ημερήσιας διάταξης ενώ με τις ψήφους της πλειοψηφίας αναμενόταν να συζητηθεί το συμβόλαιο «υιοθεσίας» του Αισθητικού Άλσους από τους «Ενεργούς Πολίτες» της Λάρισας καθώς η αντιπολίτευση επέμενε να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη εισήγηση και μεταξύ άλλων, να κατατεθεί και το καταστατικό των «Ενεργών Πολιτών» όπως ζήτησε ο κ. Καραλαριώτου.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης αποτελούσε το θέμα των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, όπως και των συμβασιούχων καθαριστριών σχολείων, θέμα που τέθηκε με επείγουσα μορφή μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους ΟΤΑ, για προγραμματισμό των προσλήψεων στους ΟΤΑ για το 2015.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass