ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

Προστατεύει τα θύματα ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2017 22:17

 «Ένα βιβλίο που είναι ένα εργαλείο μάχης για τον δικηγόρο, αλλά και για κάθε νομικό της πράξης. Ένα βιβλίο καθημερινής μάχης, απλό και χρηστικό. Χωρίς περιττές αναφορές σε κεφάλαια που μπορεί να ενδιαφέρουν τον ακαδημαϊκό φοιτητή, δεν απασχολούν όμως τον νομικό της πράξης. Πλήρες και ουσιαστικό, χωρίς διόλου να χάνει την επιστημονικότητά του».

Έτσι χαρακτήρισαν το βιβλίο του λαρισαίου δικηγόρου-συγγραφέα Φίλιππου Ανδρέου, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βας. Αλεξανδρής και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Δικηγόρων Λάρισας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Ανδρέου αναφέρθηκε στον περίφημο Νόμο 3500 για την ενδοοικογενειακή βία, που θεσπίστηκε το 2006, έστω και με καθυστέρηση, αφού ως χώρα ήμασταν υποχρεωμένοι έναντι των ευρωπαϊκών οργάνων και ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στο να φθάσουν στα δικαστήρια περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία μέχρι πρότινος παρέμειναν εντός των 4 τοίχων ενός σπιτιού.

Σύμφωνα με τον λαρισαίο διακεκριμένο νομικό κ. Ανδρέου «τελευταία σημειώνεται μια αύξηση στα πινάκια των δικαστηρίων με καταγγελίες περί οικογενειακής βίας. Και αυτό γιατί η Πολιτεία δημιούργησε εκείνες τις δομές, οι οποίες προσφέρουν άμεση νομική και υλική συνδρομή στις γυναίκες που συνήθως καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Με τον νέο Νόμο η γυναίκα θύμα της ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να βρει κάποια στέγη από ίδρυμα για να φιλοξενηθεί, εφόσον φύγει από το σπίτι, ενώ για τον θύτη σύζυγο προβλέπονται περιοριστικοί όροι, για να μην την προσεγγίζει και της ασκήσει νέα πίεση ή λεκτική βία».

Ο Βασ. Αλεξανδρής

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Βασ. Αλεξανδρής, μιλώντας για το βιβλίο του κ. Ανδρέου δήλωσε ότι αναφέρεται σε ένα νομοθέτημα της τελευταίας 10ετίας, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα ρύθμισης από τα δικαστήρια, συνεισφέρει στο να υποδείξει συγκεκριμένες λύσεις και να αποδελτιώσει νομολογιακές θέσεις. Είναι ζήτημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον που αγγίζει τις προσοχές όλων μας.

Ο Δημ. Κατσαρός

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Δημήτρης Κατσαρός ανέφερε τα εξής: «Αγκαλιάσαμε με θέρμη το νέο πνευματικό δημιούργημα του Φίλιππου Ανδρέου και αποφασίσαμε να το εκδώσουμε χάριν των μελών μας, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στα λειτουργηματικά τους καθήκοντα. Εξάλλου δεν είχαμε κανένα δισταγμό. Ο συγγραφέας γνωστός για την επιστημοσύνη του και το έργο του στο πανελλήνιο. Το αντικείμενο που πραγματεύεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αφορά στην ενδοοικογενειακή βία, ένα αρνητικό διαχρονικό φαινόμενο. Ο συγγραφέας μάλιστα μας δίνει μια αρχέγονη πτυχή της διαχρονικότητας της ενδοοικογενειακής βίας με την εύστοχη ομολογουμένως αναφορά στον μυθικό Κρόνο που τρώει τα παιδιά του. Είναι η ΑΟΡΑΤΗ ΒΙΑ, η οποία ενισχύεται μέσα από μια περίεργη κουλτούρα συγκάλυψης, όπως επισημαίνεται στο βιβλίο. Γι’ αυτό πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι χρειαζόταν αυτός ο Νόμος ο Ν. 3500/2006, ένας νόμος που ήλθε να θεσμοθετήσει το δόγμα της μηδενικής ανοχής στη βία μέσα στο σπίτι. Στην ποικιλόμορφη βία, όχι μόνο στη σωματική βία. Στη λεκτική, στη ψυχολογική αλλά και στην οικονομική βία, η οποία εξειδικεύεται στο βιβλίο και στο άρθρο 2 του νόμου ως η στέρηση οικονομικών πόρων, απαραίτητων για την αξιοπρεπή διαβίωση του θύματος. Δεν λείπει βέβαια στο βιβλίο και η αρνητική αξιολόγηση για τον ευρύ ορισμό της οικογένειας που υπερβαίνει τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Ακόμη, στο βιβλίο αποσαφηνίζεται απολύτως ότι η βία κατά ανηλίκου δεν συνιστά επιτρεπτό μέσο σωφρονισμού, γεγονός που συμβαδίζει με τις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις».

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση συντόνιζε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρύφων Τσάτσαρος.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass