Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

«Καλό είναι να αποδεχθούν τις παρατηρήσεις»

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 10:20

«Είναι καλύτερο για την πόλη και τον δημόσιο χώρο της αν η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος αντί να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στα Ανεξάρτητα Θεσμοθετημένα Όργανα, να αποδεχθούν την ουσία των παρατηρήσεων επί της μελέτης.

Στην αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό αν θεωρηθεί ότι η πολιτική απόφαση είναι υπεράνω ελέγχου και επιστημονικής κρίσης, παρακάμπτοντάς την» σημειώνεται από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αποτελεί απάντηση στις θέσεις του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, που μετέφερε την έντονη αντίδραση του Δήμου μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής να μην εγκρίνει τα έργα συντήρησης του ναού της Αναστάσεως του Λαζάρου στο νέο Κοιμητήριο της Λάρισας.

Αναλυτικότερα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λάρισας, «κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και με αφορμή την επίσκεψη του δημάρχου στον Ναό του νέου Κοιμητηρίου, εκφράστηκε η άποψή του σχετικά με τη λειτουργία του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (όπως και οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου παλιότερα), θεσμοθετήθηκαν ως ανεξάρτητο όργανο της πολιτείας που σκοπό έχει την προστασία του δημόσιου αγαθού της ποιότητας του οικιστικού μας περιβάλλοντος.

Για τον λόγο αυτό, υποχρεωτική έγκριση οφείλουν να έχουν όλα τα κτίσματα ή αναπλάσεις χώρων σύμφωνα με τα κριτήρια που ο νόμος ορίζει, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό. Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους είναι σαφές και πλήρως καθορισμένο και δεν μπορούν να τεθούν ζητήματα ερμηνειών σχετικά με τις αρμοδιότητές των.

Με δεδομένο ότι υποχρέωσή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής είναι αποκλειστικά η προστασία του δημόσιου χώρου οφείλει να κρίνει κάθε μελέτη στην ουσία της, ανεξάρτητα από τυχόν πολιτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελέτες του δήμου με μόνη προϋπόθεση την πολιτική απόφαση Δημοτικού Συμβούλιου τίθενται υπεράνω του νόμου και των θεσμοθετημένων μηχανισμών ελέγχου και κάθε διαφοροποίηση της κρίσης του Αρχιτεκτονικού Συμβούλιου από τις ειλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής αρχής χαρακτηρίζονται εμπόδια στα έργα του Δήμου.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ένα Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν Μηχανικοί απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ενέκρινε και συμφώνησε στη δημοπράτηση, μιας μελέτης που δεν είχε τις απαιτούμενες από τον νόμο εγκρίσεις.

Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε ότι κάθε αρνητική κρίση του Συμβούλιου Αρχιτεκτονικής τεκμηριώνεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τα κριτήρια της επιστήμης της Αρχιτεκτονικής, οπότε είναι ανεπίτρεπτο να γενικολογεί κανείς για περίεργο και αναιτιολόγητο μπλοκάρισμα ενός έργου.

Καταλήγοντας, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για την πόλη και τον δημόσιο χώρο της αν η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος, αντί να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες στα Ανεξάρτητα Θεσμοθετημένα Όργανα, να αποδεχθούν την ουσία των παρατηρήσεων επί της μελέτης. Στην αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό αν θεωρηθεί ότι η πολιτική απόφαση είναι υπεράνω ελέγχου και επιστημονικής κρίσης, παρακάμπτοντάς την».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass