ΑΥΡΙΟ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 348 ΜΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ RF-4E

Ένας ζωντανός θρύλος περνά στην ιστορία

* Στη Λάρισα από το Ακτιο, η Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2017 22:34

Στην ιστορία περνούν πλέον τα θρυλικά «Φάντομ», τα αεροσκάφη RF-4E, της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς αύριο Παρασκευή στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας θα γίνει η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης (ΜΤΑ) και παράλληλα της απόσυρσης των αεροσκαφών RF-4E.

Μετά από 64 χρόνια και με περισσότερες από 181.000 ώρες πτήσης, τα τρία τελευταία αεροσκάφη - μιας από τις αρχαιότερες και ιστορικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας -θα πετάξουν για τελευταία φορά αύριο πάνω από τη Λάρισα, προκειμένου να αποσυρθούν.

Η τελετή που θα γίνει παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Ευαγγ. Αποστολάκη και του Α.ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου, στις 10 αύριο το πρωί στην 110 ΠΜ, περιλαμβάνει την τελευταία πτήση των τριών αεροσκαφών και επιμνημόσυνη δέηση για τους 12 πιλότους της Μοίρας που χάθηκαν εν ώρα υπηρεσίας τα προηγούμενα χρόνια για να ολοκληρωθεί με επίδειξη αεροσκαφών Τ6 και F16 της Ομάδας «Ζευς».

Η 110 Πτέρυγα Μάχης σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από το καλοκαίρι να αποτελέσει τη βάση της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ) που σήμερα επιχειρούν από το Άκτιο.

348 ΜΤΑ

Η σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E, που ξεπεράσθηκαν τεχνολογικά, ξεκίνησε το 2012 και θα ολοκληρωθεί αύριο στην 110 ΠΜ. Στην ιστορία της 348 ΜΤΑ αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διοικητής της Μοίρας, αντισμήναρχος Δημ. Παπαδημητρίου.

Για να σημειώσει μεταξύ άλλων πως «η 348 MTA είναι μία από τις αρχαιότερες και ιστορικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, η μοναδική σε ρόλο Τακτικής Αναγνώρισης» και η τελευταία στον ρόλο της, στις Πολεμικές Αεροπορίες χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ότι «συγκροτήθηκε αρχικά ως Σμήνος στις 26 Νοεμβρίου του 1953, στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με αεροσκάφη F-84G. Οι αποστολές αναγνώρισης εκτελούνταν με τις φωτομηχανές κατακόρυφης σάρωσης.

Στις 5 Ιουλίου του 1954, το Σμήνος μεταστάθμευσε στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Στις 5 Μαΐου του 1955, το Σμήνος οργανώθηκε σε Μοίρα, ενώ με την απόσυρση των F-84G άρχισε η παραλαβή των αεροσκαφών RT-33A. Στις 6 Αυγούστου του 1956, εκτελείται η πρώτη αποστολή με το νεοαποκτηθέν αεροσκάφος RF-84F Thunderflash. Τα νέα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με τρεις φωτομηχανές στο ρύγχος για ημερήσιες αποστολές αναγνώρισης. Παράλληλα, άρχισε η σταδιακή απόσυρση των RT-33A, η οποία ολοκληρώθηκε το 1957.

Στις 3 Νοεμβρίου του 1978, το πρώτο Recce Phantom με s/n 77-1761 (το πρώτο από τα συνολικά 8 νέα αεροσκάφη) προσγειώνεται στον διάδρομο της Λάρισας. Στις 29 Μαρτίου του 1991, τα αξιόπιστα RF-84F αποσύρονται από την ενεργό δράση, μετά από 35 χρόνια.

Το Μάιο του 1993 άρχισε η παραλαβή 27 αεροσκαφών RF-4E από τη Γερμανική Αεροπορία προκειμένου να αυξηθεί ο στόλος της Μοίρας. Η παραλαβή των αεροσκαφών ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1994».

Για να διευκρινίσει ο κ. Παπαδημητρίου πως «η 348 ΜΤΑ είχε ως αποστολή τη διεξαγωγή τακτικών αναγνωρίσεων επ’ ωφελεία και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, ημέρα και νύχτα και με κάθε καιρό. Εκτελούσε αποστολές επ’ ωφελεία υπηρεσιών και κοινωνικών φορέων» (φωτογράφιση πυρκαγιών, οικισμών, κ.α.) ενώ τέλος, εκτελούσε «αποστολές γενικής υποστήριξης ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών». Συλλογή πληροφοριών και αναγνώριση που από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως «στρατηγικής σημασίας».

ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τρία αεροσκάφη που θα αποσυρθούν, το τελευταίο επετειακό (449) θα κοσμεί την είσοδο της 110 ΠΜ, το αμερικανικό (765) θα μεταφερθεί στην Ανδραβίδα ενώ το γερμανικό (450) θα μεταφερθεί στην Τανάγρα.

ΜΜΕΑ

Στο πλαίσιο αναδιάταξης Μοιρών που σχεδιάζει η ηγεσία του ΓΕΑ, εξετάζεται το ενδεχόμενο, η 110 Πτέρυγα Μάχης να αποτελέσει – από το ερχόμενο καλοκαίρι - την έδρα της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.ΜΕΑ/Φ) που σήμερα επιχειρεί από το Ακτιο, με αεροσκάφη Πήγασος ΙΙ BLOCK I.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass