Ο ΔΗΜΟΣ, Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Η… ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΥΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΙΣΜΑ

Η «αφορισμένη» διάλεξη που δίχασε

* Κ. Μουρούτης στην «Ε»: «Αυτό είναι ιδεολογικό και θρησκευτικό bullying» * Γ. Παπαδόπουλος: «Εγώ διοργανώνω την εκδήλωση, ο Δήμος δίνει δωρεάν την αίθουσα»

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2015 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:01

Του Κ. Γκιάστα

Η Μητρόπολη καλεί τους πιστούς να μην πάνε. Ο ομιλητής απαντά στην «Ε» πως αυτό είναι “bullying”. Ο Δήμος σηκώνει τα χέρια ψηλά λέγοντας πως απλά παραχωρεί την αίθουσα, ενώ ένας Λαρισαίος πολίτης που ασχολείται με τη φυσική υγιεινή δηλώνει στην εφημερίδα πως ο ίδιος είναι διοργανωτής. Στη μέση όλων αυτών βρίσκεται μια διάλεξη που θα γίνει σήμερα στο «Χατζηγιάννειο», στις 19.00, με θέμα «Το Πάθος του Θεού για ζωή: Η σταύρωση του Χριστού υπό το ιατρικό πρίσμα». Πριν ακόμα γίνει, μετατράπηκε σε… «αφορισμένη» και… διχαστική.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Μια αφίσα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Νέας Ζωής και τοποθετεί την Αντιδημαρχία Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού Δήμου Λάρισας ως διοργανώτρια σε διάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Μουρούτης, αποτέλεσε την αιτία της αντίδρασης από την Ιερά Μητρόπολη. Η τελευταία μάλιστα με ανακοίνωσή της κάλεσε τους πιστούς να μη την παρακολουθήσουν καθώς «αντίκειται στα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Μουρούτη που σχετίζεται με το Ινστιτούτο «Νέας ζωής» πως «διδάσκει αλλότρια, τα οποία παραπέμπουν μάλλον σε διδασκαλίες θεοπασχίτικες και αποκρυφιστικές».

Ο Δήμος Λάρισας τόνιζε από την πλευρά του πως δεν σχετίζεται με τη συγκεκριμένη εκδήλωση και το μόνο που έκανε είναι πως παραχώρησε την αίθουσα για τη διάλεξη. Μάλιστα εκπρόσωπός του, υπογράμμιζε στην «Ε» πως η τοποθέτηση ως διοργανωτής με την παραχώρηση αίθουσας ήταν τακτική προηγούμενης παράταξης κάτι που δεν τους εκπροσωπεί πλέον και χαρακτήρισε το όλο θέμα ως μια παρεξήγηση.

Την άποψη αυτή επιβεβαίωσε και ο αντιδήμαρχος κ. Αλ. Μπατζανούλης ο οποίος μάλιστα σχολιάζοντας πρόσκληση την οποία ο ομιλητής είχε αναρτήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα και εμφάνιζε ως διοργανωτή της εκδήλωσης την Αντιδημαρχία Παιδείας - Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων τόνισε πως αν δεν την αποσύρει ο Δήμος Λαρισαίων θα άρει την απόφασή του για παραχώρηση της αίθουσας.

Χθες το μεσημέρι ένας Λαρισαίος πολίτης, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, εμφανίστηκε στα γραφεία της «Ε» ως διοργανωτής της διάλεξης και μάλιστα προχώρησε στην εξής δήλωση: «Είμαστε μια ομάδα φίλων φυσικής υγιεινής. Χρόνια προσπαθούμε φέρνοντας ομιλητές για να βοηθήσουμε τον κόσμο με τη διατροφή που μας συστήνουν. Ένας από αυτούς είναι ο ιατρός κ. Μουρούτης ο οποίος ουδέποτε ασχολήθηκε με θέματα εκκλησιαστικά. Σας γνωρίζω ότι εγώ διοργανώνω την ομιλία και ο Δήμος Λαρισαίων το μόνο που μας προσέφερε είναι η δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας».

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Κ. ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Μουρούτης, πληροφορούμενος την ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης αναφέρει στην «Ε» πως επικοινώνησε με τον γραμματέα της και σύμφωνα με τον ίδιο προσκάλεσε και τον μητροπολίτη να παρευρεθεί και να ακούσει όσα θα πει. Μάλιστα μιλώντας στην «Ε» τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Θεωρώ πως είναι ένας λίβελος αυτό που γράφτηκε και δεν θα ήθελα να προχωρήσω στο νομικό κομμάτι γιατί αν το κάνω θα αναγκαστεί η Ιερά Μητρόπολη να ζητήσει συγγνώμη δημόσια. Δεν έχει το δικαίωμα, όχι η Ιερά Μητρόπολη, όχι ο αρχιεπίσκοπος, ούτε ο πάπας ο ίδιος σε μια κοινωνία που διέπεται από ελληνικούς και συνταγματικούς νόμους και διεθνή νομοθεσία ανεξιθρησκίας και εν έτει 2015 να ισχυρίζονται χωρίς να έχουν προσωπική γνώμη πως εγώ είμαι αιρετικός και να καλεί το ποίμνιο να απέχει.

Φυσικά έχει το δικαίωμα για κάλεσμα αλλά να μου επιφορτίζει τον ρόλο του αιρετικού, αυτό έρχεται ενάντια στο ελληνικό Σύνταγμα και στο διεθνή δίκαιο καθώς μίλησα με τον νομικό μου εκπρόσωπο. Ο Τριαδικός Θεός, που υποτίθεται πως πιστεύουμε στον ίδιο, μου έχει αλλάξει λίγο το DNA στον εγκέφαλο και γι΄ αυτό δεν θα προχωρήσω νομικά για να το πάω μέχρι τον Άρειο Πάγο και στο Διεθνές Δικαστήριο».

Για την επικοινωνία του με την Ιερά Μητρόπολη τόνισε: «Αυτό που ειπώθηκε σε μένα προφορικά από το τηλέφωνο είναι πως επικοινώνησαν με την Ιερά Σύνολο της Ελλάδας και από εκεί πήραν τις πληροφορίες πως εγώ είμαι αιρετικός κάτι που δεν ισχύει.

Όπως είπα και στο γραμματέα της Μητρόπολης, αν έρθετε και ακούσετε κάτι που είναι ενάντια στην ορθόδοξη πίστη, στην πατρολογία ή στην Αγία Γραφή ή στην επιστήμη, έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε ανακοινώσεις. Αυτό έγινε τη στιγμή που κηδεύτηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στην Κρήτη και γι’ αυτό το ονομάζω θεολογικό και ιδεολογικό bulling.

Ο κοσμάκης ο απλός στη Λάρισα όταν ακούσει να το λέει η Ιερά Μητρόπολη ξέρετε ποιον θα πιστέψει. Την Ιερά Μητρόπολη…».

«ΕΙΜΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ…»

Όσον αφορά στο τι θα ακούσει το κοινό σήμερα λέει: «Αυτό που θα ακούσει το κοινό είναι μια ιατρική έρευνα δική μου και στην οποία παρουσιάζονται τα πάθη του Χριστού από το ιατρικό πρίσμα» και συνεχίζει: «Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου χριστιανό και σκοπός μου δεν είναι ο προσηλυτισμός. Προσηλυτισμός σε ενήλικα και σε δημόσιο χώρο δεν γίνεται. Ο προσηλυτισμός εμπεριέχει το ατομικό και το μυστικιστικό και πως κρύβεις κάτι και παρουσιάζεις κάτι άλλο. Σε 400-500 άτομα ενήλικες δεν κάνεις προσηλυτισμό».

Ο Κώστας Μουρούτης για επίλογο δανείστηκε μία ρήση του αείμνηστου  Καζαντζάκη λέγοντας πως «οι Έλληνες είναι καθολικά ορθόδοξοι, χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι. Δηλαδή διαμαρτυρόμαστε επί παντός επιστητού».

*Η Ιερά Μητρόπολης σε επικοινωνία που είχε με την «Ε» χθες δεν είχε να προσθέσει κάτι περισσότερο παρά το γεγονός πως μένει σταθερή στη θέση που εξέφρασε μέσω της προχθεσινής ανακοίνωσής. 

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass