Η ΛΑΡΙΣΑ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ:

Φωτεινό παράδειγμα ιεράρχη που έχουμε ανάγκη…

* "Στόχος μου πάντα ήταν να χτίζω γέφυρες", αποκρίθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 22:45

Την Τρίτη 6 Ιουνίου θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λάρισας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ομόφωνη απόφαση επιδόθηκε χθες το μεσημέρι στον προκαθήμενο της αλβανικής εκκλησίας στην έδρα της αρχιεπισκοπής εδώ στα Τίρανα, από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Δήμου, στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημ. Τάχος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Ρένα Καραλαριώτου, Κώστας Τζανακούλης και Ντ. Διαμάντος.

Στο πλαίσιο αυτό οριστικοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Αναστάσιου στη Λάρισα το διήμερο 6 και 7 Ιουνίου.

Μετά από μία ωριαία συνάντηση – συζήτηση με τον Αναστάσιο η αντιπροσωπεία της πόλης έφυγε με μια ενιαία και καθολική εντύπωση: την ορθότητα της απόφασής της να τιμήσει τον Αναστάσιο. Έναν πνευματικό άνθρωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας, έναν αγνό υπηρέτη του Θεού, έναν θρησκευτικό ηγέτη που σε όλη του τη ζωή έμαθε να χτίζει γέφυρες και να αγκαλιάζει τον άνθρωπο –και κυρίως εκείνον που πονά- ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα και θρησκεία.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων επιδίδοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Αναστάσιο, έκανε λόγο για μια ιστορική απόφαση της πόλης την οποία έλαβαν ομόφωνα οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου μιλώντας με εξαιρετικό λόγο, αφού στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων «δεν τιμάμε απλά έναν φωτισμένο ιεράρχη αλλά τιμάμε το έργο του. Για μας αποτελείτε, ένα φωτεινό παράδειγμα διότι πραγματώνετε τα κοινωνικά μηνύματα της θρησκείας μας με εξαιρετικό τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία σας στην πόλη έχει σχέση με το γεγονός ότι σε ταραγμένους καιρούς οι πολίτες μας χρειάζονται παραδείγματα ενότητας και αλληλεγγύης».

Ο κ. Αναστάσιος με τη χαρακτηριστική σεμνότητα αλλά και επιβλητικότητα του λόγου του σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια, η σκέψη για την αποστολή του ήταν πάντα να προσπαθεί να εκπροσωπεί αυτό που είμαστε: Έλληνες και Χριστιανοί.

Χαρακτήρισε ως «το πιο υγιές που έχουμε μέσα μας το να κάνουμε αυτοκριτική για να διορθώσουμε τη συμπεριφορά μας». Και στηλίτευσε το γεγονός ότι, παντού, «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αλβανία, έγινε σπορ το ψέμα, που δηλητηριάζει τα πάντα. Έτσι είπε, αν η ελευθερία θέλει τόλμη και θάρρος και η αλήθεια δεν είναι εύκολη».

Τον λόγο πήραν τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων, με την κ. Ρένα Καραλαριώτου να σημειώνει: «Παρακολουθούμε τη διαδρομή αγάπης και δημιουργίας που κάνετε. Κι έτσι, όταν υπήρξε η πρόταση του δημάρχου συμφωνήσαμε αμέσως διότι αυτό που κάνετε έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και για τη λαρισινή κοινωνία αλλά και για όλη την Ελλάδα που δοκιμάζεται. Έχει να κάνει με το τεράστιο και χωρίς διακρίσεις κοινωνικό έργο που κάνετε.Κι αυτό συμβολίζει την ενότητα που χρειαζόμαστε για να βγούμε από την κρίση».

Στη συνέχεια ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που εδώ και 26 χρόνια διακονεί στην Αλβανία, σε έναν τόπο «περίεργο», όπου εξαρχής αντιμετώπισε την καχυποψία και την εχθρότητα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, είναι «λογικό να αντιμετωπίζεις την καχυποψία, όταν έρχεσαι να απευθυνθείς σε κάποιον ο οποίος επί χρόνια είχε αθεϊστική προσέγγιση και να του μιλήσεις για την αγάπη του Θεού».

Πώς λοιπόν τα κατάφερε;

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε: Με το να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν θρησκευτικές «φωλιές» ανάλογα με την εθνική ή φυλετική αναφορά του καθενός, αλλά αγκαλιάζοντας όλους. «Ένα δάσος είναι πιο όμορφο όταν διαθέτει πολλών ειδών δέντρα, παρά μόνο ένα», σημείωσε. Επίσης με το να διατηρεί καλές σχέσεις με τις άλλες θρησκευτικές οντότητες αποδεχόμενος ότι κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού. «Δεν μιλώ για θρησκευτική ανοχή, διότι κάτι τέτοιο έχει το στοιχείο της υπεροψίας, αλλά για αποφυγή οποιασδήποτε σύγκρουσης», είπε.

Στο ερώτημα λοιπόν πώς γίνεται να έρχονται τόσοι άνθρωποι και από άλλες θρησκείες στις λειτουργίες του, η απάντηση είναι απλή: μα γιατί ρίχνει γέφυρες.

Ο ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ

Ο Αναστάσιος εξέπληξε τους καλεσμένους του τόσο με την απλότητα του προοδευτικού -με την έννοια του αυτονόητου-, λόγου του, ενός λόγου αγάπης, καταλλαγής και συνεννόησης, όσο και με το πολυσήμαντο έργο του.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι μόλις ανέλαβε προσπάθησε και πέτυχε: το κήρυγμα να γίνεται στη μητρική γλώσσα των πιστών, ο κλήρος να διαμένει στον τόπο που ιερουργεί και να διαθέτει οικονομική αυτοδυναμία. Το τελευταίο ήταν και το πιο δύσκολο «διότι κανείς δεν σου δίνει επειδή απλά ζητάς. Η διαδρομή μας κάθε άλλο παρά μια πορεία σε λουλουδότοπο ήταν», εξήγησε.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 15 μεγαβάτ, που έφτιαξε η Αρχιεπισκοπή, το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τα λειτουργικά έξοδά της, αλλά έχει και κάτι που θεωρείται πρωτοποριακό: με καταστατική πρόβλεψη το 5% των εσόδων διατίθεται για τους φτωχούς σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Κι αυτό είναι μόνο ένα, η κορωνίδα ίσως, των παρεμβάσεων κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που έχει κάνει ο Αναστάσιος στην Αλβανία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή βιβλίων και δώρων, με το ραντεβού των δύο πλευρών να ανανεώνεται για τις 6 του Ιούνη.

* Το βράδυ της Παρασκευής ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον ζωγράφο Χρήστο Παπανικολάου, στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως, το πολιτιστικό κέντρο αλλά και την αίθουσα συναυλιών της καθώς και στο παρεκκλήσι, στο οποίο, ο Λαρισαίος δημιουργός υλοποιεί το προσωπικό του έργο ζωής. Ήταν για όλους μια πραγματική αποκάλυψη...

ΤΙΡΑΝΑ, Του απεσταλμένου μας Δημήτρη Χατζηευθυμίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass