ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ

Nέες καταστροφές στην Παναγία Αμπελώνα

* Κίνδυνος για τους πιστούς από πτώση σοβάδων

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2017 22:50

Επιδεινώνεται συνεχώς η απαράδεκτη κατάσταση στον ιστορικό και εντυπωσιακό καθεδρικό ναό του Αμπελώνα, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Μετά τη δημοσιοποίηση από την «Ε», πριν ένα και πλέον μήνα για τις εκτεταμένες καταστροφές που φέρει ο τρούλος της εκκλησίας με κίνδυνο ακόμα και κατάρρευσης, οι τελευταίες καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις έφεραν στην επιφάνεια και νέα προβλήματα με καταρρεύσεις τμημάτων της οροφής, στον γυναικωνίτη καθώς και σε άλλα σημεία.

Κυριολεκτικά όταν βρέχει οι πιστοί χρησιμοποιούν μέσα στον ναό… ομπρέλες.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από τους ιερείς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού και καταβάλλονται προσπάθειες σύντομα να υπερκεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού ο ναός είναι διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο. Σε ό,τι αφορά στον τρούλο στο ανατολικό τμήμα του τα μεταλλικά «λέπια» που τον προστατεύουν έχουν σκουριάσει λόγω της πολυκαιρίας και μερικά από αυτά έχουν αποκολληθεί με αποτέλεσμα να φαίνεται η εσωτερική ξυλεία . Το νερό της βροχής εισέρχεται εσωτερικά με αποτέλεσμα να ποτίζει τον σοβά και την τοιχογραφία του Παντοκράτορα. Τα νερά λίγο λίγο συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και τελικά ο τρούλος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με κατάρρευση.

Η εκκλησία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και προέκυψαν ρωγμές στη βάση του από τον σεισμό του 1995 σε Κοζάνη – Γρεβενά, αλλά μετά από επίπονες προσπάθειες οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν .

Μιλώντας στην «Ε» πριν λίγο καιρό ο υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Λίτσιος ο οποίος έχει αναλάβει την αποκατάσταση του τρούλου, της στέγης αλλά και των κουφωμάτων του ναού, τόνισε ότι κατέθεσε τη σχετική μελέτη εργασιών στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι δημότες του Αμπελώνα ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες επισκευής του τρούλου και της στέγης διότι πέρα από το γεγονός ότι κινδυνεύει η εκκλησία με κατάρρευση υπάρχει κίνδυνος και για τους ίδιους τους πιστούς.

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ο ναός είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς ναούς αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου . Ο ναός θεμελιώθηκε το 1885 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1906. Είναι έργο του Επταχωρίτη πολιτικού μηχανικού Βασίλειου Μπεκιάρη ο οποίος σχεδίασε επίσης τον μητροπολιτικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα αλλά και τον κεντρικό ναό του Επταχωρίου το 1914. Ο Βασίλειος Μπεκιάρης ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε και κατασκεύασε σε ελάχιστες ώρες πλωτές γέφυρες στον Αξιό ποταμό το 1912 ώστε σύντομα να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη.

Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 όταν ο Αμπελώνας, τότε Καζακλάρ, καταλήφθηκε από τους Τούρκους ο ημιτελής ναός κινδύνευσε να καταστραφεί. Όμως ένας Τούρκος αξιωματικός σταμάτησε τους στρατιώτες του, λέγοντάς τους να μην τον καταστρέψουν διότι θα μετατραπεί σε τζαμί.

Ο ναός είναι κτισμένος σε σταυροειδή βυζαντινό ρυθμό με τρούλο.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass