ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ

Σφάγια Λαρίσης «χάθηκαν» στον δρόμο για το… ναυτικό

* Ποινές κάθειρξης 9 και 8 ετών από το Πενταμελές Εφετείο* Αθωώθηκαν στην αρχή αλλά άσκησε έφεση ο εισαγγελέας

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2017 23:00

Ποινές κάθειρξης 8 και 9 ετών αντίστοιχα επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο σε δύο άνδρες που εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης με θύματα κτηνοτρόφους των νομών Λάρισας και Τρικάλων, οι οποίοι έδωσαν τα ζώα τους σε μια εταιρία φερόμενη με ικανή φερεγγυότητα και μεγάλη οικονομική επιφάνεια με σοβαρές τραπεζικές καταθέσεις και ευρύ κύκλο πελατών, μεταξύ αυτών ακόμα και το Πολεμικό Ναυτικό.

Όμως ενώ στην αρχή όλα κυλούσαν ομαλά, στη συνέχεια ήρθε μια μεγάλη παραγγελία από ζώα χωρίς εξόφληση και οι αρχικές διαμαρτυρίες έφτασαν την υπόθεση στα δικαστήρια με αποτέλεσμα δύο άτομα να οδηγηθούν στις φυλακές.

Η ιστορία ξεκινάει το 2009 και σ’ αυτήν εμπλέκονται τρία άτομα, τότε φερόμενοι ως δράστες. Για έναν από αυτούς εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης. Οι άλλοι δύο όταν ξεσπάει το πρόβλημα προφυλακίζονται. Στο πρώτο δικαστήριο αθωώνονται για την απάτη. Όμως κατά της αθωωτικής απόφασης ασκεί έφεση ο εισαγγελέας και εν τέλει το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας τους κρίνει ένοχους.

Πιο αναλυτικά: Βασικοί μέτοχοι εταιρίας, που ασχολείτο με το χονδρικό εμπόριο νωπών κρεάτων, εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων στη λειτουργία της μεταβιβάζουν τις μετοχές τους και η εταιρία συνεχίζει τη λειτουργία της με τον ίδιο διακριτικό τίτλο και το ίδιο αντικείμενο εργασιών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δύο πρόσωπα αμέσως μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος καταστρώνουν σχέδιο εξαπάτησης διαφόρων κτηνοτρόφων, από τους οποίους αγοράζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ζώντα ζώα, παραδίδοντας σ' αυτούς για την εξόφληση ακάλυπτες επιταγές, με σκοπό όπως τονίζεται στην έφεση «να προσπορισθούν οι ίδιοι παράνομο περιουσιακό όφελος από τη μεταπώληση των ζώων».

Μεριμνούν να γνωστοποιηθεί στους κτηνοτρόφους της περιοχής ότι η εταιρία με τη νέα διοίκησή της έχει ικανή φερεγγυότητα και μεγάλη οικονομική επιφάνεια με σοβαρές τραπεζικές καταθέσεις και ευρύ κύκλο πελατών. Μεταξύ άλλων μάλιστα λένε, πάντα σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ότι είναι βασικός προμηθευτής κρεάτων του Πολεμικού Ναυτικού και ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει ζώα για τις ανάγκες λειτουργίας της. Οι κτηνοτρόφοι πείθονται, όπως κρίνει και το δικαστήριο, για να παραδώσουν σ' αυτούς σημαντικό αριθμό ζώων. Λαμβάνουν δε για την εξόφληση του τιμήματος επιταγές εκδόσεως της εταιρίας, οι οποίες όμως δεν πληρώθηκαν κατά την εμφάνισή τους ελλείψει αντικρίσματος.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΑ ΚΑΛΑ

Κατά το αρχικό στάδιο δραστηριοποίησης της εταιρίας υπό τη νέα διοίκηση, οι κατηγορούμενοι, φροντίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εξοφλώντας είτε με μετρητά, είτε με επιταγές που κάλυπταν εμπροθέσμως. Αυτό γίνεται για να τους εμπιστευτούν οι κτηνοτρόφοι και για να μπορέσουν στη συνέχεια να τους παραπλανήσουν, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Όσο πλησίαζε όμως η εορταστική περίοδος οι παραγγελίες γίνονται πολλές και δίνονται ακάλυπτες επιταγές με ημερομηνία εμφάνισης το τέλος του 2009 με αρχές του 2010, οι οποίες όμως δεν πληρώνονται, όπως είχε σχεδιασθεί, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που άσκησε την έφεση, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν οι παραγωγοί.

Χαρακτηριστικό στοιχείο «του δόλιου τρόπου σχεδιασμού της όλης διαδικασίας εξαπάτησης των παραγωγών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αντίστοιχη έκθεση, είναι το γεγονός ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων «αρκετές φορές εμφανιζόταν σε ορισμένους παραγωγούς άλλοτε ως λογιστής και άλλοτε ως εκπρόσωπος ή συνεργάτης της εταιρίας. Διενεργούσε ο ίδιος τις διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς ως προς τον αριθμό και την τιμή αγοράς των ζώων, καθώς και τον τρόπο πληρωμής του τιμήματος, πάντοτε δε κατά τις συναντήσεις με τους παραγωγούς εμφανιζόταν με ψευδές όνομα».

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΟΙΝΕΣ

Το δικαστήριο έκρινε τον πρώτο κατηγορούμενο ένοχο για τις πράξεις της απάτης από κοινού κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και για έκδοση ακάλυπτων επιταγών από κοινού, οι οποίες διαπράχθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας και ιδίως Λάρισας και Τρικάλων, κατά το έτος 2009. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και σε χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος κρίθηκε επίσης ένοχος για δύο πράξεις (ηθικής αυτουργίας κατ' επάγγελμα σε απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση και της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος κατ' επάγγελμα) και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 9 ετών.

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ

«Δεν φταίει η σαλμονέλα»

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, που ήταν παρών τόνισε μεταξύ άλλων πως «Μου είπε ο …. για μια νέα εταιρία του στον χώρο των κρεάτων. Του ζήτησα δουλειά και μου είπε ότι μπορείς να ασχοληθείς με την πληρωμή των κρεάτων αφού έχουν συμφωνηθεί με τους μεσίτες. Εγώ παρευρισκόμουν στο σφαγείο αφού σφάχτηκαν τα ζώα και έπρεπε να ζυγιστούν και να πληρωθούν. Είχα επιταγές οι οποίες ήταν προϋπογεγραμμένες και σφραγισμένες. Εγώ συμπλήρωνα το ποσό γιατί τα κιλά του ζώου παίζουν. Γι’ αυτό ζητάω γραφολογική εξέταση.

… Η οικονομική κατάσταση της εταιρίας ήταν καλή όσο εγώ την έζησα.

… Πήγαινα από σφαγείο σε σφαγείο. Στην εταιρία ήμουν μόνο εγώ που έκανα αυτή τη δουλειά.

…. Η προκαταβολή ήταν προκαθορισμένη από τον μεσίτη όταν έκλεινα τα ζώα. Ο εργοδότης μιλούσε με τον μεσίτη και μου έδινε τόσες επιταγές όσες είχαν συμφωνηθεί.

… Δεν γνωρίζω το ύψος της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό».

Η πλευρά της υπεράσπισης στάθηκε στο ότι η πρώτη αντίδραση των κτηνοτρόφων σημειώνεται όταν πληροφορούνται πως υπήρξε κρούσμα σαλμονέλας στην εταιρία, πηγαίνοντας -όπως ανέφερε- για να προκαλέσουν ζημιές και όχι για καθυστέρηση οικονομικής φύσης. Μάλιστα για το συγκεκριμένο σημείο ο κατηγορούμενος ανέφερε

«…Η σαλμονέλα έφερε αναστάτωση αφού διαδόθηκε σε μια στιγμή. Ενημερώθηκα πως κάποιοι παραγωγοί πήγαιναν στην Αθήνα βρέθηκα κι εγώ γρήγορα εκεί.

…Η σαλμονέλα δεν έφερε την καταστροφή. Η αφορμή ήταν.

…Η καταστροφή της εταιρίας έγινε κατά την εκτίμησή μου από κεκτημένη ταχύτητα των κτηνοτρόφων».

*Ο δεύτερος κατηγορούμενος δεν ήταν στην αίθουσα αλλά εκπροσωπούνταν από δικηγόρο. Ωστόσο στο πρώτο δικαστήριο είχε πει μεταξύ άλλων «Αντί να είμαι πίσω να κατηγορώ και εγώ κάποιον, βρίσκομαι εδώ μόνο και μόνο γιατί λέγομαι ….. Αν λεγόμουν αλλιώς, δεν θα ήμουν εδώ. Εγώ είμαι εργατόπαιδο, είμαι γυρολόγος. Δεν είχα καμία σχέση με όλα αυτά».

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

«Είναι άδικο. Πλήρωσε το επίθετό του…»

Την έντονη αντίδρασή του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε ο πατέρας του ενός καταδικασθέντα στην «Ε». Έκανε λόγο για μια «άδικη απόφαση» ενώ στάθηκε στο γεγονός πως ο γιος του «πλήρωσε το γεγονός πως έχει συγκεκριμένο επίθετο» ισχυριζόμενος ότι την πράξη για την οποία καταδικάστηκε «σε καμία περίπτωση δεν έκανε».

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass