ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Κινδυνεύουν οι πηγές Μάτι Τυρνάβου

*Αδιάβατος ο δρόμος προς Λυγαριά απο τη λάσπη

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2017 22:57

Το Μάτι Τυρνάβου είναι ένας ξεχωριστός υγροβιότοπος, ο οποίος μετά από ήπιες παρεμβάσεις από τον Δήμο Τυρνάβου, επί δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη, εξελίχθηκε σε βιώσιμο χώρο που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον τόπο και ένα φωτεινό παράδειγμα ανάδειξης των φυσικών πόρων.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες επίσης από τον Δήμο Τυρνάβου ώστε ο χώρος της λίμνης του φράγματος αλλά και των πηγών να διατηρηθούν σε επισκέψιμη κατάσταση και να προστατευθούν. Ωστόσο οι τελευταίες βροχοπτώσεις αλλά και οι ενέργειες κάποιων ελάχιστων ιδιωτών αγροτών προκάλεσαν ζημιές στον χώρο των πηγών.

Χθες κάτοικοι του οικισμού της Λυγαριάς κατήγγειλαν την καταστροφή του χώρου αναψυχής, που διαμορφώθηκε δίπλα στις πηγές, από φερτά χώματα καθώς και τον αποκλεισμό του δρόμου προς Λυγαριά στο ίδιο ύψος. Τα χώματα αυτά μαζί με τα υπολείμματα λιπασμάτων πέφτουν μέσα στη λίμνη προκαλώντας καταστροφή στο οικοσύστημα και αργότερα με τη μείωση των νερών τα ψάρια πεθαίνουν είτε από τα λιπάσματα είτε από τη μείωση του οξυγόνου στο λιγοστό νερό. Για μέρες στο διάστημα των βροχών ο επαρχιακός δρόμος προς Λυγαριά μετατράπηκε σε λασπότοπο με αποτέλεσμα να αδυνατούν να διέλθουν μικρά οχήματα και να κυκλοφορούν μόνο μεγάλου κυβισμού τύπου τζιπ ή φορτηγά.

Οι κάτοικοι και όσοι κατάγονται από τη Λυγαριά και έχουν εκεί τις αγροτικές ή άλλες εργασίες ζητούν είτε από τον Δήμο Τυρνάβου, είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ύψος των πηγών Μάτι να οριοθετηθεί ο δρόμος, αν υπάρχουν τυχόν καταπατητές να επιστρέψουν στα όρια των χωραφιών τους και ο δρόμος να έχει το άνοιγμα που είχε παλιά και όχι όπως είναι σήμερα συρρικνωμένος.

Tέλος οι κάτοικοι ζητούν να προστατευθεί το οικοσύστημα της λίμνης από τα φυτοφάρμακα που με τις βροχές «ξεπλένονται» τα χωράφια και τα μολυσμένα νερά πέφτουν στη λίμνη και μέσω του χειμάρρου «Καναρά».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass