ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΚΑΜΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Εκδήλωση στην πλατεία της Συκαμινέας

Δημοσίευση: 09 Ιουν 2017 15:50

Ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Ολυμπος» πραγματοποίησε με επιτυχία, προχθές, εκδήλωση στην πλατεία της Συκαμινέας. Τα χορευτικά του Συλλόγου Σκαμνιωτών τίμησαν την παράδοση και τον εορτασμό της Αγίας Τριάδας με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική.

Η θεία λειτουργία, λόγω της κακοκαιρίας, τελικά τελέστηκε στον ιερό ναό της Αγία Τριάδας της Συκαμινέας και πλήθος πιστών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία, ενώ ο Σύλλογος Σκαμνιωτών πρόσφερε αρτοκλασία.

Όπως σημειώνεται από τον Σύλλογο «επιθυμία των απανταχού Σκαμνιωτών αυτή την ημέρα είναι με αφορμή τον εορτασμό της εκκλησιάς τους της Αγίας Τριάδας στην παλιά Σκαμνιά να συγκεντρώνονται τιμώντας την και διαβαίνοντας αυτό τον χώρο ενός σπουδαίου ιστορικού ορεινού παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Σκαμνιάς να αναπολούν στις μνήμες τους, τις δύσκολες συνθήκες και περιπέτειες που έζησαν οι πρόγονοί τους επί αιώνες.

 Ο ιερός ναός της Αγίας Τριάδας της παλιάς Σκαμνιάς έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο, κτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 1500 είναι ο πρώτος μεταβυζαντινός ναός της Επαρχίας Ελασσόνας και το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε κατά την πυρπόληση του χωριού στις 20 Απριλίου του 1943 από τους βάρβαρους κατακτητές Γερμανούς, αφού προηγήθηκε ο βομβαρδισμός στις 5 Μαρτίου του ιδίου έτους.

Ο βομβαρδισμός της Σκαμνιάς ήρθε ως αντίποινα και εκδίκηση των Γερμανών όταν πληροφορηθήκαν ότι το Φεβρουάριο του 1943 στο νέο δημοτικό σχολείο της Σκαμνιάς πραγματοποιήθηκε επί 3 ημέρες το «Πανθεσσαλικό Συνέδριο των αντιστασιακών ανταρτών» και πήραν μέρος καπεταναίοι από τον Κίσσαβο, τον Κόζιακα και αλλά βουνά της Θεσσαλίας».

Υπενθυμίζεται ότι η παλιά Σκαμνιά και κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως απόμερο και απόκρυφο καταφύγιο και αποτέλεσε ασφαλή έδρα για πολλούς κλεφταρματωλούς του Ολύμπου.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Σκαμνιωτών με ανακοίνωσή του ευχαριστεί όλους τους παριστάμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα τους χορευτές και χορεύτριες του Συλλόγου Σκαμνιωτών που με τις οδηγίες της χοροδιδασκάλισας Ελένης Φλίκα κατέπληξαν το κοινό και ζέσταναν την ατμόσφαιρα για το γλέντι που ακολούθησε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass