ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Αναδιοργάνωση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

* Προανήγγειλε πρωτοβουλίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τη στήριξη των αγροτών- Επισκέψεις σε ΤΕΙ και Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 02 Ιουν 2017 22:04
Από τις επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Από τις επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ

Προσκλητήριο στους αιρετούς των αγροτικών φορέων της περιφέρειας για τη συμμετοχή τους στο επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να συνδιαμορφώσουν με τις προτάσεις τους το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ»

για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη κρίση απηύθυνε χθες από τη Λάρισα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά.

Με ξενάγησή της στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ τόσο για τη φυτική όσο και για τη ζωική παραγωγή αλλά και σε σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών αγροτικών φορέων ανέδειξε πτυχές του αγροτικού προγράμματος του κόμματός της, δεσμεύτηκε για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων Οργανισμών του και προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο μιας πιεστικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ανίκανη και χειρότερη από τη μεταπολίτευση» με αφορμή τους χειρισμούς της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που παρέχει εκπαίδευση στελεχών και για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της πάντως στη Λάρισα η κ. Γεννηματά επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Αρχαίου Θεάτρου, που χαρακτήρισε πυλώνα ανάπτυξης της πόλης, ενώ είχε συνάντηση με τη δημοτική αρχή στην οποία κυριάρχησε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι δήμοι στην περίοδο της κρίσης.

Στοχευμένο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με παραδοσιακούς κοινωνικούς συμμάχους του κόμματός της ήταν το χθεσινό πρόγραμμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε με επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας. Εκεί ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Παν. Γούλα και τους καθηγητές διαδοχικά στα εργαστήρια και τις εγκαταστάσεις του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, στο θερμοκήπιο όπου εφαρμόζονται καλλιεργητικές τεχνικές υδρολίπανσης και αερολίπανσης συνδέοντας τη γεωργική παραγωγή με τις κλιματολογικές αλλαγές και τα εργαστήρια γεωργικών ελκυστήρων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όπου εφαρμόζεται η πρωτότυπη πανευρωπαϊκά παραγωγή σκόνης με κρυογονική μέθοδο από γάλα γαϊδούρας για την παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Καθόλη τη διάρκεια της ξενάγησης η κα Γεννηματά παρακολουθούσε εντυπωσιασμένη το έργο της σχολής και σε κάθε ευκαιρία ζητούσε πληροφορίες για τη σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την παραγωγή και τις δυνατότητες της σχολής και των αποφοίτων της να βοηθήσουν με καινοτόμες λύσεις τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

«Ο πρωτογενής τομέας δεν μπορεί παρά να είναι βασικός πυλώνας για την ανάκαμψη της χώρας και ατμομηχανή για το εξαγωγικό εμπόριο» υποστήριξε αργότερα στη σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών φορέων της περιοχής στο ξενοδοχείο «Διβάνη» αναπτύσσοντας σκέψεις για το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», που περιλαμβάνει «στρατηγικά πρότζεκτ ανάπτυξης», ένα για κάθε περιφέρεια, για τη στήριξη της οικονομίας. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της προώθησης και υλοποίησης των συγκεκριμένων σχεδίων-προγραμμάτων κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων με «φαστ τρακ» νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή για όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Μετά από δύο και πλέον ώρες συζήτησης για όσα προβλήματα απασχολούν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η κα Γεννηματά επανέλαβε τις 12 προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα, που διατύπωσε με συνέντευξή της την προηγούμενη Κυριακή στην «Ε», δεσμεύτηκε για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εποπτευόμενων Οργανισμών ενώ προανήγγειλε σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη του αγροτικού τομέα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Συγκεκριμένα:

* Πρωτοβουλίες για τη στήριξη της φέτας με τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά αν και υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να καταψηφίσει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά με τα γνωστά της προβλήματα.

* Νέες παρεμβάσεις για τον ΕΛΓΑ προκειμένου να επιτευχθεί έγκαιρη καταγραφή των ζημιών σε περιπτώσεις θεομηνιών πέραν των 5 τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από το κόμμα.

* Ερώτηση για τις καθυστερήσεις έκδοσης της υπουργικής απόφασης για τα βοσκοτόπια ώστε να προκληθεί απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

* Τροπολογία για τη διαφορά του ΦΠΑ μεταξύ ζωντανών και σφαγμένων ζώων καθώς η διαφορά που προσεγγίζει τις 16 ποσοστιαίες μονάδες αποτελεί κίνητρο για τις εισαγωγές κρέατος σε βάρος των ελληνικών.

* Πρωτοβουλίες για την παρακολούθηση της πορείας του εισαγόμενου χύμα κρασιού μέχρι την κατανάλωσή του προκειμένου να αποφεύγονται οι ελληνοποιήσεις, θέμα που τέθηκε από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου.

Σε άλλο σημείο των ανακοινώσεών της η κ. Γεννηματά απαντώντας στις παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Γεωπόνων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων των ΑΕΙ και των τεχνολόγων γεωπόνων ΤΕΙ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να μετρηθεί «η αξία των πτυχίων» επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις κινήσεις της στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Για να βρει ένα περιτύλιγμα αριστεροσύνης η Κυβέρνηση ασχολείται μόνο με τη συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των Πανεπιστημίων και με το άσυλο, θέματα που έχουν λυθεί από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα όμως που το πρόβλημα είναι η εξωστρέφεια και η σύνδεση με την παραγωγή και πώς θα μπορέσουν να βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό, η κυβέρνηση ασχολείται με προβλήματα που δεν υπάρχουν…» υπογράμμισε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: «Ελπίζω ότι πολύ γρήγορα ο ελληνικός λαός θα καταδικάσει αυτή την ανίκανη κυβέρνηση, τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Στη σύσκεψη παρουσία του βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, του πρώην υπουργού Φ. Σαχινίδη, του διευθυντή της Κ.Ο. Βασίλη Έξαρχου και της πρώην βουλευτού Τόνιας Αντωνίου

* Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας και ο σύμβουλος Γιάννης Κόκορας έθεσαν την κατάσταση της κτηνοτροφίας, τα προβλήματα με τη φέτα και τη συμφωνία για τη CETA καθώς και την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων,

* Ο πρόεδρος των εξαγωγέων δέρματος Ηλίας Κοντοθανάσης αναφέρθηκε στις τιμές του δέρματος.

* Ο εκπρόσωπος του ΘΕΣγη Βαγγέλης Παναγιώτου ανέδειξε την ανάγκη σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής και τα προβλήματα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

* Η εκπρόσωπος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Αναστασία Παναγιώτου μίλησε για τα προβλήματα με τον ΕΦΚ στο κρασί και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ποσοτήτων κρασιού

* Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος έθεσε μεταξύ άλλων θέματα εκπαίδευσης των αγροτών και κατοχύρωσης του επαγγέλματος

* Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελασσόνας Ζήσης Τσιόγκας ζήτησε απόδοση περιουσιακών στοιχείων των παλιών Ενώσεων σε υγιείς συνεταιρισμούς ενώ έθεσε και τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες.

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννης. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καλογιάννης όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου «αφού παρέθεσε τις βασικές του θέσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε στην κ. Γεννηματά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι δήμοι, στην περίοδο της κρίσης, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευτεί τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τις πολιτικές αποκέντρωσης».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Λαρισαίων, συνόδευσε την κ. Γεννηματά στην επίσκεψή της στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας και στην ξενάγησή της από τους αρχαιολόγους.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Στο Αρχαίο Θέατρο την κ. Γεννηματά υποδέχθηκαν οι αρχαιολόγοι κ.κ. Αθ. Τζαφάλιας και Γ. Τουφεξής, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την πορεία των ανασκαφών αλλά και για τις μελέτες που αφορούν στη στατική επάρκεια, την αποτύπωση των κινητών μελών, την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων Στρατού και την ανάπλαση των χώρων, χρηματοδοτούμενες από τον Δήμο Λαρισαίων και το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενημερωμένη για την πορεία των ανασκαφών από την πρώην γ.γ. υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με δηλώσεις της στους δημοσιογράφους τόνισε πως η παρουσία της στον χώρο στοχεύσει να τιμήσει την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη για τη συμβολή της και να αναδείξει το ανεκτίμητο συγκριτικό πλεονέκτημα της Λάρισας για την ανάπτυξή της υπενθυμίζοντας πάντως ότι τα περισσότερα κονδύλια για το έργο δόθηκαν από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass