ΕΠΙΣΚΕΨΗ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ-Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

Κάρλα: Έργο πνοής για το περιβάλλον

* Εντός Ιουνίου υπογράφεται η απόφαση περιβαλλοντικών όρων της Μεσοχώρας

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2017 22:25

Στο μεγαλύτερο φιλοπεριβαλλοντικό έργο της Ευρώπης και σε ένα έργο που δίνει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και τους ανθρώπους της, τη λίμνη Κάρλα, βρέθηκαν χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Ο Κ. Αγοραστός ξενάγησε τον κυβερνητικό παράγοντα στο Κέντρο Πληροφόρησης της λίμνης και στο αντλιοστάσιο της Πέτρας, ενώ ακολούθησε περιήγηση γύρω από τη λίμνη.

Στις δηλώσεις τους οι δύο άντρες μίλησαν για τη σπουδαιότητα του έργου που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του επίκαιρου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο περιφερειάρχης επανέλαβε την οικονομική εκκρεμότητα για τη λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη αυτού του σημαντικού έργου.

Ο Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Αναλυτικότερα στις δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος, μιλώντας για τη λίμνη Κάρλα δήλωσε σχετικά: Πρόκειται για ένα πραγματικό παράδειγμα ανασύστασης του περιβάλλοντος και αποκατάστασης της ισορροπίας. Ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο έχει ολοκληρωθεί, το οικοσύστημα μετά την ολοκλήρωση αυτών των έργων θα λύσει και ζητήματα τοξικότητας που εμφανίστηκαν στο παρελθόν. Απομένουν κάποια αρδευτικά έργα, ώστε στη συνέχεια να εγκαινιάσουμε το έργο. Ο σκοπός είναι να βρούμε καλά παραδείγματα που αλλάζουν για την κατανάλωση του περιβάλλοντος. Αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι κατακτητής της φύσης, αλλά κομμάτι του περιβάλλοντος. Η ουσία είναι να συνδυάσουμε αρδευτικά και υδρευτικά έργα με μια αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων.

Για το φράγμα της Μεσοχώρας, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε: Η απόφαση περιβαλλοντικών όρων για το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα είναι έτοιμη και θα υπογραφεί εντός του Ιουνίου.

Το έργο είχε δύο σημαντικές ελλείψεις. Τη σύνδεσή του με τη λανθασμένη περιβαλλοντικά εκτροπή του Αχελώου, που είχε απορριφθεί και από το ΣτΕ, και την καθυστέρηση στην επίλυση του προβλήματος των κατοίκων που βρίσκονται στη ζώνη πλημμύρισης του έργου.

Βασική προϋπόθεση για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου είναι η αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας πριν την περίοδο πλημμύρισης. Θα πρέπει λοιπόν οι τοπικές αρχές τις επόμενες ημέρες να πάρουν θέση για το πού θα μετεγκατασταθεί ο οικισμός της Μεσοχώρας, κάτι που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει εδώ και χρόνια. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ και τους περιβαλλοντικούς όρους που θα υπογραφούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, το φράγμα της Μεσοχώρας είναι αποκλειστικά υδροηλεκτρικό έργο και απεμπλέκεται πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός ανέφερε: Η Περιφέρεια ολοκληρώνει το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, ένα έργο που απαντά και στην κλιματική αλλαγή, κόστους 300 εκατ. ευρώ. Δημιουργεί ένα απόθεμα βασικών τροφίμων νερού και περιβάλλοντος και αλλάζει το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής. Σχετικά με το έργο της Μεσοχώρας, οι σχετικές εξαγγελίες του υπουργού είναι θετικές και πλέον με στρατηγική, επιμονή και υπομονή, με σχέδιο θα συνεχίσουμε και μετά την υπογραφή της μελέτης να αγωνιζόμαστε για το έργο. Είναι πλέον στα χέρια της ΔΕΗ να ξεκινήσει η κατασκευή και να δούμε επιτέλους εργάτες να δουλεύουν σε ένα έργο, επίσης κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί ότι τους δύο άντρες συνόδευσαν στην επίσκεψη τους στη λίμνη Κάρλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, Αλεξ. Μεϊκόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο σύμβουλος Υδάτων της Περιφέρειας Γιώργος Λαδόπουλος, ο δήμαρχος Ρήγα Φερραίου κ. Δημ. Νασίκας, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ντίτορας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας, ο εργολάβος του έργου, κ.ά.

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass